BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σβήστηκαν από τις αγορές 15 τρις σε ενάμιση μήνα «πολέμου» με τον Covid

Σε πόλεμο με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας βρίσκονται σχεδόν δύο μήνες οι παγκόσμιες αγορές, με το Dow Jones να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση 27% σε επίπεδο α’ τριμήνου από το 1987 και τον S&P 500 (-25%) την πιο βίαια διόρθωση από το 1938. To Χρηματιστήριο Αθηνών μαζί με τον βραζιλιάνικο Bovespa ήταν οι αγορές με τις χειρότερες αποδόσεις στο πρώτο τρίμηνο, κοντά στο -40%.

market_4

15
0

Σύμφωνα με τους γνώστες των αγορών ο Απρίλιος εκτιμάται ότι θα είναι ίσως ο πιο δύσκολος μήνας και αυτό γιατί οι περισσότερες χώρες αναμένουν την κορύφωση του COVID-19, ενώ θα αρχίσουν να έρχονται στο φως όλο και περισσότερα χειροπιαστά στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομία και επιχειρήσεις, με τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα διεθνώς και για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, δίνοντας μια πρώτη γεύση τού τι αναμένεται στη συνέχεια, καθώς πολλές χώρες είδαν τη δραστηριότητα να βουτά στα χαμηλότερα επίπεδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων πεπεισμένοι ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση προχώρησαν σε αύξηση των θέσεων τους σε ομόλογα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας. Παράλληλα αυξάνουν τις θέσεις τους σε μετρητά έναντι των μετοχών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που έγινε στο περιβάλλον 34 διεθνών funds για τις προοπτικές του Απριλίου αλλά και του επόμενου τριμήνου.

Πάντως  περίπου 15 τρις δολάρια έχουν σβηστεί από την αξία των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών, ενώ η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 60%.

 Οι θέσεις των funds σε ομόλογα είναι πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 και στο  43,1% του μέσου χαρτοφυλακίου. Το 95% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι, μετά και τις τεράστιες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σταθερές ή θα κινηθούν χαμηλότερα το επόμενο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, οι asset managers μείωσαν τις θέσεις τους στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2019 και στο 45,9% του μέσου χαρτοφυλακίου, ενώ οι θέσεις τους σε μετρητά αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο και στο 5,2% του χαρτοφυλακίου.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βίωσαν ισχυρούς τριγμούς την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη διανεμηθεί μέρισμα στους μετόχους, ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Κατά τη UBS, οι επενδυτές στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημαντικά σημεία ήτοι:

  • εάν υπάρξουν περαιτέρω στοιχεία ότι τα περιοριστικά μέτρα κάμπτουν την καμπύλη και επιβραδύνονται τα ποσοστά κρουσμάτων.
  • εάν τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης επιτυγχάνουν στην πραγματικότητα να αποτρέψουν τις απώλειες θέσεων εργασίας και τις πτωχεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές, σύμφωνα με τη UBS, θα πρέπει να είναι πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους και να κοιτούν τις μετοχές που έχουν υποστεί υπερβολικές μειώσεις των τιμών τους, που παρουσιάζουν ανθεκτική κερδοφορία (λ.χ κοινής ωφέλειας, υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών επικοινωνίας), καθώς και όσες εκτιμάται ότι θα είναι οι μακροπρόθεσμοι νικητές από αυτή την κρίση.

Στο μεταξύ, το γερμανικό ινστιτούτο Ifo προειδοποιεί ότι  η μάχη κατά του κορονοϊού θα οδηγήσει σε απώλειες παραγωγής, οι οποίες θα κοστίσουν στις ευρωπαϊκές χώρες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά στην Ιταλία, εκτιμά ότι το κόστος ενός μερικού lockdown διάρκειας δύο μηνών θα ανέλθει σε 143-234 δισεκατομμύρια ευρώ και θα μειώσει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 8,0%-13,%. Εάν το κλείσιμο επεκταθεί και για τρίτο μήνα, το κόστος ανέρχεται σε 200-342 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει απώλεια ανάπτυξης 11,2%-19,1%.

Στην Ισπανία, το κλείσιμο δύο μηνών θα έχει κόστος 101-171 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 8,1%-13,8%. Με διακοπή λειτουργίας τριών μηνών, το κόστος φτάνει τα 141-250 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας την ανάπτυξη κατά 11,3%-20,0%.

Στη Γαλλία, το κόστος στην παραγωγή για δύο μήνες lockdown φτάνει τα 176-298 δισ. ευρώ και η  μείωση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης το 7,3%-12,3%, ενώ για τρεις μήνες το κόστος ανέρχεται σε 247-436 δισ. ευρώ ή 10,2-18,0% απώλεια ανάπτυξης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το δίμηνο lockdown θα προκαλέσει απώλειες ύψους 193-328 δισ. ευρώ και μείωση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 7,7%-13%, ενώ, εάν το κλείσιμο επεκταθεί και σε τρίτο μήνα, το κόστος ανέρχεται σε 271-480 δισ. ευρώ ή απώλεια ανάπτυξης 10,7%-19%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία