BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Όσο εξασθενεί η ΚΑΠ χάνει την συνοχή της και η ύπαιθρος   

Μικρές στρεµµατικές άµεσες ενισχύσεις και στοχευµένα διαρθρωτικά προγράµµατα, είναι το πλέγµα που φαίνεται να συνθέτει την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα επόµενα χρόνια. Ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στις τελικές αποφάσεις, ενδεχοµένως και στο χρόνο εφαρµογής του νέου καθεστώτος, λόγω Brexit και Ευρωεκλογών, η νέα ΚΑΠ δείχνει να επιταχύνει τις ανακατατάξεις στον αγροτικό χώρο.

hogan_field-new

Γιάννης Πανάγος

6
0

Ήδη παρατηρείται ένας συγκεντρωτισµός στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, µε αποδυνάµωση των εκµεταλλεύσεων µεσαίας κλίµακας.

Την τάση δηµιουργίας αγροτικών µονάδων δύο ταχυτήτων, δηλαδή πολύ µεγάλων και αντίστοιχα πολύ µικρών, έρχεται να επιβεβαιώσει σχετική µελέτη των καθηγητών Μαντζιάρη, Ροζάκη και Καρανικόλα. Βάσει αυτής, η ελληνική γεωργία έχει χάσει την τελευταία δεκαετία περισσότερες από ένα εκατοµµύριο θέσεις απασχόλησης.

Την ίδια στιγµή, οι µελέτες δείχνουν ενίσχυση της παραγωγικότητας των µονάδων µε αντίστοιχη, όµως, επιβάρυνση του κόστους παραγωγής. Ζούµε στην εποχή της ψηφιοποίησης, ωστόσο, η ενσωµάτωση της τεχνολογίας ακριβείας, είναι κάτι που κοστίζει ακριβά, ειδικά σε χώρες µε µικρό κλήρο και µεγάλη διασπορά. Παράλληλα, αυτό το οποίο κρίνεται το επόµενο διάστηµα  είναι ο ευρύτερος ρόλος της Ευρώπης στην παραγωγή τροφίµων. Ενδεχόµενη αποδυνάµωση της ΚΑΠ, ίσως σηµάνει και υποχώρηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Αυτό στο οποίο όλοι συµφωνούν είναι ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική επιβάλλεται να οδηγεί σε συγκεκριµένα και µετρήσιµα αποτελέσµατα. Κάτι τέτοιο, δυσκολεύει χώρες όπως η Ελλάδα, µε σοβαρές ελλείψεις στη δηµόσια διοίκηση.

Μια άλλη µεγάλη δυσκολία για τη χώρα µας έχει να κάνει µε το ενδεχόµενο αύξησης της κρατικής συνεισφοράς στα προωθούµενα χρηµατοδοτικά προγράµµατα. Πέραν του ευρύτερου πλαισίου πάντως, η ελληνική πλευρά καλείται να επιλύσει µια σειρά από ζητήµατα όπως:


- Η κατάργηση των λεγόµενων ιστορικών δικαιωµάτων.

- Η τακτοποίηση των θεµάτων που συνδέονται µε την κατανοµή των βοσκοτόπων και τους δασικούς χάρτες.

Τέλος, την παραγωγή προϊόντων µε ταυτότητα υπεραξίας, καλό είναι να πλαισιώσουν αυτή τη φορά και γενναίες πρωτοβουλίες για την βελτίωση των όρων ζωής στην ύπαιθρο. Όπως και να ‘χει οικονοµική δραστηριότητα χωρίς κοινωνική συνοχή και ευηµερία των αγροτικών πληθυσµών δεν µπορεί να υπάρξει, κι αυτό, είναι κάτι στο οποίο, καλούµαστε όλοι... να έχουµε κατά νου.Η διαµόρφωση προϋποθέσεων για πολύ στοχευµένα προγράµµατα σε επί µέρους κλάδους παραγωγής, όπως είναι η ελαιοκοµία, η αιγοπροβατοτροφία, οι ντόπιες ποικιλίες κ.α.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία