BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Εκκαθάριση εισφορών σε διπλο-απασχολούμενους επαγγελματίες

Αντίστροφη μέτρηση λίγων ημερών "τρέχει” για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών για το 2020.

efka-ktirio_aftodioikisi__1_

37
0

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ταμείων, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για 180.000 επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν παράλληλη μισθωτή ή ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα πέρσι.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, από την 1η Ιανουαρίου 2020, απαλλάσσεται από την παράλληλη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών όποιος επαγγελματίας καταβάλλει κατ΄ ελάχιστον 252 ευρώ/μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας του. Αν καταβάλλει κάτω από 252 ευρώ/μήνα, θα πληρώσει τη διαφορά έως τα 252 ευρώ/μήνα. Αν καταβάλλει ακριβώς 252 ευρώ, προφανώς, δεν χρειάζεται να καταβάλλει τίποτα περισσότερο.

Έτσι αν, για παράδειγμα, ένας μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) 260 ευρώ /μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας του και παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση (ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας) τότε δεν υποχρεούται να καταβάλλει καθόλου εισφορές για την επαγγελματική δραστηριότητα του.

Αν, όμως, ένας μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) εισφορές ύψους, π.χ. 200 ευρώ/μήνα και παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση (ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας), τότε θα καταβάλλει επιπλέον 52 ευρώ, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των 252 ευρώ, τα οποία αποτελούν την ελάχιστη εισφορά των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών, και των 200 ευρώ/μήνα που πληρώνει (μαζί με τον εργοδότη του) για τη μισθωτή απασχόληση του.

Επίσης, όποιος π.χ. ασκεί 2 (ή οποιουδήποτε πλήθους) ελεύθερες επαγγελματικές δραστηριότητες θα πρέπει να καταβάλλει κατ΄ελάχιστον 252 ευρώ/μήνα.

Τέλος, όποιος μισθωτός καταβάλλει ( μαζί με τον εργοδότη του) εισφορές ύψους 252 ευρώ/μήνα και παράλληλα ασκεί ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα (πχ έχει ατομική επιχείρηση ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας), δεν υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές για την επαγγελματική δραστηριότητα του.

Με βάση τα παραπάνω, για κάποιους παράλληλα απασχολούμενους θα προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, για κάποιους άλλους χρεωστικό και, τέλος, για κάποιους άλλους μηδενικό υπόλοιπο.

Πιο αναλυτικά:

Πιστωτικό υπόλοιπο θα προκύψει, πιο συγκεκριμένα, για όποιους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες πλήρωσαν πάνω από 252 ευρώ/μήνα. Η όποια διαφορά θα τους επιστραφεί από τον e-ΕΦΚΑ.

Χρεωστικό υπόλοιπο θα προκλύψει για όσους μισθωτούς με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα κατέβαλλαν (μαζί με τους εργοδότες τους) κάτω από 252 ευρώ/μήνα.

Μηδενικό υπόλοιπο, προφανώς, θα προκύψει μισθωτούς με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα πλήρωσαν (μαζί με τους εργοδότες τους) ακριβώς το ποσό των 252 ευρώ/μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας τους.

Όσον αφορά την εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών για το α΄εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα.
Πηγή: capital

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία