BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Στο υψηλότερο επίπεδο της 10ετίας οι αποδόσεις της κινεζικής βιομηχανίας

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια με ώθηση τα θετικά στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας.

d8cb8a14fbeb1ae912cd3b

5
0

Στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας διαμορφώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Νοέμβριο, χάρη στη σταθερή ζήτηση από εγχώριες και ξένες αγορές, σηματοδοτώντας μια ισχυρή μεταποιητική ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία.

Ο δείκτης μεταποίησης της Caixin σε συνεργασία με την Markit, διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες από τις 53,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου σηματοδοτούν τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που ο ΡΜΙ της Caixin διατηρείται άνω των 50 μονάδων.

Όταν η τιμή του δείκτη είναι άνω των 50 μονάδων, προδιαγράφεται επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ όταν ο δείκτης έχει τιμή μικρότερη των 50 μονάδων, συρρίκνωση.

Χθες Δευτέρα, ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης της Κίνας, σημείωσε άνοδο στις 52,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 51,4 μονάδες τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο σε τρία χρόνια.

Σε αυτό το κλίμα στο ταμπλό, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai σημειώνει κέρδη 1,77% και ο Shenzen προσθέτει 1,66%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,84%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi κερδίζει 1,66% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 1,08%. Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκιά της. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κέρδισε 1,34%. 

Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 3,1% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μέσα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, καθώς η πανδημία COVID-19 συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις, όπως έδειξαν σήμερα τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Το ποσοστό της ανεργίας για τους άντρες αυξήθηκε εποχιακά στο 3,4%, καταγράφοντας αύξηση 0,2% από το Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παρέμεινε σταθερό στο 2,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Παράλληλα, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας ανέκαμψαν το Νοέμβριο, σε μια ένδειξη ότι το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει από την υποτονικότητα που επέβαλε η πανδημία.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4% σε ετήσια βάση στα 45,81 δισ. δολάρια, μετά από την αναθεωρημένη πτώση κατά 3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Τα τελευταία στοιχεία είναι χαμηλότερα των μέσων εκτιμήσεων για αύξηση 5,7%  που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της the Wall Street Journal.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,1% έναντι του προηγουμένου έτους, στα 39,88 δισ. δολάρια μετά από την αναθεωρημένη πτώση 5,6% τον προηγούμενο μήνα, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 5,93 δισ. δολάρια.

Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 1,3% στις εισαγωγές και 7,12 δισ. δολάρια εμπορικό πλεόνασμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία