BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ιούλιο προκαταβολές για τον εαρινό παγετό, στο 100% η ζημιά στα πρώιμα

Ιούλιο μήνα αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές αποζημιώσεων για τις ζημιές από τους εαρινούς παγετούς, σύμφωνα με όσα δεσμεύτηκε στις 15 Απριλίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

1000003068

Γιάννης Ρούπας

6028
0

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέβηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 15 Απριλίου εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα και Λάρισα, προκειμένου να θέσουν δια ζώσης στην αρμόδια πολιτική ηγεσία το ζήτημα που «καίει» τους δενδροκαλλιεργητές αυτή την περίοδο και αυτό δεν είναι άλλο από τις άμεσες προκαταβολές λόγω 100% ζημιάς από τον εαρινό παγετό Μαρτίου και Απριλίου.

Στην σύσκεψη, από πλευράς κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Στρατάκος και ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και  βουλευτής Ημαθίας, Αποστόλης Βεσυρόπουλος.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Agronews ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας δεσμεύτηκε πως θα αποζημιωθεί το σύνολο των ποικιλιών στο κεράσι. Όσον αφορά την καυτή πατάτα των προκαταβολών, κατέστη σαφές από πλευράς υπουργείου ότι η εκτιμητική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ στα τέλη Μαΐου οι ιθύνοντες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν ακριβώς το μέγεθος της ζημιάς, το κονδύλι, την ημερομηνία που θα μπει η προκαταβολή καθώς και το % ύψος αυτής. Η πλευρά του υπουργείου χρονοθέτησε την πληρωμή των αποζημιώσεων για μέσα στον Ιούλιο.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda


Η αντιπροσωπεία των αγροτών έβαλε στο τραπέζι και άλλες εκκρεμότητες, όπως αυτή των  de minimis για τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα αλλά και το πλάνο αποζημιώσεων για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών ελέω καρπόπτωσης λόγω έντονων βροχών τον περασμένο Αύγουστο.  Όσον αφορά τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, φέρεται να υπήρξε δέσμευση από πλευράς ιθυνόντων για πληρωμή των 5,5 με 6 εκατ. ευρώ μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.

«Οι αγρότες έχουν κάνει ήδη τα έξοδα καλλιέργειας για το 2025. Περίμεναν να μαζέψουν βερίκοκο, ροδάκινο και κεράσι τον Ιούνιο. Αντ’ αυτού, περιμένουμε τις προκαταβολές για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να πληρώσουμε τους πιστωτές μας, να κλείσουμε τον λογαριασμό της χρονιάς και να πάμε παρακάτω μπας και πάρουμε σοδειά το 2026. Ζητάμε οι αποζημιώσεις να πληρωθούν για 100% ζημιά σε βερίκοκα, κεράσια και πρώιμα ροδάκινα. Σε περίπτωση που οι αρμόδιοι δεν κάνουν πράξη όσα μας είπαν σήμερα, θα βγούμε όλοι μαζί ενωμένοι στους δρόμους για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι», μας είπε ο Τάσος Χαλκίδης.



Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής:

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρεά Λυκουρέντζου και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ, αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας αναγγελιών για τις δηλώσεις ζημιών για το σύνολο των καλλιεργειών που έχουν πληγεί. Μια διαδικασία που υιοθετήθηκε προκειμένου να υπάρχει πλήρης και επίσημη καταγραφή όλων των ζημιών ενώ παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί στην περίπτωση ζημιών που έχουν ως αίτιο τον παγετό, και δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης του ζητήματος, την Τρίτη, 15 Απριλίου 2025, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα και με συμμετοχή του Υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στρατάκου, συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγών των Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις δενδροκαλλιέργειες από την εκδήλωση του παγετού σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ από πλευράς Υπουργείου τονίστηκε ότι υπάρχει η βούληση για εξέταση κάθε ζητήματος που ανακύπτει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία