Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Κέρδη για τους δείκτες στη Wall Street με αποδόσεις των ομολόγων

Το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την προοπτική διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα - Υποχώρησε από το όριο του 4,6% το αμερικανικό 10ετές

EDZV3SVVHAGFCWOOLLRFMCJQJI

40
0
Με κέρδη έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης, έχοντας καταφέρει να ανακτήσει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου, ο οποίος αναμένεται να κλείσει με απώλειες για τους δείκτες σε επίπεδο μήνα, αλλά και γ’ τριμήνου. 

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν ξανά τα υψηλά επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων, που υποχώρησαν ελαφρώς από τα υψηλά 16 ετών, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά πάνω από το 4,688%. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 116 μονάδες ή 0,35% κλείνοντας στις 33.666 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,59% και διαμορφώθηκε στις 4.299 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 0,83% ανεβαίνοντας στις 13.201 μονάδες.Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σημείωσε άλμα 1,2% ενισχυμένος από την άνοδο 2,09% που κατέγραψε η μετοχή της Meta και δίνοντας ώθηση στον S&P 500, ο οποίος για λίγη ώρα ξεπέρασε τις 4.300 μονάδες. Κέρδη 1,66% και 1,28% αντίστοιχα κατέγραψαν οι Intel και Cisco Systems ανεβάζοντας τον Dow Jones, ο οποίος για αρκετή ώρα της συνεδρίασης σημείωνε άνοδο τουλάχιστον 220 μονάδων. 

Το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την προοπτική διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,5%) για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο ενισχύθηκε από τη μικρή υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό 10ετές βρέθηκε σε χαμηλό 15 ετών φτάνοντας στο 4,579%, ενώ το 2ετές έπεσε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,087%. 

Τα παραπάνω οδηγούν τη Wall Street σε αρνητικό έδαφος για τον Σεπτέμβριο, με τις απώλειες για τον Dow Jones να αναμένονται τουλάχιστον στο -2% και στο -1% σε επίπεδο τριμήνου. Ο S&P 500 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 4% τον Σεπτέμβριο και περίπου 3% στο τρίμηνο, ενώ οι αντίστοιχες μεταβολές για τον Nasdaq αναμένονται στο -5% και 3%. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην Ουάσινγκτον, και τις ελπίδες ότι το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου θα επιτευχθεί συμφωνία για το ύψος των κρατικών δαπανών, προκειμένου να αποτραπεί το προσωρινό κλείσιμο της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει «λευκός καπνός», η λειτουργία του δημοσίου θα ανασταλεί εν μέρει, λόγω των αυτόματων περικοπών στα έξοδα του δημοσίου. 

Εξάλλου, σε υψηλό 23 ετών βρέθηκαν τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ, με το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό 30ετές στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται πλέον στο 7,31%, από το 7,19% που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Freddie Mac, πριν από έναν χρόνο το μέσο επιτόκιο ενός 30ετούς κυμαινόταν στο 6,7%. Σε ό,τι αφορά τα 15ετή, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε στο 6,72% από 6,54% μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ πριν από έναν χρόνο κυμαινόταν στο 5,96%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Micron Technology βυθίστηκε κατά 4,41%, εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών για τα τελευταία τρίμηνα του 2023. Από την πλευρά της, η μετοχή της Peloton έκλεισε με άνοδο 5,3%, έχοντας εκτοξευτεί νωρίτερα κατά 13%, χάρη στην έναρξη της 5ετούς συνεργασίας με τη Lululemon. 


Πηγή: protothema.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία