BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα για ΚΑΠ και προϋπολογισμό

Zητήµατα αλληλουχίας επηρεάζουν το χρονοδιάγραµµα εφαρµογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής µετά το 2020, που στη γλώσσα των τεχνοκρατών, και δη αυτών που εµπλέκονται στις διαπραγµατεύσεις για το επόµενο 7ετές Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο, «τίποτα δεν συµφωνείται µέχρι να συµφωνηθούν τα πάντα».

4-5

Μαρία Γιουρουκέλη

8
0

Σύµφωνα µε τον διακεκριµένο αγροτοοικονοµολόγο του Πανεπιστηµίου Τρίνιτι στο ∆ουβλίνο, Άλαν Μάθιους ακόµη κι αν το Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας (AGRIFISH) και το Ευρωκοινοβούλιο συµφωνήσουν επί των νοµοθετικών κειµένων της ΚΑΠ µέχρι τον Μάρτιο του 2019, δεδοµένου ότι ακολουθούν οι ευρωεκλογές τον Μάιο, είναι απίθανο να ξεκινήσουν οι τριµερείς διαπραγµατεύσεις µέχρις ότου τεθεί σε ισχύ το νέο Κοινοβούλιο και νέοι εισηγητές. Εναπόκειται στο νέο Κοινοβούλιο να αποφασίσει εάν θα συµµετάσχει στους τριµερείς διαλόγους που συµφωνήθηκαν υπό το υπάρχον Κοινοβούλιο ή αν θα αρχίσει ξανά νέος γύρος.

Ωστόσο, εάν το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο δεν µπορέσει να καταλήξει σε πολιτική συµφωνία για το πολυετές δηµοσιονοµικό πλαίσιο µέχρι το φθινόπωρο του 2019, το Συµβούλιο AGRIFISH είναι απίθανο να µπορέσει µέχρι τότε να ολοκληρώσει τη γενική του προσέγγιση. Μια πιθανότητα είναι το Συµβούλιο να συµφωνήσει σε µια µερική γενική προσέγγιση, που δεν θα καλύπτει τις δηµοσιονοµικές πτυχές των σχεδίων κανονισµών.

Ακόµα κι αν το Συµβούλιο κληθεί να περιµένει µέχρι να επιτευχθεί πολιτική συµφωνία για το πολυετές δηµοσιονοµικό πλαίσιο πριν από την έναρξη των τριµερών διαπραγµατεύσεων για την ΚΑΠ, αυτό θα µπορούσε να επιτρέψει την επίτευξη πολιτικής συµφωνίας την άνοιξη του 2020, επιτρέποντας έτσι την έναρξη ισχύος της νέας ΚΑΠ τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά πιθανά εµπόδια στη διατήρηση αυτού του χρονοδιαγράµµατος. O εισηγητής της επιτροπής Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίµων (ENVI) για τον κανονισµό για τους στρατηγικούς στόχους της ΚΑΠ, Giovanni La Via στην αιτιολογική του έκθεση που υποστηρίζει το σχέδιο γνωµοδότησής επισηµαίνει: «Mου φαίνεται σκόπιµο να αναβάλω την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισµού έως το 2023, προκειµένου να επιτρέψουµε την οµαλή µετάβαση από την παλιά στη νέα ΚΑΠ».

Το µέγεθος του προϋπολογισµού 
Η πρόταση της Επιτροπής θα οδηγήσει σε µείωση των δαπανών της ΚΑΠ σε τρέχουσες τιµές µεταξύ 3-5% και µείωση κατά 12-15% σε όρους σταθερών τιµών, ανάλογα µε τον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η σύγκριση µε το Π∆Π 2014-2020. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηριζόµενο από τους υπουργούς γεωργίας των περισσότερων κρατών µελών, ζήτησε να διατηρηθεί ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ σε πραγµατικούς όρους. Ορισµένα κράτη µέλη δήλωσαν ότι είναι πρόθυµα να υποστηρίξουν την αύξηση του µεγέθους του επόµενου Π∆Π.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία