BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Επαναληπτικό τεστ για ΚΑΠ στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας

Με αυτοπεποίθηση προς τα έξω αλλά αμφιβολίες στο εσωτερικό η επίσημη πρώτη της Ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στην σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες σχετικά με το νέο πρότυπο παράδοσης αλλά και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

Daea-Logan-Cretu-foto-Dan-Bodea

5
0

Τις πολιτικές προτεραιότητες για την γεωργία και το πρόγραμμα εργασίας της ρουμανικής Προεδρίας στο Σουμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα παρουσιάσει ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας στην πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και αλιείας των υπουργών της ΕΕ για το έτος 2019.

Η επίσημη πρώτη της ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ θα ξεκινήσει σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας σήμερα, με την παρουσίαση της πολιτικής ατζέντας των Ρουμάνων αλλά και την πρώτη συζήτηση των Ευρωπαίων υπουργών σχετικά με το νέο πρότυπο παράδοσης αλλά και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο θα συζητήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020. Ειδικότερα, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το νέο πρότυπο παράδοσης που προβλέπεται στον προτεινόμενο κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και στη συνέχεια θα ενημερωθούν από την Επιτροπή σχετικά με τη νέα πράσινη αρχιτεκτονική που περιγράφεται στην ίδια πρόταση. Επιπλέον, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την κοινή οργάνωση της αγοράς.

Ακόμα, το Συμβούλιο θα διεξαγάγει συζήτηση σχετικά με την έκθεση για την ανάπτυξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ, την οποία υπέβαλε η Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2018. Τέλος, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Λύσεων Αντιμικροβιακής Αντίστασης.

Υπενθυμίζεται πως χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση ένα μήνα πριν αναλάβει η Ρουμανία την προεδρία της ΕΕ (1η Ιανουαρίου 2019), των κτηνοτρόφων στο χωριό Ρουσανέστι για την στάση που θα τηρήσει η χώρα στις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ, καθώς μέχρι τώρα, όπως έλεγαν πολλοί από αυτούς, τα δείγματα γραφής σε θέματα νομιμότητας στη διαχείριση κονδυλίων, κατανομής των βοσκότοπων, αλλά και σε κρίσεις όπως της γρίπης των χοίρων ήταν διόλου καλά, κρύβοντας οικονομικά κίνητρα. «Δεν έχουν δουλειά εκεί, δεν ξέρουν να κυβερνούν!», δήλωνε χαρακτηριστικά ο αγρότης Μαρσέλ Βόιτσου αγρότης από το Ρουσανέστι.

Άμεσες ενισχύσεις σε εξάρτηση από περιβαλλοντικές απαιτήσεις στη νέα ΚΑΠ

Στο Συμβούλιο, αναμένεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει τις περιβαλλοντικές της προτάσεις που θα περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020 στους ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν, τα σχέδια έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της αλλαγής του κλίματος, των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, τα οποία, θα «εξασφαλίσουν βιωσιμότητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μας».

 

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Ιανουαρίου, ο Επίτροπος υποστήριξε: «Αν δεν έχουμε βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δεν θα έχουμε βιώσιμους αγρότες». 
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χωρίς να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα, θα έχουμε μεγάλα ζητήματα για την υπεράσπιση του γεωργικού μας προϋπολογισμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλάζει το παιχνίδι σχετικά με την επίτευξη μεγαλύτερης απόδοσης και καλύτερων αποτελεσμάτων στο πρόγραμμα για το κλίμα, το περιβάλλον και την αειφορία» συμπλήρωσε ο Επίτροπος.

Κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης
Ρουμανική Προεδρία 

Η ρουμανική Προεδρία θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες και το πρόγραμμα εργασιών της.

Το μέλλον της ΚΓΠ μετά το 2020

Το Συμβούλιο θα συζητήσει τη δέσμη μεταρρυθμίσεων της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) για την περίοδο μετά το 2020.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το νέο μοντέλο λειτουργίας που περιγράφεται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νέα πράσινη αρχιτεκτονική που προβλέπεται στην ίδια πρόταση.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την πρόταση της ΚΓΠ όσον αφορά κανονισμό για την κοινή οργάνωση των αγορών (ΚΟΑ).

Φυτικές πρωτεΐνες

Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την έκθεση για την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ.

Άλλα θέματα

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για:

  • την ίδρυση διεθνούς κέντρου για την εξεύρεση λύσεων όσον αφορά τη μικροβιακή αντοχή
  • την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
  • το θέμα της διπλής ποιότητας των τροφίμων
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία