
Με αυτό τον τρόπο γράφεται εδώ και χρόνια το αφήγηµα της επιστροφής στο χωριό και το αγροτικό επάγγελµα, σε µία ιστορία που η µεταπτυχιακή έρευνα µε τίτλο «Το προφίλ των νεοεισερχόµενων στον αγροτικό τοµέα τη δεκαετία 2007-2017» της Ζωής Πολιτοπούλου από το Ανοιχτό Πανεπιστήµιο Πάτρας, επιχειρεί να δώσει τις πραγµατικές της διαστάσεις µε τα στοιχεία που παραθέτει.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ορισµένα γεγονότα έπαιξαν κοµβικό ρόλο στη συµπεριφορά των αγροτών:
Kινητικότητα παρατηρείται όταν ξεκίνησε το καθεστώς χορήγησης δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα. Με δεδοµένο πως προτεραιότητα σε αυτό έχουν νεοεισερχόµενοι και νεαροί αγρότες, οι νέοι νοίκιασαν γη προκειµένου να τύχουν χορήγησης δικαιωµάτων
Παροµοίως το πρόγραµµα της πρώτης εγκατάστασης το 2009 και το 2014 οδήγησε πολλούς νέους αγρότες να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές των εκµεταλλεύσεων (παλιοί αγρότες) είτε µεταβίβασαν κάποια από τα δικαιώµατα, αγροτεµάχια και ζώα σε ένα µέλος της οικογένειάς τους είτε, νοίκιασαν την εκµετάλλευσή τους.
Το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης (Μέτρο 113 του «Μπαλτατζή») υπήρξε ακόµα ένα κίνητρο για να εγκαταλείψουν το επάγγελµα οι γηραιότεροι. Οπότε οι διαχειριστές των εκµεταλλεύσεων έβαλαν µπροστά νεαρούς αγρότες ως διαδόχους ώστε να λάβουν την επιδότηση.
Οι αλλαγές στο νόµο περί συνταξιοδοτήσεων το 2016 δηµιούργησε ανησυχία στον αγροτικό κόσµο και οδήγησαν σε 70.000 µεταβιβάσεις. Μετά τις διευκρινήσεις πως οι ήδη συνταξιούχοι δεν θα δουν µείωση στη σύντάξη τους κατά 40%, η κατάσταση οµαλοποιήθηκε.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Μαΐου, μαζί με το ένθετο Φυτοπροστασία & Θρέψη