BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ολική καταστροφή η εικόνα της οικονομίας χωρίς τουρισμό

Τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ έσοδα αναμένονταν φέτος από τον τουρισμό, περισσότερα κατά 1,5 δισ. σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις. Η εικόνα που έφτανε στους επιχειρηματίες της αγοράς από την πορεία των προκρατήσεων, ήδη από τα τέλη του Δεκεμβρίου, επιβεβαίωνε τις προβλέψεις πως πηγαίναμε για μια πολύ δυνατή χρονιά από πλευράς ζήτησης, πληροτήτων και δαπανών. Παράγοντες δε από το χώρο των ξενοδοχείων ανέφεραν πως ετοιμαζόμασταν για την καλύτερη σεζόν των τελευταίων δέκα χρόνων.

images__15_

17
0

Με την τουριστική περίοδο πλέον να δείχνει ολοκληρωτικά χαμένη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μεγαλώνει παράλληλα η αγωνία για την "τρύπα" που δημιουργείται τόσο στην οικονομία, όσο και στην απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ότι το πλήγμα στον Τουρισμό φέτος θα είναι μεγάλο. Εκτίμησε πως η ύφεση υπολογίζεται ότι θα είναι πιο κοντά στο 4%, ενώ υπάρχει σημαντική αρνητική επίπτωση στον Τουρισμό, που κανονικά θεωρείται  το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Ολική αντιστροφή της εικόνας

Κανονικά η τουριστική περίοδος θα είχε ξεκινήσει για την πλειονότητα των δημοφιλών προορισμών, τα ξενοδοχεία θα είχαν ανοίξει και η τουριστική αγορά θα ανέμενε τους τουρίστες των πασχαλινών διακοπών. Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η θερινή περίοδος, που με τα παρόντα δεδομένα δείχνει να "παγώνει", συγκεντρώνει παραδοσιακά στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων και των τουριστών από το εξωτερικό. Πέρσι, τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούσαν το τετράμηνο από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. 

Αντίστοιχα, το 2019 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στις 31,3 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 30,1 εκατ. ταξιδιωτών το 2018. Η Ελλάδα πέτυχε αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 3,9%, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 21,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και επιπλέον 803 χιλιάδες επιβάτες σε σχέση με το 2018. Τη φετινή περίοδο περιμέναμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις από το εξωτερικό, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα έφτανε σε διπλάσιο ποσοστό.
Σε επίπεδο απασχόλησης είναι ενδεικτική μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οποία ο Τουρισμός κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους στο τρίτο τρίμηνο του 2018 (411,1 χιλιάδες) από το 2009, υπερβαίνοντας ακόμη και το προηγούμενο υψηλότερο σημείο του 2017 (398,7 χιλιάδες).
Με τις σημαντικότερες για την Ελλάδα χώρες- "δεξαμενές" τουριστών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία να έχουν πληγεί περισσότερο και να μετρούν χιλιάδες νεκρούς, ακόμη και αν τα σύνορα και τα ξενοδοχεία ανοίξουν και επιτραπούν τα ταξίδια, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα θέματα ασφάλειας και για το εάν ο κίνδυνος του κορονοϊού θα έχει ξεπεραστεί. Επιπλέον, με την οικονομία και την απασχόληση να έχουν χτυπηθεί σημαντικά σε αυτές τις χώρες, πληθαίνει η ανησυχία για το πόσα ταξίδια θα μπορέσουν τελικά να γίνουν. 

Δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν πως η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη θα αρχίσει τελικά σταδιακά να αποκαθίσταται από την επόμενη χρονιά, και αυτό υπό την προϋπόθεση πως ένα επόμενο κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο θα είναι καλύτερα διαχειρίσιμο και πως θα έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εμβολίου.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία