BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Στρίβειν δια των δικαιωμάτων 100.000 νεοεισερχόμενοι στη γεωργία

Πενηντάριδες που δεν µπήκαν ποτέ στη διαδικασία να στήσουν µία πραγµατική εκµετάλλευση, πήραν δικαιώµατα, και µετά από λίγο καιρό εγκατέλειψαν µεταβιβάζοντάς τα ή δεν κατάφεραν να λάβουν καθόλου ενισχύσεις και έφυγαν αµέσως, σκιαγραφούν σε µεγάλο βαθµό το προφίλ των νεοεισερχοµένων στον αγροτικό τοµέα την περίοδο 2007-2017, δεκαετία στην οποία µπήκαν στο επάγγελµα 315.263 εκ των οποίων ένας στους τρεις τα έχει ήδη παρατήσει. Αντίστοιχα, οι νεαρότεροι έκαναν ένα στοιχειώδες επιχειρηµατικό πλάνο, κυρίως επειδή ήθελαν να µπουν σε πρόγραµµα πρώτης εγκατάστασης, έχουν δεσµεύσεις να ικανοποιήσουν αλλά και πάλι το 21% αυτών βρίσκεται εκτός γεωργίας.

Neoeiserxomenos-1

Γιώργος Κοντονής

36
7

Με αυτό τον τρόπο γράφεται εδώ και χρόνια το αφήγηµα της επιστροφής στο χωριό και το αγροτικό επάγγελµα, σε µία ιστορία που η µεταπτυχιακή έρευνα µε τίτλο «Το προφίλ των νεοεισερχόµενων στον αγροτικό τοµέα τη δεκαετία 2007-2017» της Ζωής Πολιτοπούλου από το Ανοιχτό Πανεπιστήµιο Πάτρας, επιχειρεί να δώσει τις πραγµατικές της διαστάσεις µε τα στοιχεία που παραθέτει.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ορισµένα γεγονότα έπαιξαν κοµβικό ρόλο στη συµπεριφορά των αγροτών:

Kινητικότητα παρατηρείται όταν ξεκίνησε το καθεστώς χορήγησης δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα. Με δεδοµένο πως προτεραιότητα σε αυτό έχουν νεοεισερχόµενοι και νεαροί αγρότες, οι νέοι νοίκιασαν γη προκειµένου να τύχουν χορήγησης δικαιωµάτων

Παροµοίως το πρόγραµµα της πρώτης εγκατάστασης το 2009 και το 2014 οδήγησε πολλούς νέους αγρότες να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές των εκµεταλλεύσεων (παλιοί αγρότες) είτε µεταβίβασαν κάποια από τα δικαιώµατα, αγροτεµάχια και ζώα σε ένα µέλος της οικογένειάς τους είτε, νοίκιασαν την εκµετάλλευσή τους.

Το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης (Μέτρο 113 του «Μπαλτατζή») υπήρξε ακόµα ένα κίνητρο για να εγκαταλείψουν το επάγγελµα οι γηραιότεροι. Οπότε οι διαχειριστές των εκµεταλλεύσεων έβαλαν µπροστά νεαρούς αγρότες ως διαδόχους ώστε να λάβουν την επιδότηση.

Οι αλλαγές στο νόµο περί συνταξιοδοτήσεων το 2016 δηµιούργησε ανησυχία στον αγροτικό κόσµο και οδήγησαν σε 70.000 µεταβιβάσεις. Μετά τις διευκρινήσεις πως οι ήδη συνταξιούχοι δεν θα δουν µείωση στη σύντάξη τους κατά 40%, η κατάσταση οµαλοποιήθηκε.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Μαΐου, μαζί με το ένθετο Φυτοπροστασία & Θρέψη

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2019 00:01Μαριο

Άλλο ανέκδοτο κι αυτό με τους νέους αγρότες. Απαιδευτα παιδάκια τα οποία παρακαλάνε να πάρουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα. Αυτά τα άτομα θα δώσουν ώθηση στην ύπαιθρο. Λοιπόν, το άλλο με το τοτο το ξέρεις!!!!

Απάντηση

12-05-2019 13:25Stratos

Απογοητευση για τους πραγματικους αγροτες που παραγουν πραγματικα και προσφερουν στο ΑΕΠ. Δυστυχπως αυτοι οι τυποι που μυριστικαν χρημα ως δηθεν αγροτες των διαμερισματων και εμφανιζομενοι ως δηθεν νεοεισερχομενοι απολαμβανουν ωφελη εις βαρος αυτων που δουλευουν και παραγουν στην πραγματιλη γεωργια κτημοτραφια και αλειια. Και μετα μας φταινε οι τεμπεληδες αγρπτες οπως αποκαλουνται απο καποιους. Τεμπεληδες υπαρχουν παντου σε ολους τους χωρους και τις υπηρεσιες. Αλοιμονο στην ελληνικη κοινωνια αν ο πράγμάτίκός αγροτικος τομεας εξαυλώθέί ή πέράσέί στά χέρίά λίγών άνθρώπών κάί σχήμάτών. Κάλή φώτίσή. Ύ.γ. φυσικα τα παραπανω δεν αφορα ολους τους νεοεισρχομενους.

Απάντηση

12-05-2019 02:14Makis

Επειδή είμαι 50αρης και ασχολούμαι με την γεωργία από 14 χρόνων"τσογλανι" έτσι μας φώναζαν χαϊδευτικά οι πατεράδες μας όταν μας εδειναν να οδηγήσουμε για πρώτη φορά τρακτέρ,θα χάσω μερικά λεπτά για να σας εξηγήσω τα αυτονόητα.Σε αυτό το κράτος που ζούμε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΣ,ΟΥΤΕ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.Καταρχην δεν υπάρχουν ΓΕΩΠΟΝΟΙ.Μονο κάτι Αγράμματοι Έμποροι λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που ανάθεμα κι αν είναι ικανοί να υπολογίσουν σωστά τις δόσεις αυτών που πουλάνε.Οσοι πάλι δουλεύουν στις υπηρεσίες που είναι σχετικές με την υπόθεση είναι το κλασικό παράδειγμα του δημοσίου υπαλλήλου με επιπλέον το ότι δεν έχουν καν κάποιο είδους μόρφωση έστω για τα μάτια του κόσμου.Η δε "κεφαλή" της γεωργίας μας το υπουργείο Γεωργίας έχει σχέση με το αντικείμενο όση σχέση έχουν τα βλητα με τα βλήματα.Απο την δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα το μόνο που έχουν καταφέρει είναι απλά να εξαφανίσουν και την γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή της χωρας,να σκορπίσουν ότι έχει πάρει σε επιδοτήσεις το κράτος από την Ε.Ε σε άσχετους και σε λάθος επενδύσεις αγορές,και να ταλαιπωρούν μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που εργάστηκε εργάζεται και κακώς θα συνεχίσει να εργάζεται για το τίποτα.Εχουμε δυστυχώς φτάσει στο 2020 παρά κάτι,και η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι απλά Οικονομικά Αναλφάβητοι.Δεν εργάζονται για να βελτιώσουν με το πέρασμα του χρόνου την "Γεωργική Εκμετάλλευση" επειδή απλά δεν είναι Επαρκής Επαγγελματίες,αλλά ζουν σε μια συνεχή στάσιμη και πολλές φορές οπισθοδρομική πορεία απλά γιατί μήνα μήνα χρόνο χρόνο καταφέρνουν να βγάζουν τα απαραίτητα.Ειναι κρίμα αλλά η μόνη "βελτίωση" που έχει γίνει εδώ και 40 χρόνια είναι ότι από τα τρακτέρ των 70 ίππων της δεκαετίας του 70 έχουμε σήμερα τρακτέρ των 100 ίππων ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΟΥΣ 25ετιας. Κανένα δεν έχει κάνει απόσβεση πραγματική,και σε λίγα χρόνια απλά ΔΕΝ θα ΥΠΑΡΧΕΙ και ΚΑΝΕΙΣ με σωας τας φρένας να τα αντικαταστήσει.Ειμαστε περίπου μία πενταετία πριν φτάσουμε στο σημείο που βρίσκονται τα γειτονικά βαλκανικά κράτη

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-05-2019 13:01kostas

Ειμαι απο τους πενηνταριδες το 2015 που εκαναν μια πραγματικη εκμεταλευση (οχι νεοεισερχομενος) πηρα δικαιωματα στο 80% της εκτασης που δηλωσα στο ΟΣΔΕ.Μειωση αξιας δικαιοματων 90% του μ ο.της περιφερειας μου.λογω αυξησης των στρεμματων.Αποκλεισμος προσβασης στο εθνικο αποθεμα (λογω ηλικιας) μεγαλωνοντας καθε χρονο την εκμεταλευση μου στρεμματικα σε ορεινη περιοχη 700μ υ.Δηλαδη για να καταλαβω περιμενατε την μεταπτυχιακη εργασια της κας Πολιτοπουλου για να μαθετε τι γινεται με το ΕΑ με τους νεους και τους νεοεισερχομενους αποκλειοντας επαγγελματιες αγροτες ανεξαρτητου ηλικιας.Οι νεοι αγροτες και νεοεισερχομενοι που εγκαταλειπουν μετα την δεσμευση που εχουν δεν εναι 1/3 αλλα 8/10.Να φυγει το ηλικιακο οριο για το αποθεμα και να γινει αμμεση συγκλιση της αξιας των δικαιωματων των επαγγελματιων αγροτων.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία