BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Με προϋποθέσεις εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ για το Εθνικό Απόθεμα

Τις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ λίγες ημέρες πριν την πληρωμή τους.

Screenshot_2023-12-20_at_16_40_16

2879
3

Εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ με τις προϋποθέσεις λήψης Εθνικού Αποθέματος 2023

Για την χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα απαιτείται οι εν δυνάμει δικαιούχοι γεωργοί να πληρούν σωρευτικά τα κάτωθι:

  1. i) να έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης (εμπρόθεσμη και εκπρόθεσμη με ποινή)
  2. ii) να πληρούν την προϋπόθεση του/της ενεργού γεωργού

iii) να δηλώνουν και να κατέχουν (μισθωμένες ή μη) επιλέξιμες εκτάσεις τουλάχιστον από 0,4 εκτάρια και άνω εκτός των γεωργών που η έδρα της εκμετάλλευσης τους βρίσκεται στα νησιά Αιγαίου Πελάγους με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη

Αναλυτικά:

Δικαιούχοι γεωργοί χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα

Τα δικαιώματα ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα χορηγούνται σε:

  1. i) Γεωργούς νεαρής ηλικίας που έχουν συστήσει νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά, είναι ενήλικες και με ανώτατο όριο ηλικίας τα 40 έτη
  2. ii) Νέοι γεωργοί οι οποίοι είναι για πρώτη φορά υπεύθυνοι/ες της εκμετάλλευσης Επιπλέον, δικαιούχοι χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα ή αύξησης της αξίας των υφιστάμενων δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα είναι:

iii) Γεωργοί που ορίζονται δικαιούχοι βάσει οριστικής δικαστικής απόφασης

  1. iv) Γεωργοί που ορίζονται δικαιούχοι βάσει τελεσίδικης διοικητικής πράξης.
  2. i) Γεωργοί νεαρής ηλικίας θεωρούνται:

α. Τα Φυσικά Πρόσωπα, εφόσον:

  • είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά την περίοδο 2023-2027
  • έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης για το καθεστώς της βασικής εισοδηματικής στήριξης
  • το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας τους προσδιορίζεται από το έτος 2018 και μετά
  • είναι ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης, και έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα • όσοι/-ες γεννήθηκαν από 01.01.1983 έως 31.12.2005
  • είναι υπεύθυνοι/ες της εκμετάλλευσης, δηλαδή είναι νομικά (αστική ευθύνη) και οικονομικά (φορολογική ευθύνη) υπεύθυνοι/ες για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης (αστική και φορολογική ευθύνη διαχείρισης)
  1. ii) Νέοι γεωργοί θεωρούνται:

α. Τα Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ), εφόσον:

  • άρχισαν τη γεωργική τους δραστηριότητα μεταξύ των ετών 2021-2023 και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα
  • είναι ενήλικοι, δηλαδή είναι γεννημένοι έως και τις 31/12/2005
  • έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα
  • είναι υπεύθυνοι/ες της εκμετάλλευσης, δηλαδή είναι νομικά (αστική ευθύνη) και οικονομικά (φορολογική ευθύνη) υπεύθυνοι/ες για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης (αστική και φορολογική ευθύνη διαχείρισης)

Υπό τους εξής όρους:

  • Ως έναρξη γεωργικής δραστηριότητας νοείται η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας από το έτος 2021 και μετά (2022-2023), και τα ΝΠ υποβάλουν ΕΑΕ είτε το έτος 2021 είτε το αργότερο δύο έτη μετά το έτος κατά το οποίο άρχισαν να ασκούν τη γεωργική τους δραστηριότητα.
  • Το κριτήριο του/της νέου/ας γεωργού πρέπει να πληρείται τόσο στο ΝΠ όσο και στο ΦΠ που ασκεί αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί του νομικού προσώπου όσον αφορά στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους (υπεύθυνος/η εκμετάλλευσης).
  • Ως έναρξη γεωργικής δραστηριότητας του ΦΠ, νοείται η εγκατάσταση του νέου/ας γεωργού (ΦΠ – υπεύθυνος/η της εκμετάλλευσης) που συμμετέχει στο κεφάλαιο και στη διαχείριση του νομικού προσώπου και ασκεί έλεγχο επί του ΝΠ. Το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας του/της υπεύθυνου/ης της εκμετάλλευσης θα πρέπει να είναι από το έτος 2021 και μετά. Σε διαφορετική περίπτωση, αν από τον έλεγχο έναρξης γεωργικής δραστηριότητας προκύπτει ότι ο/η υπεύθυνος/η της εκμετάλλευσης είχε γεωργική δραστηριότητα με την εγκατάσταση του στο εν λόγω ΝΠ ενώ αυτό ασκούσε γεωργική δραστηριότητα πριν από το πρώτο έτος έναρξης της γεωργικής δραστηριότητας του ΝΠ στο πλαίσιο της βασικής εισοδηματικής στήριξης, δηλαδή πριν από τα έτη 2021-2023, τότε το εν λόγω ΝΠ δεν κρίνεται δικαιούχος.
  • Σε περίπτωση που από τον έλεγχο της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας προκύπτει ότι το ΦΠ (υπεύθυνος/η της εκμετάλλευσης) είχε γεωργική δραστηριότητα ως ΦΠ ή με την εγκατάστασή του σε άλλο ΝΠ που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα πριν από την ημερομηνία εγκατάστασης του στο εν λόγω ΝΠ μεταξύ των ετών 2021-2023, τότε το ΝΠ δεν κρίνεται δικαιούχος.
  • Σε περίπτωση που τόσο το ΝΠ όσο και ο/η υπεύθυνος/η της εκμετάλλευσης του ως ΦΠ έχουν υποβάλλει αίτημα χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα το 2023, τότε κρίνεται δικαιούχος εκείνο το πρόσωπο (ΝΠ ή ΦΠ) που προηγείται χρονικά με το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας από το 2021 και μετά.
  • Σε περίπτωση που τόσο το ΝΠ όσο και ο/η υπεύθυνος/η της εκμετάλλευσης του ως ΦΠ έχουν υποβάλλει αίτημα χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα το 2023 και από τον έλεγχο της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας προκύπτει ότι το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας από το 2021 και μετά ταυτίζεται, τότε δικαιούχος κρίνεται το ΦΠ.
  • Σε περίπτωση που το ΝΠ έχει υπεύθυνο/η εκμετάλλευσης που πληροί το κριτήριο του/της νέου/ας γεωργού και έλαβε το 2018 ή το 2019 ή το 2020 ή το 2021 ή το 2022 δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή αύξηση της αξίας των δικαιωμάτων του/της στο περιφερειακό μέσο όρο από το εθνικό απόθεμα ως ΦΠ (για λογαριασμό του) ή ως οικονομικός διαχειριστής/-στρια άλλου ΝΠ, τότε το εν λόγω ΝΠ δεν κρίνεται δικαιούχος.
  • Σε περίπτωση που το Φυσικό Πρόσωπο που ήταν οικονομικός διαχειριστής/-στρια σε ΝΠ και το ΝΠ έλαβε δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή αύξηση της αξίας των δικαιωμάτων του/της στο περιφερειακό μέσο όρο από το εθνικό απόθεμα το 2018 ή το 2019, ή το 2020, ή το 2021 ή το 2022 το ΦΠ δεν κρίνεται δικαιούχος.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

28-12-2023 16:28Βαλέρια

Τίποτα σε κανένα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία