BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Εν αρχή συμφωνία «πρώτης φάσης», μετά άρση δασμών ΗΠΑ-Κίνας

Αν και αρχικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φάνηκαν να ρίχνουν τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με τα όσα ανακοίνωσε το Πεκίνο για τη συμφωνία περί «ελάφρυνσης» των δασμών, σήμερα και οι δύο πλευρές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

flag_usa-china

7
0

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη διευκρίνισαν πως εφόσον καταλήξουν σε οριστική συμφωνία «Πρώτης Φάσης», όπως την αποκαλούν, θα αρχίσει η σταδιακή άρση δασμών και από τις δύο πλευρές.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο εκφράζουν αισιοδοξία πως η υπογραφή του πρώτου σταδίου μπορεί να έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που έχει πυροδοτήσει και ένα ράλι στις αγορές μετοχών τα τελευταία 24ωρα. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματευτές είναι σε πολύ καλό δρόμο με στόχο την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που εδώ και 16 μήνες πληγώνει την παγκόσμια οικονομία, όπως και ότι η άρση των δασμών θα αρχίσει πράγματι από την πρώτη φάση.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ είχαν εισηγηθεί στον Αμερικανό πρόεδρο να διατηρήσει εν ισχύ τους δασμούς έως ότου προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο οι συζητήσεις των δύο οικονομιών. Oι Κινέζοι επέμειναν, ωστόσο, πως εάν δεν μπορούν οι  ΗΠΑ  να συνεχίζουν τις «τιμωρητικές πρακτικές». Θα πρέπει, τόνιζαν, να προβούν και εκείνες σε μία κίνηση καλής θέλησης, κάτι που τελικά απεδέχθη, όπως φαίνεται, ο Λευκός Οίκος- αν και φρόντισε αυτό να γίνει με σταδιακά βήματα και με ανάλογες κινήσεις από τους Κινέζους.

Χθες το βράδυ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, μιλώντας στο Fox News δήλωσε «πολύ, πολύ αισιόδοξη», αλλά αρνήθηκε ουσιαστικά να δώσει την όποια λεπτομέρεια. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι επισήμως καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το κλίμα όμως φαίνεται εμφανώς βελτιωμένο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία