BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η ΕΕ ενέκρινε 8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις έργων για ημιαγωγούς

Ερευνητικά έργα σχετικά με ημιαγωγούς ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιους πόρους εγκρίθηκαν από το εκτελεστικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέρος μιας ώθησης για την αύξηση της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας τσιπ του μπλοκ των 27 χωρών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

shutterstock_1122719429-768x480

122
0

Τα έργα υποστηρίζονται από συνολική ιδιωτική χρηματοδότηση 13,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αθροίζοντας περίπου 22 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε ότι συνολικά 68 Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος — ή IPCEI — έχουν λάβει το πράσινο φως από 56 εταιρείες σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στην κοινή αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA).

"Η Ευρώπη παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της", έγραψε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν σε ανάρτησή του. "Με τον έλεγχο των πιο προηγμένων ημιαγωγών, η ΕΕ θα γίνει βιομηχανική δύναμη στις αγορές του μέλλοντος".

Η Κομισιόν πρότεινε τον νόμο για τα τσιπ της ΕΕ στις αρχές του 2022, θέτοντας έναν φιλόδοξο στόχο να παράγει το 20% των ημιαγωγών παγκοσμίως έως το 2030. Αυτά τα έργα IPCEI αποτελούν στοιχείο αυτού του σχεδίου, το οποίο άνοιξε επίσης την πόρτα στις κυβερνήσεις να παράσχουν κεφάλαια για εγκαταστάσεις παραγωγής.

Μέχρι στιγμής, εταιρείες όπως η Intel, η Infineon Technologies, η STMicroelectronics, η GlobalFoundries  και η Wolfspeed έχουν ανακοινώσει όλες νέες επενδύσεις. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing εξετάζει επίσης την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής στη Γερμανία.

Ορισμένες επιχειρήσεις, ωστόσο, ήταν επικριτικές για το χρονικό πλαίσιο που χρειάστηκε για να εγκριθούν τα έργα IPCEI.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επαίνεσε την απόφαση, λέγοντας ότι η Γερμανία έχει 31 έργα σε 11 ομόσπονδα κρατίδιά της. "Μπορούμε έτσι να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα σε όλη την Ευρώπη σε αυτόν τον σημαντικό τομέα και να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία αξίας και θέσεις εργασίας", σημείωσε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία