BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σχεδόν στο μισό οι ξένες επενδύσεις παγκοσμίως το α΄ 6μηνο του 2020

Οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) κατέγραψαν πτώση 49% κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ενώ πρόκειται να μειωθούν έως και 40% για το σύνολο του έτους, εξαιτίας των φόβων για βαθιά ύφεση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

ohe2019

10
0

Οι ροές FDI προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατέστησαν αρνητικές για πρώτη φορά, στα -7 δισ. δολάρια από 202 δισ. δολάρια, ενώ οι ροές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 61% στα 51 δισ. δολάρια, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ «Διάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD)», σε έκθεση.

Οι παγκόσμιες FDI μειώθηκαν δραματικά, καθώς οι πολυεθνικές ανέβαλαν τις επενδύσεις για να διακρατήσουν μετρητά, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι παγκόσμιες ροές FDI για το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ. Ήταν πιο δραστική από ότι περιμέναμε για ολόκληρο το έτος», δήλωσε ο Τζέιμς Ζαν, διευθυντής του τμήματος επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD.

Οι ροές αναμένεται να μειωθούν κατά 30 έως 40% φέτος και «μετρίως» το 2021, κατά 5% έως 10%, σύμφωνα με τον Ζαν.

Τα στοιχεία καλύπτουν τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα νέα επενδυτικά «πράσινα» σχέδια και τις συμφωνίες χρηματοδότησης έργων.

Οι βιομηχανοποιημένες χώρες, οι οποίες συνήθως αντιπροσωπεύουν περί του 80% των παγκόσμιων συναλλαγών, επλήγησαν περισσότερο, με τις ροές να πέφτουν στα 98 δισ. δολάρια -ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 1994, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αποδεκτών FDI το 2019, οι ροές μειώθηκαν πιο έντονα στην Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αυστραλία, ενώ στην Κίνα υπήρξε ανοδική τάση, είπε ο Ζαν.

«Οι ροές FDI παραμένουν σχετικά σταθερές. Για το α΄ εξάμηνο του έτους η πτώση ήταν πραγματικά μέτρια και στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για τους πρώτους 9 μήνες, συνολικά φέτος οι FDI στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,5%», συμπλήρωσε.

Οι περισσότερες επενδύσεις FDI στην Κίνα αφορούσαν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τεχνολογίας και την έρευνα και ανάπτυξη, τόνισε ο Ζαν.

Πηγή: Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία