BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το πακέτο Μητσοτάκη, την Τρίτη οι αποφάσεις από την Διαχειριστική

Η επικύρωση των ρυθμίσεων που αφορούν στο Μέτρο 23 για την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024, αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της 17ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 που γίνεται στην Κέρκυρα την Τρίτη 13 Μαΐου.

mitsotakis-11

Γιάννης Πανάγος

4801
0

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει έντονη κινητικότητα μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Agronews και της εφημερίδας Agrenda, το οποίο παρουσίαζε ολόκληρο το κείμενο της πρότασης που έχουν ετοιμάσει οι εγχώριες  εθνικές αρχές και θα τεθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε τα χρήματα του Μέτρου, ύψους 143 εκατ. ευρώ, του επονομαζόμενου και Πακέτου Μητσοτάκη, να φθάσουν στους δικαιούχους αγρότες μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2025.

Τα ποσά που έχουν ορισθεί ως αποζημίωση για τις 13 καλλιέργειες που έχουν περιληφθεί στο Μέτρο 23 (περιλαμβανομένης της μελισσοκομίας, συν τις ειδικές δράσεις για τις περιοχές Κωπαΐδας και Πιερίας), μάλλον θεωρούνται καλά, εκεί όμως που φαίνεται να εκδηλώνονται κάποιες αντιδράσεις, είναι στις περιοχές που αποκλείονται από το «χάρτη» των ενισχύσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αρκετά συστηματική προεργασία και σε πολύ μεγάλο βαθμό οι προτάσεις απηχούν στην πραγματικότητα.

Επειδή μάλιστα, το εν λόγω πακέτο «στήριξης ρευστότητας» τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εδώ αρχή δεν θα ήθελε να μπει σε μια διαδικασία κοπτικής – ραπτικής η οποία θα αποδυνάμωνε τη φιλοσοφία της εθνικής πρότασης και θα έδινε λαβές αμφισβητήσεων από τις Βρυξέλλες σε ένα ζήτημα που θεωρείται λεπτό.  

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda


Άρχισε η γκρίνια για καλλιέργειες και περιοχές που μένουν εκτός

Ωστόσο οι αντιδράσεις υπάρχουν. Η λίστα προϊόντων που συγκρότησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα το Agronews και η Agrenda για το περίφημο μέτρο 23, που θα παράσχει αποζημιώσεις ύψους 143 εκατ. ευρώ, για τις απώλειες από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού, βγάζει κάθε μέρα και καινούργιους παραπονούμενους.

Η απουσία για παράδειγμα του σιταριού από το φάκελο με τα ενισχυόμενα προϊόντα, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο, από τις απαιτήσεις της περίστασης, ποσό αποζημίωσης για το βαμβάκι φέρνει ήδη τις πρώτες γκρίνιες από τους παραγωγούς που ασχολούνται με τις δύο εμβληματικές καλλιέργειες.

«Η εξαίρεση του σταριού από το φάκελο προκαλεί απορία, αλλά και σοβαρό προβληματισμό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχουν λογικά κριτήρια που να δικαιολογούν αυτή την εξαίρεση. Και δεύτερον, αν όντως ήταν για το υπουργείο προτεραιότητα το σιτάρι, αλλά δεν κατάφερε με κάποιο τρόπο να το εντάξει στο φάκελο, τότε έχουμε μία ομολογία λάθους της διαδικασίας και αστοχία του συστήματος», δηλώνει, ο παραγωγός Τάσος Λιολιόπουλος από την περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Εμφανώς απογοητευμένος από την αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα για το σκληρό σιτάρι, ο έμπειρος συνομιλητής μας σημειώνει πως αν υπήρχαν σωστά κριτήρια πρώτο στη λίστα θα έπρεπε να είναι το σιτάρι. «Το σκληρό στάρι διεκδικεί, ως καλλιέργεια, ένα εισόδημα 120 ευρώ το στρέμμα, αλλά πέρυσι με όσα συνέβησαν συγκόμισε 60 ευρώ το στρέμμα. Μιλάμε για μια καλλιέργεια που μόνιμα εξαιρείται από κάθε είδους ενίσχυση και βοήθεια και τώρα που χρειάζεται μια στήριξη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βλέπει την πολιτεία να του γυρνάει και πάλι την πλάτη και το υπουργείο να ξαναχαϊδεύει καλλιέργειες που είναι χιλιοπροικισμένες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια απογοήτευση σοβαρή, γιατί εκεί που μπαίνει στάρι δεν μπορεί να μπει τίποτα άλλο. Ο παραγωγός έχει να επιλέξει την εγκατάλειψη ή το στάρι. Δεν μιλάμε όμως για εγκατάλειψη απλώς ενός κομματιού γης, άγονου, φτωχού και άνυδρου, αλλά εγκατάλειψη της υπαίθρου στο σημείο όπου ζει αυτός ο παραγωγός», τονίζει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Μεγάλη δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο του φακέλου επικρατεί τα τελευταία 24ωρα όμως και στις τάξεις των παραγωγών της Πιερίας. Σε περιοχές όπως το Αιγίνιο και ο Κολινδρός, όπου καλλιεργούνται πάνω από 30.000 στρέμματα με σιτηρά ετησίως, η απουσία του σκληρού σίτου από τον φάκελο του μέτρου 23, αλλά και η χαμηλότερη του αναμενόμενου αποζημίωση για το βαμβάκι, εξαγρίωσε τους αγρότες.

«Στο βαμβάκι η τιμή που προβλέπεται είναι εξευτελιστική, αλλά, λες ότι τουλάχιστον το έχουν εντάξει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία του σταριού, τη στιγμή που έχουν περιλάβει στο φάκελο άλλες παραγωγές που δεν έχουν πάθει ζημίες ούτε στο ελάχιστο. Αγνοείται μια μεγάλη καλλιέργεια της χώρας, το σιτάρι κι υποτιμάται μια δεύτερη, όπως είναι το βαμβάκι, ευνοώντας άλλες παραγωγές. Εννοείται στην περιοχή όλοι οι παραγωγοί αισθάνονται πως είναι αδικημένοι», τόνισε ο Παναγιώτης Χαζάς, σιτοπαραγωγός από το Αιγίνιο και αντιπρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο κ. Χαζάς το κόστος της καλλιέργειας αυτή τη στιγμή στο σιτάρι ξεπερνά κατ’ ελάχιστο τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 130 – 150 ευρώ το στρέμμα. «Αν υπολογίσουμε ότι μια μέση παραγωγή είναι γύρω στα 250-300 κιλά το στρέμμα και το βάλεις από 25 λεπτά το κιλό, είσαι στην καλύτερη περίπτωση στα 75 ευρώ έσοδο, που σημαίνει τουλάχιστον 25 ευρώ το στρέμμα παθητικό. Και αν έχεις κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες στρέμματα, μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος της καταστροφής. Δεν θα σηκώσεις ποτέ το κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας και εξήγησε πως «η περιοχή σε κανονικές χρονιές δίνει ένα στήσιμο στα 300-350 κιλά και σε καλές χρονιές πιάνουμε και 400 κιλά. Πέρυσι όμως είχε χωράφια με 100 με 150 έως και 200 - 250 κιλά το στρέμμα, που καλύπτουν με το παραπάνω την απαίτηση για μείωση παραγωγής 30%».

Για τεράστια αδικία σε βάρος του σιταριού, αλλά και απογοήτευση για το ποσό των 30,1 ευρώ που προβλέπονται για το βαμβάκι, κάνει λόγο κι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας πως ειδικά στο βαμβάκι δεν είναι μόνο οι βροχοπτώσεις που δημιούργησαν πρόβλημα. «Είχαμε προσβολές και από το ρόδινο σκουλήκι που επιβάρυναν την κατάσταση, ενώ επίσης οι τιμές για το προϊόν ήταν εξευτελιστικές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λάβρος με τους χειρισμούς για το βαμβάκι, εμφανίζεται και ο Γιάννης Βελκόπουλος του Αλκιβιάδη, από τα Άθηρα Πέλλας. Παραγωγός με 300 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας, ο συνομιλητής μας επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν έσκυψε πραγματικά πάνω από το πρόβλημα και δεν δίνει τελικώς αυτά που είχε τάξει τον περασμένο Ιανουάριο, για να αποτρέψει, όπως φαίνεται, το να στηθούν τα μπλόκα των αγροτών.

«Έχουμε τρεις αρνητικές χρονιές στο βαμβάκι αφενός λόγω καιρικών φαινομένων και αφετέρου λόγω των τιμών. Διαπραγματευτήκαμε με καλή θέληση το χειμώνα για να μην δημιουργήσουμε τεράστια μπλόκα και λάβαμε δεσμεύσεις ότι θα αποζημιωθούμε. Και τώρα το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνουν κοινωνική πολιτική σε βάρος μας, αφήνοντας το πρόβλημα του βαμβακοπαραγωγού άλυτο, ουσιαστικά, με τα 30,1 ευρώ το στρέμμα που λέγεται πως θα δώσουν και αποζημιώνουν άλλες καλλιέργειες με 150 και 170 ευρώ το στρέμμα, ενώ έχουν αποζημιωθεί και από τον ΕΛΓΑ», σημειώνει με εμφανή θυμό ο κ. Βελκόπουλος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο «το βαμβάκι είναι μία ακριβή καλλιέργεια την οποία δεν μπορούν όλοι να την κάνουν. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν θέλει να βλέπει το πρόβλημα των αγροτών για να το λύνει, απλώς θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική, εις βάρος του βαμβακοκαλλιεργητή, τον οποίο οδηγεί, έτσι, σε αφανισμό. Υπάρχει θυμός και αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών από αυτά που συμβαίνουν. Εμείς ζητούσαμε βάσει του κόστους καλλιέργειας να αποζημιωθούμε με 53 ευρώ ανά στρέμμα και μας τα είχαν τάξει, αλλά εκείνοι τα μοιράσανε σε άλλους για να κάνουν μικροπολιτική, προσβλέποντας σε ψήφους. Λυπούμαστε για αυτά που συμβαίνουν και τα ψίχουλα που θα πάρουμε. Γιατί για να παραχθεί το βαμβάκι έχουμε γύρω στα 250 ευρώ το στρέμμα έξοδα, ανάλογα την περιοχή και το κόστος του νερού. Οι γεωτρήσεις στα μπαΐρια είναι στα 350 μέτρα και στον κάμπο είναι στα 100 μέτρα, άρα χρειάζεσαι άλλες κιλοβατώρες ιπποδύναμης για να αντλήσεις το νερό σε κάποιες περιοχές και με τη φθίνουσα τιμή που είχε το προϊόν, καθώς πολλοί κλείσανε με 43 λεπτά το κιλό, συν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η καλλιέργεια χωρίς πραγματική στήριξη, πάει προς αφανισμό».

Ακολουθεί ολόκληρο το ρεπορτάζ, με όλους τους πίνακες που παρουσίασε από την περασμένη Παρασκευή το Agronews:

Πακέτο… Μητσοτάκη για βαμβάκι 30 ευρώ το στρέμμα, καλαμπόκι 25, ηλίανθο 20, αμπέλι 100 και αμύγδαλα 150 ευρώ

Το Agronews παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το σύνολο του φακέλου που προβλέπει αποζημιώσεις καλλιεργητών ύψους 143 εκατ. ευρώ, μέσω του Μέτρου 23 και έχουν να κάνουν με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού (2024). 

Η βασική δέσμη αποζημιώσεων περιλαμβάνει τελικά 13 καλλιέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί και η ειδικότερη μέριμνα που αφορά στο Κωπαϊδικό Πεδίο, για το οποίο έχουν προβλεφθεί και πρόσθετες καλλιέργειες και μεγαλύτερα ποσά. 

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

Για την πρώτη και βασική κατηγορία ενισχύσεων που αφορούν στο σύνολο της χώρας η λίστα έχει ως ακολούθως:

  1. (Ισχύοντα) ποσά και ποσοστά στήριξης

Το εφάπαξ ποσό στήριξης για κάθε δικαιούχο είναι το γινόμενο των εκταρίων / κυψελών που κατέχει επί ένα ενιαίο ποσό ανά εκτάριο / κυψέλη για κάθε τομέα/καλλιέργεια. Οι ενιαίες τιμές ανα εκτάριο/κυψέλη και τομέα/καλλιέργεια είναι οι ακόλουθες:

  • Τομέας μελισσοκομίας: 15 ευρώ/κυψέλη
  • Καλλιέργεια βαμβακιού: 30,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια κάστανου: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αχλαδιών: 192,5 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμυγδάλων ποικιλίας «Ferragnes»: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια σύκων: 205,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια κελυφωτών φιστικιών: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια ηλίανθου: 20,4 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμπέλου οινοποιίας: 101,9 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμπελιού επιτραπέζιο: 244,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αραβόσιτου (καρπός και ενσίρωσης): 24,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια φασολιού (βρώσιμο όσπριο): 140,8 ευρώ ανά στρέμμα (χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος των τυπικών αποδόσεων των δύο κατηγοριών φασολιών)
  • Καλλιέργειες Κωπαϊδικού πεδίου με τιμές ενίσχυσης ανάλογα με τις καλλιέργειες που επλήγησαν, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:




  1. Μόνιμες Καλλιέργειες στην ΠΕ Πιερίας 

Η έντονη χαλαζόπτωση (πολύ πυκνό και μεγάλου μεγέθους χαλάζι), που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο, αρχές Μαρτίου 2024 στην ΠΕ Πιερίας προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε προανθικό στάδιο στις μόνιμες καλλιέργειες της περιφερειακής ενότητας, καταστρέφοντας βλαστοφόρους και ανθοφόρους οφθαλμούς σε ακτινίδια, αμπέλια, βερίκοκα, κυδώνια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής. Υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί περί τα 8.600 στρέμματα των προαναφερθέντων μόνιμων καλλιεργειών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραγωγής. Σύμφωνα με βεβαιώσεις της ΔΑΟΚ ΠΕ Πιερίας, το ανωτέρω ποσοστό απώλειας παραγωγής αφορά στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με τις προαναφερόμενες μόνιμες καλλιέργειες. Ακτινίδια, αμπέλια, βερίκοκα, κυδώνια και λοιπές δενδρώδεις που επλήγησαν από χαλάζι σε προανθικό στάδιο: 141,6 ευρώ ανά στρέμμα, ανεξάρτητα της καλλιέργειας που επλήγη.

  1. Οι επαγγελματίες αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες λαμβάνουν το 100% της ανωτέρω προσδιορισθείσας ενίσχυσης, ενώ οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων (μη επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ) το 50% αυτής. Το τελικό ποσό ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ.

Αναλυτικά προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Είδος στήριξης: Επιχορηγήσεις

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εφάπαξ, κατ’ αποκοπή ποσού, η οποία θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που θα εγκριθούν έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Η ενίσχυση δεν αφορά σε δαπάνες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν από τον γεωργό, ούτε στην πλήρη αποζημίωση της ζημίας, που υπέστησαν.

Στους τομείς/καλλιέργειες που προαναφέρθηκαν και για τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν έχει χορηγηθεί καμία ενίσχυση από άλλο ενωσιακό ή εθνικό χρηματοδοτικό μέσο.

Η συνολική ενίσχυση από όλα τα χρηματοδοτικά μέσα που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος για τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή και καλλιέργεια/τομέας την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν μπορεί να ξεπερνά τις 42.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το αιτούμενο συνολικό ποσό είναι μεγαλύτερο του ποσού που έχει κατανεμηθεί στο μέτρο θα μειωθεί αναλογικά το εφάπαξ ποσό / δικαιούχο.

Δικαιούχοι:

Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 519/135068/05.05.2023 «Καθορισμός οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» (ΦΕΚ 3071Β’) Υπουργική Απόφαση, όπως αυτή ισχύει, οι οποίοι εκπληρώνουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται σε επόμενη παράγραφο.

Όροι επιλεξιμότητας:

Οι δικαιούχοι του παρόντος μέτρου θα πρέπει να:

Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό της υπ’ αριθ. 519/135068/05.05.2023 «Καθορισμός οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» (ΦΕΚ 3071Β) Υπουργική Απόφαση, όπως αυτή ισχύει.

Είναι εγγεγραμμένοι, στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), είτε ως επαγγελματίες αγρότες, είτε ως κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είτε ως νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 29η Απριλίου 2025, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2022 ή του οικονομικού έτους 2023.

Έχουν υποστεί καταστροφή τουλάχιστον του 30 % του σχετικού δυναμικού/παραγωγής τους, αναφορικά με τις προαναφερόμενες καλλιέργειες/τομείς, από το σχετικό καταστροφικό αίτιο και η φυσική καταστροφή έλαβε χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Η ανά δικαιούχο ζημία μεγαλύτερη ή ίση με το 30 % του σχετικού δυναμικού /παραγωγής τους αποδεικνύεται βάσει των συγκεντρωτικών καταγραφών/βεβαιώσεων των αρμόδιων ΔΑΟ/ΔΑΟΚ, που βρίσκονται οι σχετικές καλλιέργειες/τομείς.

Έχουν υποβάλλει δήλωση στο ΟΣΔΕ έτους 2024, για το ζημιωμένο τομέα/καλλιέργεια.

Οι καλλιέργειές/μελισσοσμήνοι βρίσκονται εντός των σχετικών περιφερειών/περιφερειακών ενοτήτων, όπως περιγράφονται ανωτέρω ή εντός της οριοθετημένης περιοχής του Κωπαϊδικού πεδίου.

Ενισχυόμενοι κλάδοι

Τομέας Μελισσοκομίας:

Σύμφωνα με βεβαιώσεις των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), ανά Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και επιστολών των κατά τόπων Μελισσοκομικών Κέντρων οι αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή μελιού αλλά και στην αποδυνάμωση των πληθυσμών αφορά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% στο σύνολο των μελισσοκόμων της Χώρας, δεδομένου ότι οι προαναφερόμενες συνθήκες επικράτησαν στο σύνολο της Χώρας.

Η ενίσχυση αναμένεται να χορηγηθεί σε περίπου 17.700 δικαιούχους, οι οποίοι διαθέτουν συνολικά 2.173.345,00 κυψέλες (κατά προσέγγιση).

Καλλιέργεια βαμβακιού:

Βάσει της υπ’ αριθ. 69192/13.03.2025 (ΦΕΚ Β 1241) τροποποίηση της υπ’ αρ. 472/158760/25-5-2023 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027», λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα για την καλλιεργητική περίοδο 2024 μειώνεται ο μέσος όρος της ελάχιστης απόδοσης που απαιτείται για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βάμβακος κατά 51% σε σχέση με την πραγματική στρεμματική απόδοση της πενταετίας 2016-202, στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλώρινας Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με βεβαιώσεις των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ, ανά Περιφερειακή Ενότητα, η ανωτέρω απώλεια παραγωγής είναι μεγαλύτερη από 50% και αφορά στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες. Η ενίσχυση εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε περίπου 37.000 δικαιούχους, σε σύνολο περίπου 2.145.000 στρεμμάτων.

Καλλιέργεια Κάστανου

Η καλλιέργεια κάστανου υπέστη ποσοτική ζημιά και ποιοτική υποβάθμιση σε ποσοστό 50-70% της παραγωγής, λόγω του έντονου καύσωνα και της ανομβρίας. Οι καρποί συρρικνώθηκαν, αφυδατώθηκαν και μειώθηκαν σε μέγεθος. Ως δευτερογενής επίπτωση αυτού του φαινομένου ήταν και η εκδήλωση φαιάς σήψης με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της εμπορικής τους αξίας. Η φυσική καταστροφή στην παραγωγή κάστανου εκδηλώθηκε στις καλλιέργειες των περιφερειακών ενοτήτων Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας, Πέλλας, Πιερίας, Φθιώτιδας, Χανίων, Τρικάλων και Κιλκίς, σε συνολική έκταση που εκτιμάται στα 48.000 στρέμματα. Σύμφωνα με καταγραφές των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ των προαναφερθέντων περιφερειακών ενοτήτων, το αναφερόμενο ποσοστό απώλειας παραγωγής αφορά στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλλιέργειας κάστανου, σε αυτές τις περιοχές.

Καλλιέργεια αμυγδάλων ποικιλίας «Ferragnes»

Παρατηρήθηκε έντονη καρπόπτωση σε ποσοστό 35-40% της παραγωγής λόγω του συνδυασμένου φαινομένου καύσωνα – ξηρασίας αλλά και καύσωνα – έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων κατά την ανθοφορία, που οδήγησαν σε μη σωστή γονιμοποίηση. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 7.600 εκτάρια στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σερρών, Σποράδων, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χίου. Σύμφωνα με καταγραφές των ΔΑΟΚ των προαναφερθέντων περιφερειακών ενοτήτων, το αναφερόμενο ποσοστό απώλειας παραγωγής αφορά στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλλιέργειας αμύγδαλων ποικιλίας «Ferragnes».

Καλλιέργεια αχλαδιών

Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της παραγωγής στις περισσότερες ποικιλίες αχλαδιάς, σε ποσοστό > 30% λόγω έξαρσης «βακτηριακού καψίματος», ως δευτερογενή επίπτωση του συνδυασμένου φαινομένου καύσωνα και άκαιρων έντονων βροχοπτώσεων. Επίσης, στην ποικιλία (κρυστάλλια) στην ΠΕ Ξάνθης διαπιστώθηκε μικροκαρπία, μερική καρπόπτωση και ποιοτική υποβάθμιση εξαιτίας των παρατεταμένων ξηροθερμικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η μείωση παραγωγής που αναφέρεται σε σχετικές βεβαιώσεις των ΔΑΟΚ είναι σε επίπεδο 30-40% της παραγωγής. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 36.000 στρέμματα στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Νήσων Αττικής, Ξάνθης, Πάρου, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Ρόδου, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χανίων.

Καλλιέργεια σύκων

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης των σύκων είχαν ως αποτέλεσμα την αποτυχία αυτής και τη σημαντική απώλεια >30% της παραγωγής σύκων, λόγω ακαρπίας. Η μείωση παραγωγής που αναφέρεται σε σχετικές βεβαιώσεις των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ είναι σε επίπεδο μεγαλύτερο του 30% της παραγωγής. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 27.000 στρέμματα στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας και Μεσσηνίας.

Καλλιέργεια κελυφωτών φιστικιών

Το συνδυασμένο, έντονο και μεγάλης διάρκειας φαινόμενο καύσωνα και ξηρασίας που παρατηρήθηκε κατά το 2024 οδήγησαν σε μείωση της καρποφορίας των δένδρων και της ανάπτυξης των καρπών καθώς επίσης και έντονη μικροκαρπία, σε ποσοστό >30% της παραγωγής, γεγονός που εντάθηκε λόγω του βροχερού καιρού κατά την περίοδο επικονίασης με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανθοφορίας και τον περιορισμό του δεσίματος των καρπών των κελυφωτών φιστικιών. Η μείωση παραγωγής που αναφέρεται σε σχετικές βεβαιώσεις των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ είναι σε επίπεδο μεγαλύτερο του 30% της παραγωγής. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 4.850 στρέμματα στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Δυτικής Αττικής και Νήσων Αττικής.

Καλλιέργεια Ηλίανθου (ενεργειακά & ελαιούχοι σπόροι)

Την καλλιεργητική περίοδο 2024 η παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, δημιούργησαν μεγάλες ανάγκες σε νερό και είχαν ως αποτέλεσμα την μειωμένη και ακανόνιστη ανάπτυξη των φυτών και τελικά σημαντικές απώλειες παραγωγής. Στις ξηρικές καλλιέργειες οι ξηροθερμικές αυτές συνθήκες είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παραγωγή προκαλώντας επιπλέον μικρό μέγεθος ταξιανθίας (κεφαλής) και μειωμένο ειδικό βάρος σπόρων σε σχέση με τις αρδευόμενες καλλιέργειες, που όμως κι αυτές παρουσίασαν μειωμένη παραγωγή. Σε περιόδους έλλειψης νερού, όπως αυτή της καλλιεργητικής περιόδου 2024, η παραγωγή πρωϊμίζει, οι αποδόσεις μειώνονται ανάλογα και ελαττώνεται η περιεκτικότητα σε λάδι. Επισημαίνεται επίσης, ότι η ξηρασία που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των αρδευτικών αναγκών και τελικά την αύξηση του τελικού κόστους παραγωγής. Η μείωση παραγωγής που αναφέρεται σε σχετικές βεβαιώσεις των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ είναι σε επίπεδο μεγαλύτερο του 30% της παραγωγής. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 533.000 στρέμματα στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Αττικής, Γρεβενών, Αρκαδίας, ΠΕ Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Λήμνου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Χαλκιδικής.

Καλλιέργεια αμπέλου οινοποιίας

Τα συνδυασμένα φαινόμενα καύσωνα και ξηρασίας, αλλά και καύσωνα και άκαιρων ισχυρών βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με πρώιμους παγετούς είχαν ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση της παραγωγής της καλλιέργειας αμπέλου οινοποιίας κατά το έτος 2024 αλλά και την παραγωγή των επόμενων ετών (δυναμικό). Η μείωση παραγωγής, που αναφέρεται σε σχετικές βεβαιώσεις των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ είναι σε επίπεδο μεγαλύτερο του 30% της παραγωγής. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 170.000 στρέμματα στις περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Αττικής και στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Ημαθίας, Κορίνθου, Λάρισας, Μεσσηνίας, Νήσων Αττικής, Πέλλας, Σερρών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φλώρινας και Χίου.

Καλλιέργεια επιτραπέζιου αμπελιού

Καλλιέργεια Αραβόσιτου (καρπός και ενσίρωσης)

Την καλλιεργητική περίοδο 2024 οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν χαρακτηρίζονταν από μειωμένες βροχοπτώσεις τον χειμώνα και παρατεταμένους καύσωνες και ανομβρία το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές απώλειες παραγωγής στην καλλιέργεια του αραβόσιτου. Η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δημιούργησαν μεγαλύτερες του κανονικού ανάγκες σε νερό, που αν και ο αριθμός και ο όγκος των αρδεύσεων αυξήθηκε, προκάλεσαν καχεκτικά φυτά, μικρό μέγεθος ρόκας και μειωμένο ειδικό βάρος σπόρου. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες συνέπεσαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας Ιουνίου – Ιουλίου, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή σε επίπεδα από 30-60%, σύμφωνα με σχετική βεβαίωση των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ των περιφερειακών ενοτήτων που ζημιώθηκαν. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 160.000 στρέμματα στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και ΠΕ Χαλκιδικής.

Καλλιέργεια Φασολιού (όσπριο)

Το συνδυασμένο, έντονο και μεγάλης διάρκειας φαινόμενο καύσωνα και ξηρασίας που παρατηρήθηκε κατά το 2024 επηρέασε όλα τα στάδια καρπόδεσης των φασολιών. Η μείωση παραγωγής που αναφέρεται σε σχετικές βεβαιώσεις των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ είναι σε επίπεδο του 30% της παραγωγής. Οι πληγείσες εκτάσεις αφορούν σε περίπου 43.000 στρέμματα εκτάρια στις ακόλουθες περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λάρισας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Ρόδου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Χαλκιδικής.

Κωπαϊδικό πεδίο

Τα αγροτεμάχια του «Κωπαϊδικού πεδίου» αρδεύονται αποκλειστικά από την Λίμνη Υλίκη. Ο μέσος όρος του όγκου νερού που αντλήθηκε από την Υλίκη για το σκοπό αυτό για τα έτη 2021-2023 ανέρχονταν σε 34.000.000m3, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Εντούτοις, κατά το έτος 2024, οι ξηρικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας και η έντονα πτωτικής πορεία των αποθεμάτων των διαθέσιμων ταμιευτήρων ύδατος (ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, λίμνης Υλίκης), ως συνέπεια της συστηματικά χαμηλής υδροφορίας, αλλά και της αύξησης της ζήτησης νερού στην Αθήνα και της κατανάλωσης νερού κατά μήκος του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης, κατέδειξε την ανάγκη έναρξης και εντατικής χρήση των απολήψεων νερού από την λίμνη Υλίκη για τους σκοπούς αυτούς. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να αντληθούν μόλις 15.456.000m3 για την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου κατά το έτος 2024 έναντι των 34.000.000m3 που μεσοσταθμικά απαιτούνται. Συνεπεία αυτών, αρδευόμενα αγροτεμάχια δεν αρδεύτηκαν καθόλου, με αποτέλεσμα την καθολική απώλεια παραγωγής των γεωργών. Οι κύριες καλλιέργειες που περιλαμβάνονται στην οριοθετημένη έκταση είναι κτηνοτροφικά φυτά για ζωοτροφές, βαμβάκι, σίτος, αραβόσιτος, σιτηρά, κηπευτικά, κ.λπ.

Χαλάζι στο προ-ανθικό στάδιο

Σε ότι αφορά την χαλαζόπτωση Φεβρουαρίου/Μαρτίου 2024, αυτή προξένησε ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ακτινίδιο, βερίκοκο, κυδωνιά, κ.λπ.) και σε καλλιέργειες αμπέλου, οι οποίες βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο και σε στάδιο έκπτυξης οφθαλμών, αντίστοιχα, στάδιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Σημειώνεται πως σε πολλά αγροτεμάχια έχουν εγκατασταθεί προληπτικά μέσα για την προστασία από χαλάζι και συγκεκριμένα δίχτυα χαλαζικής προστασίας. Τα μέσα αυτά προστατεύουν αποτελεσματικά την παραγωγή, όμως κατά την διάρκεια του χειμώνα και μέχρι και τον Μάρτιο ή και τις πρώτες μέρες του Απριλίου (ανάλογα με την πρωιμότητα) τα δίχτυα παραμένουν μαζεμένα για λόγους ασφαλείας καθώς σε περίπτωση χιονοπτώσεων αν τα δίχτυα είναι ανοιχτά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατάρρευσης της εγκατάστασης λόγω βάρους (έχει τύχει αρκετές φορές, και ιδίως τον Μάρτη, να καταρρέουν σαν ντόμινο λόγω βάρους). Συνοψίζοντας, εκτός του γεγονότος της σπανιότητας χαλαζόπτωσης αρχές Μαρτίου, τα δίχτυα χαλαζικής προστασίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι κλειστά (μαζεμένα) και συνεπώς η ζημιά δεν μπορούσε να προβλεφθεί ή να προληφθεί από τον παραγωγό

Μόνιμες Καλλιέργειες στην ΠΕ Πιερίας

Η έντονη χαλαζόπτωση (πολύ πυκνό και μεγάλου μεγέθους χαλάζι), που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο, αρχές Μαρτίου 2024 στην ΠΕ Πιερίας προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε προανθικό στάδιο στις μόνιμες καλλιέργειες της περιφερειακής ενότητας, καταστρέφοντας βλαστοφόρους και ανθοφόρους οφθαλμούς σε ακτινίδια, αμπέλια, βερίκοκα, κυδώνια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής. Υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί περί τα 8.600 στρέμματα των προαναφερθέντων μόνιμων καλλιεργειών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραγωγής. Σύμφωνα με βεβαιώσεις της ΔΑΟΚ ΠΕ Πιερίας, το ανωτέρω ποσοστό απώλειας παραγωγής αφορά στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με τις προαναφερόμενες μόνιμες καλλιέργειες.



 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία