BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σε ύφεση η Γερμανία μετά από δεύτερη συρρίκνωση ΑΕΠ

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το Α' τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, εισερχόμενη έτσι σε ύφεση, όπως έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-05-25_104519

205
0

Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% στο τρίμηνο έδειξαν τα στοιχεία, έπειτα από μείωση 0,5% το δ' τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Η πρώτη εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ είχε παραμείνει στάσιμο το α' τρίμηνο.  Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5%.

"Υπό το βάρος του τεράστιου πληθωρισμού, ο Γερμανός καταναλωτής έχει γονατίσει, παρασύροντας μαζί του ολόκληρη την οικονομία", δήλωσε ο Andreas Scheuerle, αναλυτής της DekaBank.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τα γερμανικά νοικοκυριά ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα το α' τρίμηνο, με την καταναλωτική δαπάνη να μειώνεται κατά 1,2% σε αυτό το διάστημα, καθώς οι καταναλωτές ήταν απρόθυμοι να ξοδέψουν τα μετρητά τους σε ρούχα, έπιπλα, αυτοκίνητα κλπ. Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν επίσης σημαντικά κατά 4,9% στο τρίμηνο.

"Η Γερμανία όντως έπεσε σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς το σοκ στις τιμές της ενέργειας επιβάρυνε τις δαπάνες των καταναλωτών", δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την ευρωζώνη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απίθανο το γερμανικό ΑΕΠ να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα τρίμηνα, "αλλά δεν βλέπουμε και ισχυρή ανάκαμψη".

Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν το α' τρίμηνο, μετά από ένα αδύναμο β' εξάμηνο του 2022. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπήρξαν επίσης θετικές συνεισφορές από το εμπόριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9%.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πισωγύρισμα για τη Γερμανία, η οποία παρά το γεγονός ότι ξέφυγε από τα πιο ζοφερά σενάρια που φοβόταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλειε τον Ιανουάριο.

Για τους οικονομολόγους της Commerzbank, μια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο φαίνεται τώρα πιο πιθανή από την ανάκαμψη που συνεχίζουν να προβλέπουν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους.

Ο πληθωρισμός δεν βοηθάει. Σύμφωνα με την Bundesbank, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει το 7% και δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα.

Η οικονομική εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 15 Ιουνίου. Ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Joachim Nagel δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ έχει μπροστά της "αρκετές" ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία