BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Τουρκική ύφεση ίσως αποτελεί κίνδυνο στην παγκόσμια οικονομία

Μία τουρκική οικονομική κρίση μπορεί να παραμονεύει στη γωνία και θα μπορούσε να στείλει κυματισμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

9339f3977018722af36a67d9fb6333ac_XL

1
0

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τις διδασκαλίες των πιο γνωστών οικονομολόγων στον κόσμο, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ, Μίλτον Φρίντμαν, επιμένοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά και επιδιώκουν να καθορίσουν την αξία της λίρας, δήλωσε ο Ντέσμοντ Λάχμαν, πρώην αναπληρωτής διευθυντής ατο Τμήμα Ανάπτυξης και Αναθεώρησης Πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Μια πλήρης κρίση συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία εν γένει, και για τις γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές τράπεζες ειδικότερα", δήλωσαν ο Λάχμαν, μέλος του American Enterprise Institute και ο Τζον Κιρνς, βοηθός ερευνητής στο AEI, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Bulwark την Κυριακή.

Ο Ερντογάν απέλυσε τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο του περασμένου έτους και έκτοτε, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής μείωσαν τα επιτόκια στο 8,25% από το 24%, παρά την αναζωογόνηση του πληθωρισμού, που ανήλθε στο 12,6% τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να υπερασπιστεί τη λιρα δαπανώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της σε ξένο νόμισμα φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι τα καθαρά αποθεματικά της, μείον τις υποχρεώσεις, βρίσκονται σε αρνητική περιοχή.

Ο Λάχμαν και ο Κιρνς επέστησαν την προσοχή στα εξωτερικά χρέη της Τουρκίας ύψους 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στον ιδιαίτερα χρεωμένο εταιρικό της τομέα με δάνεια άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες θα δυσκολευόταν να εξυπηρετήσουν αυτές τις υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα σε περίπτωση που η λίρα βυθιστεί, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε ένα ήδη ασταθές τραπεζικό σύστημα, ανέφεραν.

Η λίρα έπεσε στα 7 ανά δολάριο την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου, όταν έφτασε στο χαμηλό όλων των εποχών των 7.269 έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα υπερασπίστηκε τη λίρα στα 7 ανά δολάριο τον Απρίλιο και πάλι στα 6,85 ανά δολάριο για αρκετές εβδομάδες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Συνεργάστηκε με κρατικές τράπεζες για την ενίσχυση της λίρας μέσω ανταλλαγής νομισμάτων και άλλων μεθόδων.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία