BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Νέο νομοσχέδιο για επικουρική ασφάλιση από τέλη Ιουλίου

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από αύριο Τετάρτη για τη θέσπιση του νέου ''καθεστώτος'' στην επικουρική ασφάλιση.

4092254_2

15
0

Και αυτό γιατί το εν λόγω νομοσχέδιο θα έλθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου, ενώ έπειτα θα λάβει το δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης και της κατάθεσης -ψήφισης στη Βουλή.

΄Ετσι μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα (σ.σ. Ιουλίου) θα μπορούσε να έχει γίνει νόμος του κράτους, σύμφωνα με τον υφιστάμενο, καταρχάς κυβερνητικό σχεδιασμό.

Με βάση τις δηλώσεις αρμοδίων στελεχών, αλλά και τις έως τώρα πληροφορίες,οι βασικές αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο θα είναι οι εξής:

-Στο νέο ταμείο θα εντάσσονται υποχρεωτικά όσοι ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

-Προαιρετικά θα μπορούν να ενταχθούν όσοι είναι έως 35 ετών.

-Οι εισφορές θα ανέλθουν στο 6,5 % επί των μικτών αμοιβών των μισθωτών (3,25% εργοδοτικές και 3,25 % εργατικές εισφορές).

-Οι εισφορές όσων ελεύθερων επαγγελματιών ασφαλιστούν για πρώτη στο νέο επικουρικό ταμείο θα ανέλθουν στο επίπεδο 42 ευρώ, 51 ευρώ και 61 ευρώ ανάλογα με την επιλογή του καθενός νεοασφαλισμένου επαγγελματία.

-Οι καταβληθείσες εισφορές για καθένα ασφαλισμένο θα αποταμιεύονται σε ένα ατομικό ''κουμπαρά'' και θα επενδύονται σε ομόλογα και μετοχές.

-Κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει το προφίλ του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων τουις.

-Θα υπάρχουν τρεις επιλογές προφίλ (''συντηρητικό'', ''ισορροπημένο'', ''πιο ριψοκίνδυνο'') ανάλογα με το αν μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα αφορά ομόλογα ή μετοχές.

-Η επιλογή προφίλ θα γίνεται ανά 3 έτη.

-Όποιος ασφαλισμένος δεν επιλέξει μόνος του προφίλ, το ταμείο θα επιλέγει για λογαριασμό του το ''ισορροπημένο'' προφίλ.

-Ο ασφαλισμένος θα έχει δικαιώματα ανά έτος να βλέπει την απόδοση των επενδύσεων του, χωρίς όμως, να έχει δικαίωμα αλλαγή του πριν παρέλευση της 3ετίας.

-Σε περίπτωση που κατά τέλος του εργασιακού-ασφαλιστικού βίου ενός ασφαλισμένος σημειωθεί υποαπόδοση των επενδύσεων του σε σημείο που έχει μειωθεί το κεφάλαιο που έχει αποταμιεύσει ο ασφαλισμένος και οι εργοδότες του, το κράτος θα καλύπτει την απώλεια αυτή, έτσι ώστε ο ασφαλισμένος να λάβει σύνταξη ίση με τις εισφορές που κατέβαλε αυτός και οι εργοδότες του.

-Όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα παραμείνουν ασφαλισμένοι στον επικουρικό κλάδο του e-ΕΦΚΑ.

-Οι απώλειες του επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ από τη υποχρεωτική ένταξη στο νέο φορέα θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.  
Πηγή:capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία