BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Η εξίσωση δικαιωμάτων και το σενάριο Αραχωβίτη για τους μικρούς αγρότες

Καλλιεργείται από άλλο όµως... δρόµο το έδαφος για πλήρη εξωτερική σύγκλιση δικαιωµάτων µέχρι το τέλος της προγραµµατικής περιόδου 2021-2027, παρά τις µέχρι τώρα προσπάθειες του κυβερνώντος κόµµατος να «ξορκίσει» την σχετική τροπολογία που κατέβασε η οµάδα ευρωβουλευτών, GUE/NGL και οι Πράσινοι.

2-giedrius-surplys

Μαρία Γιουρουκέλη

17
0

Εξάλλου, η πρόσφατη επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Λιθουανού υπουργού Γεωργίας, η χώρα του οποίου πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, αν µη τι άλλο δείχνει αγωνία, πέρα από την...συναντίληψη που θέλησε η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει µετά το πέρας της συνάντησης.

Τώρα, πως µέσα σε λίγες ώρες οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην οπτική των δύο χωρών σχετικά µε την ΚΑΠ και την κατανοµή των ενισχύσεων, συγκεράστηκαν, αποτελεί µάλλον φαινόµενο. Στην κατεύθυνση αυτή, η εξωτερική σύγκλιση όχι µε µέτρο την ανά εκτάριο ενίσχυση αλλά ως προς την ανά εκµετάλλευση ενίσχυση αποτελεί σύµφωνα µε τον Σταύρο Αραχωβίτη «ένα δρόµο», που θα λύσει πολύ περισσότερα προβλήµατα σύγκλισης µεταξύ των νέων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των παλαιότερων που είχαν ιστορικά δικαιώµατα, µε το βάρος βέβαια να πέφτει στις µεγαλύτερες εκµεταλλεύσεις, που κατά τον υπουργό δεν έχουν ανάγκη στήριξης.

 

Επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας

 «Αποφασίσαµε από κοινού να στηρίξουµε µία προσπάθεια για την ενίσχυση των µικρών γεωργικών εκµεταλλεύσεων και να στρέψουµε τη συζήτηση πέρα από την εξωτερική σύγκλιση ανά εκτάριο. Αυτό είναι πιο δίκαιο και πιο αντιπροσωπευτικό των συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και τουλάχιστον στις χώρες τις δικές µας. Η κατανοµή των ενισχύσεων µε βάση την ανά εκτάριο εξωτερική σύγκλιση ευνοεί τις πολύ µεγάλες εκµεταλλεύσεις, πράγµα που είναι µακριά και από τη λογική και την πρακτική των δύο χωρών, αλλά και της λογικής της σύγκλισης που πραγµατικά θέλουµε σε µια αλληλέγγυα Ευρώπη.», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός αποδεχόµενος και την πρόσκληση του οµολόγου για συνέχεια της κουβέντας στη Λιθουανία.

Σε κάθε περίπτωση το θέµα παραµένει «ενεργό», και µένει να φανεί αν η τροπολογία που η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε συµµετοχή µέσω του επικεφαλής Ευρωβουλευτή ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, κατηγορώντας την αξιωµατική αντιπολίτευση για διακίνηση ψευδών ειδήσεων, θα ενσωµατωθεί εν τέλει στην επικειµένη ΚΑΠ.

Πάντως, από την πλευρά της  η τοµεάρχης αγροτικού της Ν∆, Φωτεινή Αραµπατζή υποστηρίζει πως οι ανακοινώσεις Παπαδηµούλη περί µη εµπλοκής της οµάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, µαρτυρούν πανικό και πως «θα είχε ενδιαφέρον η διάψευση να προερχόταν επισήµως από την πολιτική οµάδα της GUE/NGL και όχι από το πολιτικό του γραφείο».

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 6 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία