BACK TO
TOP
Θεσμικά

Απροετοίμαστη η εγχώρια παραγωγή φυτωριακού υλικού με τον Καν. 2072

Αποδεδειγµένα ελεγµένο πολλαπλασιαστικό υλικό καλούνται να έχουν από εδώ και στο εξής τα φυτώρια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την ενεργοποίηση σχετικού κανονισµού στις 14 ∆εκεµβρίου, ο οποίος πιάνει απροετοίµαστο µεγάλο ποσοστό των επαγγελµατιών της χώρας.

44-45_7

Πέτρος Γκόγκος

48
2

Πλέον τα φυτώρια αναλαµβάνουν το 100% της ευθύνης διενέργειας ελέγχων που εξασφαλίζουν την πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού, µια υπόθεση διαχρονικά απαιτητική.

Καταλυτικό ρόλο στα φυτώρια αναλαµβάνει πλέον ο γεωπόνος – υπεύθυνος για την φυτοϋγεία των προϊόντων ώστε όταν φτάσει στην επιχείρηση η αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου για έλεγχο, να µπορεί να αποδεικνύει ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι απαλλαγµένο από κάθε είδους ασθένεια φυτών, όταν µέχρι σήµερα αρκούσε τα εσπεριδοειδή να έχουν πιστοποίηση ότι είναι απαλλαγµένα από τριστέτσα και οι ελιές από την Xylella.

«Από την µια τα πράγµατα µπαίνουν σε µια τάξη ενώ καταργείται το στοιχείο του ανεξέλεγκτου στην αγορά. Από την άλλη, επαγγελµατίες που δεν είναι σοβαροί δεν θα µπορέσουν να ανταπεξέλθουν» εξηγεί στον Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας (ΕΦΕ), Σωτήρης Σαλής, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «τα σοβαρά φυτώρια, µικρά ή µεγάλα, δεν θα έχουν πρόβληµα».

Να σηµειωθεί πως ακόµα δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα ορίσει τον τρόπο µε τον οποίο θα εφαρµοστεί πρακτικά ο κανονισµός, η οποία αναµένεται το προσεχές διάστηµα. Πάντως εδώ προκύπτει και ένα οξύµωρο.

Ανυπαρξία πιστοποιηµένου υλικού

Έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το ζήτηµα ανυπαρξίας πιστοποιηµένου υλικού που παρέχεται από το κράτος ή κάποιο αρµόδιο ινστιτούτο. Είναι γεγονός ότι το κράτος δεν έχει εδώ και 30 χρόνια υλοποιήσει την δέσµευσή του για την παροχή πιστοποιηµένου προβασικού υλικού.

Πάντως η ρύθµιση αυτή ήταν ζητούµενη από αρκετούς επαγγελµατίες, πολλοί εκ των οποίων πρόλαβαν και προµηθεύτηκαν από το εξωτερικό προβασικό υλικό. «Τι γίνεται όµως µε τις ελληνικές ποικιλίες οι οποίες δεν υπάρχουν εκεί;», αναφέρει σχετικά ο κ. Σαλής, τονίζοντας πως στο µεταξύ χάνονται τεράστιες εξαγωγικές ευκαιρίες πολλαπλασιαστικού υλικού σε χώρες όπως είναι η Ρουµανία, η Ουκρανία, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή, ακριβώς λόγω της έλλειψης αυτής, τις οποίες όµως εκµεταλλεύονται χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που εδώ και καιρό έχουν προνοήσει.

Στο µεταξύ στα Χανιά, η διαδικασία πιστοποίησης 14 ποικιλιών ελιάς στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα έχει καθυστερήσει σχεδόν έναν χρόνο. Μεταξύ των ποικιλιών που επιλέχθηκαν για πιστοποίηση είναι οι πλέον εµπορικές, Κορωνέικη, Μεγάρων, Μανάκι, Πατρινή, Χαλκιδικής, Αµφίσσης, Καλαµών, Αδραµητινή, ∆αλανολιά, η Αρµπεκίνα και η Πικουάλ. Αναµένεται τώρα µέσα στο επόµενο τρίµηνο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης και σε τρία χρόνια να βγουν στην αγορά τα πρώτα πιστοποιηµένα από την διαδικασία αυτή φυτά ελιάς.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

27-12-2019 12:08Αναστάσιος

Το άρθρο χρειάζεται λεπτομέρειες σε συγκεκριμένα σημεία: 1. Καταλυτικό ρόλο αναλαμβάνει ο επαγγελματίας, όχι ο γεωπόνος-υπεύθυνος (κανονισμός 219/827 της ΕΕ στις 13ης μαρτίου 2019). Προφανώς η χώρα μπορεί να προσδιορίσει τη γεωπόνο, αλλά δεν έχει γίνει αυτό ακόμα 2. Τα φυτώρια αναλαμβάνουν την φυτοϋγεία από 14 Δεκεμβρίου 2020 με τις Αρχές να υποχρεώνονται να δημοσιεύουν τα κριτήρια που συνιστούν την "φυτοϋγεία". Έως τότε αναμένουμε οδηγίες για το σήμερα 3. Καμία νομοθεσία δε λέει ότι ο γεωπόνος-υπεύθνος θα πρέπει "να µπορεί να αποδεικνύει ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι απαλλαγµένο από κάθε είδους ασθένεια φυτών" ! Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με παθογόνια στην οδηγία που εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου από την Ε.Ε. Εκτιμώ σε τόσο ευαίσθητα θέματα η προσεκτική ανάγνωση των οδηγιών και η ενημέρωση ότι μας βοηθάει όλους! Το σύστημα αλλάζει και οι σωστοί παραγωγοί δεν έχουν να φοβούνται τίποτα όπως είπε ο κος Σαλής. Ευχή όλων μας οι Αρχές να βρουν τους τρόπους (το πλαίσιο πλέον υπάρχει) να προστατεύσουν την αγορά από τους μη σοβαρούς, διότι αν δεν το κάνουν οι εισαγωγές θα κλείσουν την εγχώρια σοβαρή παραγωγή σύντομα!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές