Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Η ευελιξία στη νέα ΚΑΠ να μην οδηγήσει σε επανεθνικοποίηση λέει η ευρωπαϊκή ΟΚΕ

Οι νέες προτάσεις επικουρικότητας, οι οποίες αποσκοπούν να δώσουν µεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη µέλη για την επίτευξη συγκεκριµένων στόχων δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επανεθνικοποίηση, επιτρέποντας έτσι στα κράτη µέλη να παρεµποδίσουν την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, υπογραµµίζει η ΕΟΚΕ.

nea_kap_oke

Πέτρος Γκόγκος

51
0

Η ΚΑΠ πρέπει επίσης να λαµβάνει υπόψη την ποικιλοµορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας, τη γαστρονοµική ποικιλία και τις προοπτικές της αγοράς και να παρέχει διάφορους τρόπους προώθησης της ποιότητας, αναφέρει στο σκεπτικό της.

Άμεσες ενισχύσεις μόνο σε κατ’ επάγγελμα αγρότες

Αποδέκτη των άµεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, µόνο τους κατ’ επάγγελµα αγρότες θέλει µετά το 2020 η Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η οποία απορρίπτει λογικές περικοπών στο αγροτικό µπάτζετ και συµβιβάζεται µε διατήρηση του προϋπολογισµού  της ΕΕ στα σηµερινά επίπεδα.

Καθώς οι συζητήσεις για το νέο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο της ΕΕ βρίσκονται στα τελευταία στάδια, οι γνωµοδοτήσεις και οι κριτικές αυξάνονται τόσο για αυτό, όσο και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην οποία επίσης γίνονται οι τελικές ζυµώσεις, µε τις ενδείξεις για το µέλλον της να µαρτυρούν πιο αυστηρά κριτήρια από πλευράς Κοµισιόν, προκειµένου να εγκριθούν χρηµατοδοτήσεις.

Στο κλίµα αυτό, η ΕΟΚΕ, το συµβουλευτικό όργανο της ΕΕ που εκπροσωπεί τις οργανώσεις εργαζοµένων και εργοδοτών και άλλες οµάδες συµφερόντων, ζητά ανοικτά σε πρόσφατη έκθεσή της να κατευθυνθούν οι άµεσες ενισχύσεις µόνο στους κατ’ επάγγελµα αγρότες, καθώς και να διατηρηθεί ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ στα σηµερινά της επίπεδα, δηλαδή στο 38% επί του συνολικού προϋπολογισµού της ΕΕ. Μάλιστα, προκειµένου η ΚΑΠ να διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά, η ΕΟΚΕ προτείνει την αύξηση του Πολυτετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου κατά 1,3% επί του ΑΕΠ.

«Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, οποιαδήποτε µείωση του προϋπολογισµού της ΚΑΠ είναι απαράδεκτη», υπογραµµίζει ο Τζον Μπράιαν, εισηγητής αυτής της γνωµοδότησης, «διότι υπονοµεύει τους στόχους και τις φιλοδοξίες της πολιτικής της ΚΑΠ και την ανθεκτικότητα της ΕΕ ενόψει µεγάλων προκλήσεων, όπως είναι το Brexit. Εξάλλου, δεν πρέπει να λησµονούµε ότι ο προϋπολογισµός της ΚAΠ συµβάλλει σηµαντικά στην ασφάλεια των θέσεων εργασίας και του εισοδήµατος στον αγροτικό τοµέα, αλλά και στην παραγωγή περιβαλλοντικών αγαθών, από τα οποία όλοι επωφελούνται».

Επιπλέον η ΕΟΚΕ υποστηρίζει πως η διατήρηση της υφιστάµενης διάρθρωσης της ΚΑΠ µε τους δύο πυλώνες είναι σηµαντική αφού αφενός οι πληρωµές του πρώτου πυλώνα υποστηρίζουν τα γεωργικά εισοδήµατα και αφετέρου, ο δεύτερος ενισχύει την αγροτική ανάπτυξη. «Ωστόσο, µόνο οι γνήσιοι αγρότες θα πρέπει να λαµβάνουν άµεσες πληρωµές». Ακόµα υποστηρίζεται πως η ανανέωση του αγροτικού πληθυσµού και η στήριξη και η στήριξη των νέων γεωργών είναι εξίσου σηµαντικές.

∆εδοµένου ότι η χρηµατοδότηση του δεύτερου πυλώνα στηρίζει την ανάπτυξη πιο ευπαθών τοµέων και περιοχών, καθώς εξασφαλίζονται και επενδύσεις που επιτρέπουν τον εκσυγχρονισµό, την εκπαίδευση, αποδοτικότητα των πόρων και την καλή µεταχείριση των ζώων, η ΕΟΚΕ τάσσεται αντίθετη σε οποιεσδήποτε περικοπές σε αυτόν τον πυλώνα. «Κάθε µείωση θα επηρέαζε δυσανάλογα τα κράτη µέλη όπου ο δεύτερος πυλώνας αντιπροσωπεύει ένα συγκριτικά µεγαλύτερο µερίδιο της συνολικής χρηµατοδότησης της ΚΑΠ», υπογραµµίζει ο κ. Μπράιαν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία