BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Εγκρίθηκε το πακέτο Μητσοτάκη, μέχρι την Παρασκευή παίρνει οκ και από τις Βρυξέλλες, ζωντανά η συνεδρίαση

Μέχρι την Παρασκευή 16 Μαΐου εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση των εθνικών αρχών με τους κοινοτικούς φορείς ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες στον ελληνικό φάκελο για το Μέτρο 23. Από κει και πέρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Διαχειριστικών Αρχών, αναμένεται με γρήγορες διαδικασίες να ξεκινήσουν οι υποβολές αιτήσεων στήριξης σε πληροφοριακό σύστημα που ήδη κατασκευάζεται, ώστε να υποβληθούν όλες οι ατομικές αιτήσεις πριν την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου 2025.

paketo-mitsotaki

Γιάννης Πανάγος

7890
0

Στο πλαίσιο της 17ης  Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε αναλυτικά η παρουσίαση του φακέλου στο Μέτρο 23 «Έκτακτη Προσωρινή Στήριξη Ρευστότητας στους Γεωργούς, που έχουν πληγεί από Φυσικές Καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024». Την παρουσίαση έκανε η Κατερίνα Αθανασοπούλου, Προϊσταμένη της Ομάδας Προγραμματισμού και Δικτύωσης της Κεντρικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση και ολόκληρη την παρουσίαση που αφορά στον τρόπο κατανομής του ποσού ύψους 143 εκατ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας αγροτών σε 13 καλλιέργειες.

Η χώρα έχει επιλέξει να δώσει ενίσχυση για τρία συνδυασμένα καιρικά φαινόμενα:

  • Καύσωνας και ξηρασία
  • Καύσωνας και άκαιρες, έντονες βροχοπτώσεις
  • Χαλάζι στο προανθικό στάδιο (Π.Ε. Πιερίας, ζημιά που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ)

Συνοπτικά τα ποσά ανά είδος καλλιέργειας/τομέα και ανά εδαφική κάλυψη έχουν ως ακολούθως:


Όσον αφορά το ειδικό τρίτο ζημιογόνο αίτιο (Χαλάζι στο προανθικό στάδιο) στο οποίο εντάχθηκε αποκλειστικά η ΠΕ Πιερίας, οι καλλιέργειες που εντάσσονται είναι ακτινίδια, αμπέλια, βερίκοκα, κυδώνια, κλπ.

Ένταση ενίσχυσης ανά εκτάριο (10 στρέμματα)

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εφάπαξ, κατ΄αποκοπή ποσού, η οποία θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως  τις 31 Δεκεμβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που θα εγκριθούν έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Η συνολική ενίσχυση από όλα τα χρηματοδοτικά μέσα που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος για τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή και καλλιέργεια/τομέα την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν μπορεί να ξεπερνά τις 42.000 ευρώ.

Κριτήρια επιλεξιμότητας Μέτρου 23

  • Επίσημη αναγνώριση καταστροφικού συμβάντος (από 1η Ιονουαρίου 2024 και μετά)
  • Ιδιότητα Ενεργού Γεωργού
  • Εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ, είτε ως επαγγελματίες αγρότες είτε ως κάτοικοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είτε ως νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 29η Απριλίου 2025, σύμφωνα τα φορολογικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2022 ή του οικονομικού έτους 2023.
  • Έχουν υποστεί καταστροφή (ατομικά) τουλάχιστον του 30% του σχετικού δυναμικού/παραγωγής τους
  • Έχουν υποβάλλει δήλωση στο ΟΣΔΕ 2024, για το ζημιωμένο τομέα/καλλιέργεια
  • Οι καλλιέργειες/μελισσοκόμοι βρίσκονται εντός των σχετικών περιφερειών/περιφερειακών ενοτήτων, όπως περιγράφονται στο τεχνικό δελτίο του μέτρου ή εντός της οριοθετημένης περιοχής του Κωπαϊδικού πεδίου

Μεθοδολογία προσδιορισμού της έντασης ενίσχυσης

Η τιμή ενίσχυσης ανά εκτάριο/κυψέλη αφορά στο 20% της αξίας παραγωγής (τυπική απόδοση) της ζημιωμένης καλλιέργειας/τομέα ανά εκτάριο.

Το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο ορίζεται ως:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΡΙΩΝ/ΚΥΨΕΛΩΝ (δηλωθέντα στην ΕΑΕ 2024) Χ ΤΙΜΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΝΑ ΕΚΤΑΡΙΟ/ΚΥΨΕΛΗ για κάθε τομέα/καλλιέργεια που ζημιώθηκε από τη φυσική καταστροφή.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που συνεδριάζει αυτή την ώρα στην Κέρκυρα και πήραν έγκριση οι ρυθμίσεις που αφορούν στο Μέτρο 23 για την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024.  

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση και ολόκληρη την παρουσίαση που αφορά στον τρόπο κατανομής του ποσού ύψους 143 εκατ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας αγροτών σε 13 καλλιέργειες.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουν δημοσιεύσει ήδη το Agronews  και η Agrenda το εφάπαξ ποσό στήριξης για κάθε δικαιούχο είναι το γινόμενο των εκταρίων / κυψελών που κατέχει επί ένα ενιαίο ποσό ανά εκτάριο / κυψέλη για κάθε τομέα/καλλιέργεια. Οι ενιαίες τιμές ανα εκτάριο/κυψέλη και τομέα/καλλιέργεια είναι οι ακόλουθες:

  • Τομέας μελισσοκομίας: 15 ευρώ/κυψέλη
  • Καλλιέργεια βαμβακιού: 30,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια κάστανου: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αχλαδιών: 192,5 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμυγδάλων ποικιλίας «Ferragnes»: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια σύκων: 205,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια κελυφωτών φιστικιών: 146,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια ηλίανθου: 20,4 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμπέλου οινοποιίας: 101,9 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αμπελιού επιτραπέζιο: 244,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια αραβόσιτου (καρπός και ενσίρωσης): 24,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Καλλιέργεια φασολιού (βρώσιμο όσπριο): 140,8 ευρώ ανά στρέμμα (χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος των τυπικών αποδόσεων των δύο κατηγοριών φασολιών)
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία