Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Εξηγήσεις για τις επικαλύψεις με του δασικούς χάρτες ζητά το ΑΚΚΕΛ

Το θέμα των δασικών χαρτών σε σχέσης με τις επικαλύψεις επαναφέρει το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ), με επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

dasos_trakter

26
0

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ως αποτέλεσμα της ανάρτησης των δασικών αυτών χαρτών και την ερμηνεία αυτών, στις ίδιες επί σειρά ετών επιλέξιμες εκτάσεις προέκυψαν δασικές επικαλύψεις-μειώσεις των επιλέξιμων εκτάσεων και συνεπώς και των ενισχύσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

Με την αναθεώρηση της τρέχουσας Κ.Α.Π. 2014-2020, τα επονομαζόμενα έως τότε «ιστορικά» δικαιώματα των Ευρωπαϊκών Ενισχύσεων που ενεργοποιούσαν οι παραγωγοί αντιστοιχήθηκαν σε «εκτατικά». Κατά τη διαδικασία αυτή όπως γνωρίζετε μετατράπηκαν σε εκτατικά συνδέοντας τα άρρηκτα με το σύνολο των καλλιεργούμενων εκταρίων που δήλωνε ο παραγωγός κατά το έτος μετάβασης.

Εν έτη 2017, αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες από το εθνικό κτηματολόγιο, οι οποίοι περιείχαν και εκτάσεις επιβεβαιωμένες ως επιλέξιμες έως και τότε, τόσο για την τρέχουσα Κ.Α.Π., όσο και για τις προηγούμενες. Ως αποτέλεσμα της ανάρτησης των δασικών αυτών χαρτών και την ερμηνεία αυτών, στις ίδιες επί σειρά ετών επιλέξιμες εκτάσεις προέκυψαν δασικές επικαλύψεις-μειώσεις των επιλέξιμων εκτάσεων και συνεπώς και των ενισχύσεων.

Με δεδομένη την επιβολή κυρώσεων σε μορφή μειώσεων των ενισχύσεων στους παραγωγούς στις Α.Ε.Ε. του 2018, παρακαλούμε όπως μας εξηγήσετε:

Α) πώς ζητούνται από τους παραγωγούς ευθύνες για τη δήλωση των ιδίων ακριβώς εκτάσεων χαρακτηρισμένων από εσάς ως επιλέξιμες για δεκαετίες, και που μετέπειτα κρίθηκαν πάλι από εσάς ως δασικές, ενώ δεν είχαν λάβει ουδεμία ενημέρωση για ύπαρξη δασικών εκτάσεων μέσα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους από εσάς (ΥΠ.Α.Α.Τ., Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ) έως τότε.

Β) Γιατί υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών περιοχών της χώρας, δεν διατηρήθηκαν αμετάβλητες οι ενισχύσεις, παρ’ όλη την αναμενόμενη μείωση των καλλιεργούμενων εκταρίων, μιας και ούτως η άλλως αυθαιρέτως συσχετίστηκαν εξ αρχής με την καλλιεργητική δύναμη των παραγωγών.

Γ) Εάν μείνουν έως έχουν οι χαρακτηρισμοί των δασικών εκτάσεων, η μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων, και ακολούθως και η μείωση των επιδοτούμενων αξιών, υπάρχει περίπτωση σε μελλοντικό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενισχύσεων να ζητηθούν και αναδρομικές ευθύνες των παραγωγών για όλα τα προηγούμενα έτη που μπορεί να οδηγήσουν και σε περεταίρω οικονομικές ποινές αναδρομικές κρατήσεις-μειώσεις των ενισχύσεων ή και ποινές άλλου τύπου;

Δ) Γιατί παρακρατούνται οι Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις του 2018 από παραγωγούς που εμφανίζουν χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει ρητά κάτι τέτοιο.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σαφήνεια.

Σας κάνουμε γνωστό, πως η ευθεία κατηγορία σας προς ένα μεγάλο τμήμα των παραγωγών της χώρας για καταπάτηση δασικών περιοχών και καλλιέργεια αυτών παρανόμως επί σειρά ετών, μας προκαλεί ηθική βλάβη και οικονομική ζημία, την οποία θεωρούμε και υποχρέωσή μας να διεκδικήσουμε νομικά από εσάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία