BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αύξηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις ζητά ο ΥΠΟΙΚ

Ύστερα από την ανταλλαγή επιχειρημάτων από τράπεζες, επιχειρήσεις και κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη, ήρθε η ώρα για λύσεις και αποφάσεις.

trapezes_1

20
0

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, τις συστημικές τράπεζες, τα τμήματα μελετών των επιμελητηρίων και ελεγκτικές εταιρείες θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου, ώστε να επιλυθεί ταχύτατα το πρόβλημα της χρηματοδότησης ενόψει Ταμείου Ανάκαμψης.

Προφανώς, το πρόβλημα δεν λύνεται με τις τράπεζες να δίνουν δάνεια παντού. Αλλά ούτε να δανείζουν μόνο 10-20.000 επιχειρήσεις που μπορεί να φτάσουν τις 30.000 επιχειρήσεις, μόνο λόγω μεγέθους και εγγυήσεων (τζίρος, ακίνητα, κλπ) ή μεγάλης δανειακής έκθεσης κλπ. Εξάλλου, κανείς δεν επιθυμεί νέα γενιά κόκκινων δανείων ή δημιουργία επιπλέον "ζόμπι” πέραν των 1000 που υπολογίζονται σήμερα και που στερούν ρευστότητα σχεδόν 20 δισ. ευρώ από άλλες 10.000 υγιείς επιχειρήσεις. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δανεισμό 40 δισ. και να αυξήσουν την κερδοφορία των υπολοίπων επιχειρήσεων κατά 13%, εκτιμούν μελέτης ελεγκτικών εταιρειών, όπως μια πρόσφατη που είχε εκπονηθεί από την PWC.

 

Οι 10 κατευθύνσεις

Οι λύσεις που θα προταθούν και, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πλευρές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται, είναι οι εξής:

  1. Επαναξιολόγηση επιχειρήσεων-σχεδίων.Οι τράπεζες, σε συνεργασία με τα τμήματα αναλύσεων, πιστωτικού κινδύνου, στρατηγικού σχεδιασμού και πελατείας θα προχωρήσουν σε βάθος αξιολόγηση της πελατείας τους, ώστε να εντοπιστούν περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις.
  2. Κριτήρια πέρα από εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.Στα κριτήρια, πέραν αυτών που καλύπτουν τους κινδύνους (πχ εγγυήσεις, υποθήκες κλπ), θα πρέπει να προστεθεί η αξιολόγηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης και ενός επενδυτικού σχεδίου. Δηλαδή, επιλέξιμη να μην είναι μόνο αυτή που έχει εγγυήσεις, αλλά και εκείνη που είναι μικρή, κερδοφόρα, εξωστρεφής και έχει ένα αναπτυξιακό πλάνο. Επομένως, θα συζητηθούν μεθοδολογίες και κριτήρια αξιολόγησης.
  3. Ορισμός βιωσιμότητας.Να προσδιοριστεί η ομάδα κριτηρίων που ορίζουν τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης βάσει χρηματοοικονομικών μεγεθών αλλά βάσει των προοπτικών των κλάδων.
  4. Προοπτικές ανά κλάδο.Εκπόνηση κλαδικών μελετών για τη βιωσιμότητα ανά τομέα και δραστηριότητα. Λόγω της 10ετούς κρίσης και της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παρουσιάζουν καλύτερα χρηματοοικονομικά μεγέθη και προοπτικές. Συνεπώς, προτείνεται η εκπόνηση μελετών για τις προοπτικές του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται κάθε επιχείρηση και αυτές οι προοπτικές να συνυπολογίζονται. Σε αυτό θα βοηθήσουν τράπεζες, Τράπεζα της Ελλάδος και ελεγκτικές εταιρείες.
  5. Μεγέθυνση επιχειρήσεων.Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κεφάλαια για μεγέθυνση των επιχειρήσεων, οι ίδιες οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους πελάτες τους, τα προβλήματά τους, αλλά και τυχόν ευκαιρίες για συνεργασίες και συγχωνεύσεις ως λύση για τα προβλήματα και για μεγέθυνση και εταιρικό μετασχηματισμό.
  6. Απογραφή επιχειρήσεων.Καταγραφή και χαρτογράφηση όλων επιχειρήσεων ανά κλάδο, μέγεθος και αντικείμενο δραστηριότητας θα γίνει και από τα επιμελητήρια και σε αυτό θα βοηθήσουν τράπεζες και ελεγκτικές εταιρείες.
  7. Αξιολόγηση συστημάτων πιστωτικού κινδύνου.Αναλυτική καταγραφή της απόρριψης αιτημάτων για δάνεια και γραμμές πίστωσης ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αδυναμίες τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των τραπεζικών συστημάτων. Ο βαθμός απόρριψης είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό και, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών τα δεδομένα έχουν ώς εξής: από το 80% που απορρίπτεται, το 50% δεν πληροί τραπεζικά κριτήρια (πχ είναι υπερχρεωμένες, δεν έχουν εξασφαλίσεις κλπ), το 15% δεν παρουσιάζει κάποιο βιώσιμο σχέδιο, ενώ το υπόλοιπο 35% έχει ζημιές και πτώση τζίρου.
  8. Συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι.Υψηλότερος και κυρίως συγκεκριμένος στόχος για την πιστωτική επέκταση. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων 28 δισ. ευρώ, σε διαγραφές σχεδόν 6 δισ. και σε χορηγήσεις νέων δανείων 5 δισ. Αυτό αξιολογείται θετικά, αλλά θεωρείται λίγο σε σχέση με τη φθηνή ρευστότητα που έχουν αποκτήσει (47 δισ. από την ΕΚΤ και άλλα 24 δισ. από τις καταθέσεις με μηδενικά επιτόκια), ενώ οι συνθήκες για άντληση κεφαλαίων είναι θετικές λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάραςπροτρέπει όλες τις τράπεζες να προχωρήσουν σε άντληση κεφαλαίων (όπως έκαναν πρόσφατα Πειραιώς και Alpha), διότι, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, η χορήγηση δανείων απαιτεί κεφάλαια και συγκεκριμένα 14 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείων.
  9. Χρονοδιάγραμμα.Συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για θεωρητικές συζητής.
  10. Όχι στο άλλο άκρο.Το πρόβλημα δεν λύνεται με τις τράπεζες να δίνουν δάνεια παντού. Αλλά ούτε να δανείζουν μόνο 10-20.000 επιχειρήσεις που μπορεί να φτάσουν τις 30.000 επιχειρήσεις, μόνο λόγω μεγέθους και εγγυήσεων (τζίρος, ακίνητα, κλπ) ή μεγάλης δανειακής έκθεσης κλπ. Εξάλλου, κανείς δεν επιθυμεί νέα γενιά κόκκινων δανείων ή δημιουργία επιπλέον ζόμπι πέραν των 1000 που υπολογίζονται σήμερα και που στερούν ρευστότητα σχεδόν 20 δισ. ευρώ από άλλες 10.000 υγιείς επιχειρήσεις. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δανεισμό 40 δισ. και να αυξήσουν την κερδοφορία των υπολοίπων επιχειρήσεων κατά 13%, εκτιμούν μελέτης ελεγκτικών εταιρειών, όπως μια πρόσφατη που είχε εκπονηθεί από την PWC.
Πηγή: capital.gr
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία