Δεδομένου, όμως, ότι το τρέχον τρίμηνο εκτιμάται πως η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις θα εξακολουθήσουν να αποσύρουν τη στήριξη που έχουν προσφέρει έως τώρα. Και στο μεταξύ η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει πορεία, αλλά θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων αφού εκτιμά πως η επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα του στόχου του 2% αποτελεί προαπαιτούμενο για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Οπως επισημαίνει η Μαέβα Κουζέν, οικονομολόγος του Bloomberg, «αυτή η αναθεώρηση περί της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν αλλάζει ουσιαστικά τη συνολική εικόνα, καθώς η οικονομία είναι αδύναμη αλλά δεν καταρρέει». Η ίδια οικονομολόγος προβλέπει πως η Ευρωζώνη θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο τρέχον έτος, αλλά θα παραμείνει αναιμική σε όλη τη διάρκειά του. Ως αιτίες αναφέρει τη στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική και τη μειωμένη παγκόσμια ζήτηση, που αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική δραστηριότητα.
Εχουν προηγηθεί τα τελευταία στοιχεία για τη Γερμανία, που φέρουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βρίσκεται σε ύφεση. Παράλληλα, οι οικονομίες άλλων πέντε χωρών της Ευρωζώνης —Ελλάδας, Ισπανίας, Λιθουανίας, Μάλτας και Ολλανδίας– συρρικνώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η Εσθονία βρίσκεται σε στασιμότητα από τα τέλη του 2021. Η εικόνα τείνει, πάντως, να βελτιωθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 1,1% για το τρέχον έτος και 1,6% για το επόμενο. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Eνωση, το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε οριακά κατά 0,1% το α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το δ΄ τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 0,2%. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% τόσο στη Ζώνη του Ευρώ όσο και στην Ε.Ε. το α΄ τρίμηνο του 2023, μετά από +1,8% στην Ευρωζώνη και +1,7% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το α΄ τρίμηνο του 2023, ύστερα από ανάπτυξη 1,8% και 1,7% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Οπως ανακοίνωσε χθες και η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το α΄ τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε κατά 2,1%. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση, με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο κατέγραψε η Πολωνία με +3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησαν το Λουξεμβούργο (+2,0%), η Πορτογαλία (+1,6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-4,6%), Λιθουανία (-2,1%) και Ολλανδία (-0,7%).
Η αδυναμία της Ζώνης του Ευρώ το α΄ τρίμηνο οφείλεται στη μείωση των κρατικών δαπανών και των νοικοκυριών, σύμφωνα με τη Eurostat. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, η ανάπτυξη πιθανότατα έχει επιστρέψει το τρέχον τρίμηνο και οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη δημοσιονομική στήριξη. Η ΕΚΤ είναι επίσης απίθανο να αλλάξει πορεία και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο τρίμηνο, καθώς πλησιάζει στο τέλος της ιστορικής εκστρατείας σύσφιγξης και θεωρεί ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική επέκταση.