BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Κωδικός βελονότρυπα για τις αποζημιώσεις του Μέτρου 23, πως γίνεται η εξατομίκευση σε βαμβάκι, καλαμπόκι

«Παράθυρο» στην εξατομίκευση των ζημιών, έτσι ώστε το σύνολο των παραγωγών κάθε καλλιέργειας που έχει περιληφθεί στο Μέτρο 23, προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ, να μπορεί τελικά να τεκμηριώσει και αίτιο αποζημίωσης, αναζητά εδώ και μέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

europe-m23

Γιώργος Κοντονής

4350
0

Βαμβάκια, καλαμπόκια, σταφύλια, αχλάδια και αμύγδαλα, έχουν δρομολογηθεί, σύμφωνα μ’ όλες τις ενδείξεις, στο «τρενάκι» των ειδικών αποζημιώσεων αυτής της κατηγορίας και απομένουν κάποιες τεχνικές  λεπτομέρειες στην κατάρτιση του φακέλου, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί τελικά και η σύμφωνη γνώμη των κοινοτικών αρχών.

Βέβαια, το όλο θέμα δεν είναι και τόσο απλό και θα χρειασθεί να γίνει αρκετή συζήτηση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα προκειμένου να δοθούν οι εγκρίσεις.   Υπάρχει πάντως προηγούμενο, με πρώτους διδάξαντες τους Ιταλούς, όπου η εν λόγω αποζημίωση κινείται στη λογική της αξιοποίησης με κάθε τρόπο, αδιάθετων πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προς επούλωση των πληγών που ανοίγει κάθε τόσο η κλιματική αναστάτωση.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

 

Οι πληροφορίες λοιπόν θέλουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του Μέτρου και να απομένει η τελική υπογραφή του υπουργού Κώστα Τσιάρα, πριν ο φάκελος κατατεθεί για έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Το πνεύμα που διέπει τη σχετική πρόταση εντάσσεται στη λογική που εξαρχής ανέπτυξε ο υπουργός, δηλαδή της τεκμηρίωσης των στοιχείων ζημιάς άνω του 30% για κάθε υποψήφια καλλιέργεια από τις περιφερειακές αρχές και πάνω σ’ αυτό να βασίζεται τελικά η εξατομίκευση της αντίστοιχης αποζημίωσης που θα κινείται στο ίδιο επίπεδο για όλους τους επιβεβαιωμένους καλλιεργητές (βάσει ΟΣΔΕ) σε κάθε καλλιέργεια.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για σολομώντεια λύση, η οποία εξασφαλίζει υπό τις παρούσες συνθήκες μια μικρή βοήθεια σε κρίσιμες καλλιέργειες, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη του καύσωνα κατά το περασμένο καλοκαίρι.        

Με βάση τα παραπάνω, η εξατομίκευση δεν θα γίνεται με βάση τις παραδόσεις που προκύπτουν από τα παραστατικά πώλησης προϊόντος από τους καλλιεργητές και συγκρίσεις με τις αποδόσεις που είχαν την προηγούμενη χρονιά (2023) ή και παλαιότερα.  . 

Άλλωστε, με ότι έχει αναφερθεί δημόσια μέχρι σήμερα, όλοι οι καλλιεργητές που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες καλλιέργειες, περιμένουν εδώ και καιρό μια οριζόντια αποζημίωση χωρίς να υποχρεωθούν σε περαιτέρω περίπλοκες, δηλώσεις, διατυπώσεις και διαδικασίες. Κι αυτό γιατί, όλοι ξέρουν ότι δεν πρόκειται για έγκαιρη καταγραφή και αποτύπωση μιας ζημιάς αλλά για κοινώς αναγνωρισμένη δύσκολη καιρική συνθήκη, η οποία άφησε το αποτύπωμά της και στο εισόδημα των παραγωγών.   

Επιπλέον, ουδείς αρνείται η εκ των υστέρων αξιολόγηση αυτής της ζημιάς δεν θα μπορούσε να προκύψει εύκολα από παραστατικά πώλησης προϊόντων στις αντίστοιχες για κάθε περίπτωση «δομές» διάθεσης αυτών (εκκοκκιστήρια, κτηνοτροφικές μονάδες, οινοποιεία, συσκευαστήρια κ.λ.π.), πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγουν χαραμάδες όχι μόνο για αδικίες αλλά και για λαθροχειρίες.

Στο βαμβάκι π.χ. εκτός της πιθανότητας αλλοίωσης των δεδομένων που παραμένει ανοιχτή, υπάρχει και ο κίνδυνος να αδικηθούν οι συστηματικοί καλλιεργητές, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες βρήκαν τον τρόπο να κρατήσουν ψηλά τις αποδόσεις, φυσικά με αντίστοιχα μεγάλο οικονομικό κόστος. Αντίθετα, μια τέτοια προσέγγιση θα διευκόλυνε όλους εκείνους τους κατ’ επίφαση καλλιεργητές που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη συνδεδεμένη ενίσχυση. 

Αντίστοιχα και στο καλαμπόκι, δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς άκρη με τον τρόπο διάθεσης της παραγωγής (εμπόριο, κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις ζωοτροφών κ.α.), καθώς οι εναλλακτικές είναι πολλές και η εκ των υστέρων αναζητήσεις ακόμα πιο δύσκολες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο φάκελος του Μέτρου 23 τελεί ήδη υπόψη των  αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, ενώ σχετικές λεπτομέρειες όπως το ύψος της επιδότησης και οι προς αποζημίωση καλλιέργειες, ενδέχεται να γίνουν γνωστές την Τρίτη 13 Μαΐου κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΣΣ ΚΑΠ στην Κέρκυρα. 

Υπενθυμίζεται πως τα κύρια σημεία του Μέτρου 23 έχουν ως εξής:

  • Μέγιστη ενίσχυση ανά δικαιούχο µπορεί να είναι µε βάση τον κανονισµό τα 42.000 ευρώ και στο µέγιστο αυτό ποσό περιλαµβάνονται αποζηµιώσεις από ΕΛΓΑ, εθνική αρωγή, κ.λπ. ή από ενωσιακά µέσα στήριξης (αποθεµατικό κρίσης, κ.λπ.) για καταστροφές που επήλθαν µετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • ∆εν θα χορηγηθεί στήριξη σε καλλιέργειες που έχουν λάβει ή προγραµµατίζεται να λάβουν ενισχύσεις de minimis. 
  • Η επιδότηση θα είναι ανά στρέµµα και όχι µε κλάσεις στρεµµάτων όπως πληρώθηκε το Μέτρο 21 στην ελιά και το Μέτρο 22 στην κτηνοτροφία που αφορούσαν έκτακτες. Τα ποσά που θα πληρωθούν δεν έχουν στόχο να καλύψουν πλήρως την απώλεια παραγωγής αλλά ένα µέρος της.

 

Οι αιτήσεις στήριξης θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την αρµόδια αρχή έως τις 30 Ιουνίου 2025. Ως εκ τούτου αναµένεται τα χρήµατα να µπουν µέσα στο καλοκαίρι εκτός απροόπτου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία