BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Άμεσες ενισχύσεις σε εξάρτηση από περιβαλλοντικές απαιτήσεις στη νέα ΚΑΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, τις νέες περιβαλλοντικές της προτάσεις που θα περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020 στους ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας.

hogan2

Πέτρος Γκόγκος

0
0

Η Επιτροπή προτείνει όλες οι άμεσες πληρωμές στους γεωργούς να εξαρτώνται από την ενίσχυση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων. Επίσης πρότεινε να ενισχυθούν περαιτέρω αυτές οι υποχρεωτικές απαιτήσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται οι αγρότες.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον το 30% των κονδυλίων του δεύτερου πυλώνα θα δαπανείται για μέτρα που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, ενώ το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ αναμένεται να συμβάλει σε δράσεις για το κλίμα.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης την ετήσια παρακολούθηση της προόδου που σημειώθηκε κατά το προηγούμενο έτος, όσον αφορά το περιβάλλον, ενώ συνιστά την αναστολή των πληρωμών σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας των επιδόσεων.

Προτείνει επίσης να διατεθεί ένα αποθεματικό χρηματοοικονομικής απόδοσης έως και 5% της χορήγησης της αγροτικής ανάπτυξης (β πυλώνας) για την επιβράβευση των κρατών μελών που πληρούν τους στόχους για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διατηρούν ένα μέρος των άμεσων ενισχύσεων στους γεωργούς για όσους συμμετέχουν σε συγκεκριμένα οικολογικά προγράμματα.

Οι αγρότες θα επιβραβεύονται για την υπέρβαση των υποχρεωτικών απαιτήσεων σε σχέση με τις δεσμεύσεις για γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται πως κάθε κράτος μέλος θα αναπτύξει οικολογικά προγράμματα για την υποστήριξη ή / και την παροχή κινήτρων στους γεωργούς, ώστε να τηρούν γεωργικές πρακτικές ευεργετικές για το κλίμα και το περιβάλλον, πέραν των υποχρεωτικών τους απαιτήσεων. Οι νέες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των κρατών μελών στο πλαίσιο των προτάσεων, περιλαμβάνουν τη διατήρηση των πλούσιων σε άνθρακα εδαφών μέσω της προστασίας των υγροτόπων, το υποχρεωτικό εργαλείο διαχείρισης των θρεπτικών ουσιών για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων, τη μείωση των επιπέδων αμμωνίας και οξειδίων του αζώτου και την εναλλαγή καλλιεργειών αντί της διαφοροποίησης των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν, τα σχέδια έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της αλλαγής του κλίματος, των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, τα οποία, θα «εξασφαλίσουν βιωσιμότητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μας».

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Ιανουαρίου, ο Επίτροπος υποστήριξε: "Αν δεν έχουμε βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δεν θα έχουμε βιώσιμους αγρότες".

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χωρίς να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα, θα έχουμε μεγάλα ζητήματα για την υπεράσπιση του γεωργικού μας προϋπολογισμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλάζει το παιχνίδι σχετικά με την επίτευξη μεγαλύτερης απόδοσης και καλύτερων αποτελεσμάτων στο πρόγραμμα για το κλίμα, το περιβάλλον και την αειφορία" συμπλήρωσε ο Επίτροπος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία