BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Παγώνουν τα 70 ευρώ στην Καλαμών, μένουν εκτός χιλιάδες παραγωγοί

Φαίνεται ότι παγώνει προσωρινά το σχέδιο παροχής έκτακτης ενίσχυσης στην ελιά Καλαμών, που αφορά σε αποζημίωση 70 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς, αφού σχεδόν οι μισές εκτάσεις μένουν εκτός λίστας με την υφιστάμενη διατύπωση του κανονισμού.

Olivebranch

79
4

Για την ακρίβεια, τουλάχιστον 140.000 στρέμματα με ελιά Καλαμών είναι δηλωμένα στο σύστημα ΟΣΔΕ με τον κωδικό 15 28190 που αντιστοιχεί στην κατηγορία ελαιώνας- επιτραπέζια ελιά στην Αιτωλοακαρνανία, την στιγμή που οι υπολογισμοί της Βάθη που έχει εγκρίνει και η Κομισιόν, αναγνωρίζουν 14.700 στρέμματα στην περιοχή με βάση το ΟΣΔΕ. Οι οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παροχή της έκτακτης ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπ όψιν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στις οποίες έχει διευκρινιστεί η ποικιλία, προβλέπουν το ποσό των 70 ευρώ το στρέμμα για 15.291 ελαιοπαραγωγούς για περίπου 188.041 στρέμμα επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, στο πλαίσιο των ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού προγράμματος συνολικού ύψους 39,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι παραγωγοί είτε δεν γνώριζαν, είτε το σύστημα δεν τους επέτρεπε να δηλώσουν την ποικιλία Καλαμών. Πάντως το γεγονός ότι τα στοιχεία του ΟΣΔΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα φαίνεται και από τους όγκους παραγωγής της κάθε περιοχής. Έτσι, ενώ στην Λακωνία είναι δηλωμένες 97.000 εκτάσεις με Καλαμών, η παραγωγή κυμαίνεται ανάμεσα στους 25.000 με 28.000 τόνους. Στη Φθιώτιδα, με παραγωγή 15.000 - 18.0000 τόνων, είναι δηλωμένα 42.000 στρέμματα. Τώρα στην Αιτωλοακαρνανία των 45.000 – 50.000 τόνων Καλαμών, τα δηλωμένα στρέμματα είναι 14.700.

Πληροφορίες θέλουν τώρα το υπουργείο να αναζητά φόρμουλα, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη στο μέτρο ενίσχυσης και των παραγωγών εκείνων που έχουν δηλώσει καλλιέργεια επιτραπέζιας ελιάς γενικά τουλάχιστον στην περιοχή αυτή. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την εκ νέου επεξεργασία του συνολικού προγράμματος, που συνεπάγεται νέο αίτημα και αναμονή της έγκρισης από την Κομισιόν. 

Επιστολή Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ για το ζήτημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Εν τω μεταξύ, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή της στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύει το ενδεχόμενο χιλιάδες παραγωγοί Καλαμών να μείνουν εκτός της λίστας ενισχύσεων, ζητώντας παράλληλα τη δυνατότητα καταχώρησης της ποικιλίας μέσω  τροποποιητικών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2019. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Χιλιάδες παραγωγοί ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» κινδυνεύουν να μην λάβουν την κορωνοενίσχυση

Επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία κοινοποιεί και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απέστειλε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή που απέστειλε προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κοινοποίησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς χιλιάδες παραγωγοί ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» από όλες τις περιοχές της χώρας, που έχουν πληγεί από την πανδημία, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την ενίσχυση, αφού στις Δηλώσεις που υπέβαλαν για την Ενιαία Ενίσχυση το 2019, δεν έδωσαν σημασία στην εξειδίκευση της ποικιλίας, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο ως επιτραπέζια/βρώσιμη ελιά.

Για τον λόγο αυτό, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα καταχώρησης της ποικιλίας μέσω  τροποποιητικών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2019, ώστε, με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα πιστοποιούν την ποικιλία (τιμολόγια, αποδείξεις κτλ), να μπορέσουν οι παραγωγοί που πράγματι δικαιούνται την ενίσχυση να τη λάβουν, σύμφωνα με τα όσα έχει επίσημα η πολιτεία ορίσει.

Αναλυτικά η  επιστολή έχει ως εξής:

Σας γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της αγωνίας παραγωγών ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» από όλες τις περιοχές της χώρας όπου καλλιεργείται η συγκεκριμένη ποικιλία, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό βιοπορίζονται αποκλειστικά από την εκμετάλλευση του προϊόντος, που πολύ καλά γνωρίζετε πως στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού,  κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυσή του.

Ωστόσο, χιλιάδες παραγωγοί, καίτοι δικαιούνται αυτή την ενίσχυση, κινδυνεύουν να αποκλειστούν, αφού στις Δηλώσεις που υπέβαλαν για την Ενιαία Ενίσχυση το 2019, μη γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει, δεν έδωσαν σημασία στην εξειδίκευση της ποικιλίας, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο ως επιτραπέζια/βρώσιμη ελιά.

Η μη αναφορά στην ποικιλία, αντιλαμβάνεστε ότι αυτομάτως αφήνει εκτός χιλιάδες στρέμματα και στερεί από τους παραγωγούς πόρους, που, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι απολύτως αναγκαίοι.

Κύριε πρόεδρε,

Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα καταχώρησης της ποικιλίας μέσω  τροποποιητικών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2019, ώστε, με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα πιστοποιούν την ποικιλία (τιμολόγια, αποδείξεις κτλ), να μπορέσουν οι παραγωγοί που πράγματι δικαιούνται την ενίσχυση να τη λάβουν, σύμφωνα με τα όσα έχει επίσημα η πολιτεία ορίσει.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πιθανή διευκρίνιση.

Στην Βουλή το θέμα με τις Καλαμών

Το θέμα έφερε υπ όψιν της ολομέλειας της Βουλής και ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειριστεί την κατάσταση. Σσυγκεκριμένα σε επίκαιρή ερώτηση ο οκ. Κωνσταντόπουλος ζητά να δοθεί η δυνατότητα  για τροποποιητικές δηλώσεις ώστε να δηλωθεί ο Κωδικός της Ελιάς Καλαμών, ο Κωδικός δηλαδή της ποικιλίας που πράγματι παράγουν οι παραγωγοί αυτοί. Επιπλέον ρωτά με ποιές άλλες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο ώστε να ενισχύσει τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών και να τους προστατεύσει έναντι των «ελληνοποιήσεων» ως προς την ποικιλία.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, στηρίζοντας το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής. Μάλιστα, η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί την πρώτη σε παραγωγή ελιάς Καλαμών περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα ιδίως τα 2 τελευταία έτη, βλέποντας την τιμή της ελιάς να κατρακυλάει συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα οι παράνομες ελληνοποιήσεις προκαλούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την τιμή των 2,5 ευρώ ανά 200 τεμάχια, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο οι ελιές να πωλούνται προς 50 λεπτά ανά 200 τεμάχια, σε τιμή δηλαδή που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40-50% του κόστους παραγωγής. Μεγάλες ποσότητες ελιών έχουν μείνει αδιάθετες. Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να επιτείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα αυτά, οδηγώντας τους σε απόγνωση.

Με τα δεδομένα αυτά, η οικονομική ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα παραγωγής ελιάς Καλαμών που προανήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω του κορωνοϊού, αποτελούσε έστω μια μικρή βοήθεια για τους παραγωγούς, στην οποία προσέβλεπαν για την επαγγελματική και προσωπική τους επιβίωση.

Ωστόσο, χιλιάδες στρέμματα με ελιά Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται ότι αποτυπώνονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ με τον κωδικό που αντιστοιχεί στον ελαιώνα-επιτραπέζια ελιά κι όχι με τον κωδικό της υποκατηγορίας για την ποικιλία ελιά Καλαμών, τον οποίο κωδικό συναρτά το Υπουργείο με την καταβολή της ενίσχυσης.

Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας, που αποτελεί σχεδόν το ήμισυ της συνολικής παραγωγής ελιάς Καλαμών της χώρας, να κινδυνεύει να μείνει εκτός ενίσχυσης και τα όποια μέτρα του Υπουργείου για την ενίσχυση των παραγωγών να καθίστανται ουσιαστικά άνευ αντικειμένου. Σε μια τέτοια περίπτωση οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας θα υποστούν άνιση μεταχείριση, αφού όπως όλοι οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών της χώρας θα έχουν υποστεί οικονομική ζημία, αλλά θα είναι οι μόνοι που δεν θα ενισχυθούν οικονομικά. 

Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να διορθώσουν/συμπληρώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υπέβαλαν, με την προσθήκη της ποικιλίας που πράγματι παράγουν, στοιχεία που άλλωστε μπορούν να εξακριβωθούν ως προς την ορθότητά τους και από τα στοιχεία που ήδη διαθέτει το Υπουργείο. Ειδάλλως, η απώλεια ακόμα και της ενίσχυσης αυτής, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους παραγωγούς στην ανέχεια.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Σκοπεύει το Υπουργείο να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καταχώριση των εκτάσεων των παραγωγών ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας στη δήλωση ΟΣΔΕ; Θα δώσετε τη δυνατότητα για τροποποιητικές δηλώσεις ώστε να δηλωθεί ο Κωδικός της Ελιάς Καλαμών, ο Κωδικός δηλαδή της ποικιλίας που πράγματι παράγουν οι παραγωγοί αυτοί;
  1. Σε ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο ώστε να ενισχύσει τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών και να τους προστατεύσει έναντι των «ελληνοποιήσεων» ως προς την ποικιλία;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

07-11-2020 14:29Κακος

Η μαλάκια πάει Στεφανή λένε στο χωριό μου και τώρα εκεί πέρα στο Αγρίνιο που τη πήραν χαμπάρι..... Τη μαλάκια ντε..... Έβαλαν τη κλίκα... Τη νέα πασεγες ντεεε... Να κάνει ανακοίνωση ότι αγωνία για τους παραγωγούς και να γίνουν διορθώσεις για το έτος 2019 μάλιστα να γίνουν γιατί οι παραγωγοί δε φταίνε όμως αν ο οπεκεπε το επιτρέψει λόγω Αγρινίου ντεεε.... Να επιτρέψει διωριορθωσεις και αλλού βιολογικά νέους αγρότες συνδεδεμένες κλπ ακούς παναγοοοοο

Απάντηση

03-11-2020 12:16ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

καλημερα γιατι δεν αναφερει κανενας οτι δεν δηλωναν την ποικιλια ΚΑΛΑΜΩΝ επειδη επρεπε να πληρωνουν μεγαλυτερα ποσα στον ΕΛΓΑ αν γινει αλλαγη τωρα να πληρωσουν για ολα τα ετη την διαφορα στον ελγα? εμεις που ειμαστε τυπικοι ειμαστε ηλιθιοι? τι παει να πει δεν εγραφε το συστημα η δεν ηξεραν? και η δημοσιογραφια? καλυπτει και συγoνταρει για αλλη μια φορτα την παρανομια γελοια πραγματα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία