BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Πετρέλαιο και κορονοϊός έφεραν τη νέα Μαύρη Δευτέρα στις αγορές

Σε «πανδημία» και για τις διεθνείς αγορές δείχνει να εξελίσσεται ο φόβος για την εξέλιξη του κορονοϊού, με την Νέα Υόρκη να ακολουθεί την βουτιά της Ευρώπης και της Ασίας χάνοντας 1800 μονάδες στο άνοιγμα ο Dow Jones, όσο το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε μια χαοτική συνεδρίαση με βουτιά 13%.

swan

Γιάννης Πανάγος

36
0

Οι εξελίξεις είναι φυσικό να επηρεάζουν και τις αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων, καθώς η ζήτηση στις μεγάλες διεθνείς αγορές, ειδικά για τρόφιμα, έχει μειωθεί, ενώ η κάθετη πτώση της προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα μειώνει αντίστοιχα τις παραγγελίες για λαχανικά, φρούτα εποχής, όσπρια, ζυμαρικά κ.λ.π. τόσο από τα ξενοδοχεία όσο και από τα σημεία μαζικής εστίασης.

Η έντονη ανησυχία των προηγούμενων ημερών εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σε πανικό με τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων να ξεπουλούν γενικά και χωρίς όριο τιμής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης άνοιξε στο -6% και έχει πλέον μπει σε έδαφος bear market, ενώ απώλειες της τάξης του 8% σημειώνουν ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100, με τους επενδυτές να τρέπονται σε μαζική φυγή, ενώ η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου βυθίζει τον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως.


Έχασε 1.800 μονάδες με το καλημέρα η Νέα Υόρκη

Το σημερινό ξεπούλημα στην Ασία που έδωσε σήμα για νέα βουτιά στην Ευρώπη και η βύθιση των τιμών του πετρελαίου, δεν αφήνουν περιθώρια για ελπίδα αντιστροφής του κλίματος σύντομα. Με αυτήν την ψυχολογία άνοιξαν τα χρηματιστήρια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου σε ολιγόλεπτη αναστολή των διαπραγματεύσεων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προχώρησαν οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, εν μέσω των εκτεταμένων απωλειών στους αμερικανικούς δείκτες. 

Με το άνοιγμα ο Dow Jones εχασε 1.800 μονάδες (-7,30)%, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατακρημνίστηκε στο -7%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, από την πλευρά του, υποχώρησε κατά 6,85% στις 7.987 μονάδες. Ως αποτέλεσμα, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την αναστολή των διαπραγματεύσεων των μετοχών για 15 λεπτά.

Η εξέλιξη αυτή, επέρχεται εν μέσω των διευρυμένων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, ως απόρροια τόσο του νέου κοροναϊού όσο και της «βουτιάς» στην τιμή του πετρελαίου. Μολονότι η πτώση είναι εξαιρετικά μεγάλη, πιθανότατα δεν θα ενταχθεί στις 20 χειρότερες ημέρες στην ιστορία του S&P 500.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να κατευθύνονται προς assets – επενδυτικά καταφύγια, με κυρίαρχους τους φόβους ότι ο κοροναϊός θα πλήξει σοβαρά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ (T-Bond) έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, κάτω του 0,5%, ενώ εκείνη του 30ετούς έπεσε κάτω από το 1%.

Οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο "άγνωστο", δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει κανείς τις επιπτώσεις αλλά και την διάρκεια αυτού του νέου "μαύρου κύκνου" που έχει καλύψει τις αγορές.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, οι μισές πλέον χώρες του κόσμου παρουσιάζουν κρούσματα, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Παράλληλα, οι αγορές κυριαρχούνται από ακραία μεταβλητότητα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τις πραγματικές αποτιμήσεις των εισηγμένων. Δυσδιάκριτος παραμένει ο πιθανός πυθμένας του Γενικού Δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 13,20% στις μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα εκατ. 6 ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης "βυθίζεται" κατά 18% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 11%, ενώ στο  -19% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης.

Ο έως τώρα απολογισμός της κρίσης λόγω κοροναϊού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και η ταχύτητα με την οποία εξαϋλώθηκαν οι αποτιμήσεις στο ταμπλό, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους τριγμούς που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 35% τις τελευταίες δύο και κάτι εβδομάδες και από το ξεκίνημα του βίαιου sell-off στις 24 Φεβρουαρίου που προκάλεσε η εξάπλωση του νέου ιού στην Ιταλία, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση που αγγίζει το 53%, ενώ περίπου 15 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Η φυγή των επενδυτών έχει γίνει χωρίς διακρίσεις σε ότι αφορά το ταμπλό ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, με όλες τις μετοχές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη να βρίσκονται στο "κόκκινο".

Η ταχύτητα της πτώσης στο Χ.Α όλα αυτό το διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των διεθνών αγορών, με κανέναν να μπορεί πλέον να εκτιμήσει το παραμικρό για τη συνέχεια, βλέποντας καθημερινά τις τεχνικές στηρίξεις της αγοράς να καταρρέουν. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον το Χ.Α σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες ξεπερνούν το 25%

Σύμφωνα με την Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 600 μονάδες, ενώ μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Κατά την Fast Finance, με συνοπτικές διαδικασίες ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στη ζώνη των 670-690 μονάδων. Το επίπεδο αν μη τι άλλο πρέπει να δώσει μία αντίδραση πιθανότατα στο υψηλό των 780 μονάδων (νέο ημερήσιο stop) με ενδιάμεση αντίσταση τις 740 μονάδες. Ωστόσο, μία κατοχύρωση των 670 μονάδων θα εκτροχιάσει περαιτέρω την κατάσταση. O τραπεζικός δείκτης έχει το επίπεδο των 500 μονάδων ως πιθανό επίπεδο αντίδρασης ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 450 μονάδες.

Το κλίμα πλέον είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο περίπου εβδομάδες οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών. Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζει πλέον και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων.

Ως είθισται οι αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνο όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών. Στο εσωτερικό η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

Με στοιχεία από το Capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία