
Αναλυτικότερα, όσον αφορά το Φυτικό Κεφάλαιο, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πολυαναμενόμενη ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης – Πολιτικής Προστασίας να δημοσιεύεται λίγο πριν ή μετά το πέρας της προθεσμίας ΕΛΓΑ για την υποβολή των δικαιολογητικών και αποδεικτικών ελέγχου (3 Ιουνίου). Από κει και πέρα, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων θα είναι σε θέση να γνωρίζει κεντρικά τόσο τον ακριβή αριθμό όσων έχουν λαμβάνειν αποζημίωση καθώς επίσης και τα στρέμματα ανά τύπο καλλιέργειας που διασταυρωμένα υπήρξε η προβλεπόμενη ζημιά.
Προφανώς, η διαδικασία των δηλώσεων και η επαλήθευσή τους έχει ήδη γίνει χειρόγραφα από τα τέλη 2023/αρχές 2024, όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν υπεύθυνα τα ΑΦΜ και οι εκτάσεις, ώστε ο ΕΛΓΑ να είναι σε θέση μόλις δημοσιευτεί η ΚΥΑ να υπολογίσει την τελική επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται πως τα κονδύλια για το πρόγραμμα είναι αμιγώς Εθνικά.
Κάπως έτσι, χωρίς ΚΥΑ, ουσιαστικά ακόμη δεν έχουν κλειδώσει με υπογραφή ούτε τα ποσά, ούτε το ποιες ακριβώς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν. Μάλιστα, υπάρχει η αίσθηση πως στην ΚΥΑ θα υπάρξει τελικά πρόβλεψη για δύο με τρεις επιπλέον καλλιέργειες ή τύπους φύτευσης σε ήδη ενταγμένες καλλιέργειες, που οι αρμόδιοι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης έκριναν πως επιβάλλεται να ενταχθούν στο πλαίσιο.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Επιχορήγηση και όχι ακριβώς αποζημίωση
Το ρεπορτάζ των ημερών θέλει τα χρήματα που θα καταβληθούν μέσω ΕΛΓΑ να αποκτούν περισσότερο έναν χαρακτήρα επιχορήγησης και λιγότερο αποζημίωσης. Σύμφωνα με κάποιες διαρροές, το ευρωπαϊκό πλαίσιο για ενισχύσεις αυτού του είδους (είτε πρόκειται για εθνικά είτε για κοινοτικά προγράμματα) έχει δέσει τα χέρια των αρμοδίων και επιβάλλει την πρόβλεψη για επανασύσταση φυτικού κεφαλαίου σε όλους όσους τελικά πληρωθούν, χωρίς αστερίσκους. Επίσης, το πλαίσιο θα προβλέπει πανομοιότυπη επιστροφή σε όλους τους δικαιούχους ανά τύπο και είδος καλλιέργειας, ανεξάρτητα απ’ το αν τελικά προχώρησαν αυτοβούλως, μετά την ημερομηνία επιβεβαίωσης του ζημιογόνου αιτίου, σε επανασύσταση ή όχι της καλλιέργειας.
Τώρα, κατά προσέγγιση, ο αριθμός των φακέλων που είχαν αρχικά υποβληθεί, ανέρχεται σε 17.000, νούμερο που μετά την τελική διασταύρωση του ΕΛΓΑ, ίσως αποδειχθεί μικρότερο. Οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες θα λάβουν τα μισά χρήματα. Το πλαφόν αποζημίωσης για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έχει από καιρό δημόσια και επίσημα καθοριστεί σε:
α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,
β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,
γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και
δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.
Η πρώτη πίστωση (με το καλό) τον Ιούνιο θα είναι προκαταβολή, στο 50% των παραπάνω ποσών για τους κατ’ επάγγελμα και στο 25% για όλους τους υπολοίπους.
Εξοφλήσεις πορισμάτων 2024 εντός Μαΐου από τον ΕΛΓΑ
Προτού ολοκληρωθούν οι προκαταβολές 50% για το Φυτικό Κεφάλαιο 2023, ο ΕΛΓΑ υπολογίζει να προχωρήσει τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου σε μία τέταρτη παρτίδα πληρωμών για το καλλιεργητικό έτος 2024, μαζί φυσικά με κάποια υπόλοιπα αποζημιώσεων του 2023 για όσους πλήρωσαν το τελευταίο διάστημα την ασφαλιστική εισφορά του αντίστοιχου έτους.
Το ποσό προς πληρωμή θα είναι αρκετά μικρότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες παρτίδες, εκτιμούν οι εκτελεστικοί παράγοντες του ΕΛΓΑ. Η επόμενη πίστωση δεν θα αφορά πλειοψηφικά συγκεκριμένους Νομούς, όπως η αμέσως προηγούμενη, ενώ ίσως περιοριστεί σε νούμερο κάτω από 20 εκατ. ευρώ. Καθώς όμως για την ώρα δεν έχουν φτιαχτεί οι πίνακες δικαιούχων ανά Περιφερειακή Ενότητα, δύναται να σημειωθούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.