BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Στάχτη στα μάτια μοιάζει η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα σε καπνοκαλλιεργητές της ποικιλίας Κατερίνη

Ζητούσαν τουλάχιστον 80 ευρώ για να καλυφθούν οι ζηµιές στην καλλιέργεια.

35_pin_3

Λεωνίδας Λιάμης

15
0

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται από τους καπνοπαραγωγούς της βορείου Ελλάδος που είχαν µείνει έξω από τις αποζηµιώσεις για τις καταστροφές της περσινής καλλιεργητικής σεζόν, η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων να τους χορηγηθεί στήριξη ύψους 2,4 εκατ. ευρώ ή 50 ευρώ το στρέµµα, µέσω του µηχανισµού de minimis.
«Είναι µια ανάσα χωρίς αµφιβολία, αν και δεν ικανοποιήθηκε πλήρως το αίτηµα των παραγωγών», ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σαµσούς στο νοµό Πιερίας Πασχάλης Κατσάρας, προσθέτοντας πως η στήριξη που είχε ζητηθεί, για να επέλθει µια ισορροπία σε σχέση µε τη ζηµιές που υπέστη πέρυσι η καπνοκαλλιέργεια τοπικά, ήταν 80-100 ευρώ το στρέµµα.

Σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας, η µείωση της παραγωγής το 2018 στην Πιερία είχε προσεγγίσει το 40% και µάλιστα αρχικώς υπήρξαν δεσµεύσεις -από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπό τον Σταύρο Αραχωβίτη- πως θα αποζηµιωνόταν οι πληγέντες, αλλά τελικώς δεν έγινε αυτό, µε την αιτιολογία ότι εξαντλήθηκε το ποσό που µπορούσε να αξιοποιηθεί µέσα από το de minimis.

Εκτός από την περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε ανάλογη θέση είχαν βρεθεί και οι αγρότες στους νοµούς Κοζάνης και Θεσσαλονίκης (σ.σ. κυρίως στο δήµο Λαγκαδά), αλλά και σε κάποιες άλλες περιοχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, οι οποίες, επίσης, είχαν µείνει εκτός νυµφώνος από το περσινό κύµα αποζηµιώσεων.

Ζηµιές και φέτος, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, στην παραγωγή καπνών της Πιερίας

Παρά τη µερική ανακούφιση, πάντως, οι καπνοκαλλιεργητές ειδικά στο νοµό Πιερίας παραµένουν σε δύσκολη θέση καθώς και φέτος, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, υπέστησαν καταστροφές στην παραγωγή τους, οι οποίες, όπως µας λέει ο κ. Κατσάρας, ενδεχοµένως να ξεπερνούν και το 40% της περσινής σεζόν. «Είναι σχεδόν οριστικό πως η φετινή παραγωγή θα κυµανθεί στους περίπου 4.000 τόνους, όταν σε κανονικές χρονιές είµαστε πάνω από τους 6.000 τόνους», ανέφερε ο συνεταιριστής. Σηµείωσε δε, πως και αρχικά ο ΕΛΓΑ ισχυριζόταν πως η ζηµία προκλήθηκε από τη φυτόφθορα και κακές καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά «απευθυνθήκαµε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο και έπειτα από την έρευνα που έκαναν οι επιστήµονες, απεδείχθη πως οι φροντίδες έγιναν κανονικά και ότι το πρόβληµα προκλήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, διότι τον Ιούνιο είχαµε πολλές βροχές κι αµέσως µετά άρχισαν οι καύσωνες καταστρέφοντας τα φυτά. Άρα θα πρέπει να µας δοθεί αποζηµίωση».

Στα λόγια οι υποσχέσεις των µεταποιητών για την Κατερίνη

Απογοήτευση, ωστόσο, προκάλεσε στους καπνοπαραγωγούς της Πιερίας και η εξέλιξη των τιµών για τη φετινή παραγωγή των καπνών ποικιλίας Κατερίνη, αφού οι υποσχέσεις των µεταποιητών ότι θα βάλουν… πλάτη, τελικώς έµειναν κατά κύριο λόγο στα… λόγια.

«Μας έλεγαν όταν ήταν να καλλιεργήσουµε πως φέτος η τιµή θα πιάσει τα 5 ευρώ, αλλά την κρίσιµη ώρα δεν ανταποκρίθηκαν. Σε σχέση µε πέρυσι υπάρχει µικρή αύξηση 10-15 λεπτών το κιλό, που σηµαίνει πως θα πάµε σε ένα στήσιµο γύρω στα 4,80 ευρώ το κιλό» ανέφερε ο κ. Κατσάρας, αλλά έσπευσε να συµπληρώσει πως «σε αυτά τα επίπεδα η καλλιέργεια δεν βγαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ενώ µέχρι πριν 3-4 χρόνια είχαµε σταθεροποιήσει την παραγωγή µας στους 10.000 τόνους, πλέον έχει πέσει στα επίπεδα των 6.000 -7.000 τόνων, υπό κανονικές συνθήκες και κάθε χρόνο βαίνει µειούµενη».

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία