Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Χάνει τον βηματισμό της λόγω πανδημίας η γερμανική οικονομία

Ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των αυστηρότερων μέτρων για την ανάσχεσή του, η γερμανική οικονομία δείχνει πως θα χάσει τον βηματισμό της τους επόμενους μήνες.

german_parliament_raihstag_shutterstock_526234636

41
0

Αλλά η επιβράδυνσή της αναμένεται να είναι πιο συγκρατημένη σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του έγκριτου γερμανικού ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον Οκτώβριο πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες κατά 0,5 της μονάδας στις 92,7 μονάδες από τις 93,2 του Σεπτεμβρίου, ενώ είχαμε προβλέψει πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 92,8 μονάδες. 

Ο εν λόγω δείκτης αποτελεί απλά τον μέσο όρο των υποδεικτών σχετικά, πρώτον, με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τωρινές συνθήκες και, δεύτερον, με τις προσδοκίες τους. 

Οι υφιστάμενες συνθήκες συνέχισαν να βελτιώνονται πέμπτο μήνα διαδοχικά από τις 89,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου στις 90,3 μονάδες του Οκτωβρίου. Πρόκειται για θετική καταγραφή άνω των επιπέδων ναδίρ της πανδημίας στις 78,9 μονάδες, αλλά εξακολουθεί να απέχει από τον μέσο όρο των 99 μονάδων το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Ενόσω επιτείνεται η αβεβαιότητα και τα περιθώρια για σοβαρά κέρδη μειώνονται, εφόσον οι τρέχουσες συνθήκες έχουν σαφώς καλυτερεύσει από ό,τι ήταν προ εξαμήνου, οι εταιρείες αναδιπλώθηκαν ως προς τις προσδοκίες τους, με τον δείκτη στις 95 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 97,4 του Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια, η εικόνα, που αποτυπώνει το Ifo, δείχνει πως η γερμανική οικονομία τείνει προς εξασθένηση. 

Οπως συμβαίνει και αλλού, το δεύτερο κύμα κρουσμάτων και περιοριστικών μέτρων πλήττει κυρίως τους κλάδους της οικονομίας των οποίων η δραστηριότητα απαιτεί διαπροσωπική επαφή. Οι υποδείκτες του επιχειρηματικού κλίματος για τις υπηρεσίες και το εμπόριο εξασθένησαν κατά 3 μονάδες και 0,4 της μονάδας αντίστοιχα, ενώ παράλληλα ο κλάδος της μεταποίησης βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Για έκτο μήνα στη σειρά ο υποδείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση στη Γερμανία ενισχύθηκε 2,1 μονάδες.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι για πόσο διάστημα η οικονομία της Γερμανίας μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, όσο τα κρούσματα ημερησίως αυξάνονται και η αβεβαιότητα μαζί με τους περιορισμούς πλήξει βαρύτερα τον κλάδο των υπηρεσιών. Συν τω χρόνω, αυτό ίσως επεκταθεί και στον ακόμη ζωηρό κλάδο της μεταποίησης. Επίσης, εάν ορισμένες από τις εμπορικές εταίρους στην Ευρώπη δείξουν πως η οικονομία τους συρρικνώνεται, τότε και η γερμανική οικονομία θα ακολουθήσει. Το Ifo αναμένει το ΑΕΠ στη Γερμανία να αυξηθεί σε τριμηνιαία βάση 2,1% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ εμείς, τέλος, εκτιμάμε πως η πρόβλεψή μας για 1,4% ενδεχομένως να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Προηγήθηκε η εκτίμηση για ιστορική ανάκαμψη 7%-7,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, αφότου το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ στη Γερμανία είχε καταβαραθρωθεί, 9,7%.  

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία