BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Η απουσία έκφρασης νέων αγροτών στέλνει ενισχύσεις σε λάθος χέρια

Χάσµα γενεών δείχνει να δηµιουργείται χρόνο µε το χρόνο στον αγροτικό χώρο, εξέλιξη την οποία επιτείνει η αρτηριοσκληρωτική στάση της Πολιτείας και η ατολµία των κυβερνώντων να διευκολύνουν τις εξελίξεις για την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου από τη νέα γενιά αγροτών της χώρας.

46-47_12

Γιάννης Πανάγος

64
8

Μπορεί η «µάχη των γενεών» σε όλες τις κοινωνικές και οικονοµικές εκφάνσεις να είναι διαρκής, ωστόσο στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής δείχνει να έχει πάρει µεγάλες διαστάσεις και να υποθηκεύει σε πολύ µεγάλο βαθµό τον εκσυγχρονισµό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αρκεί να µετρήσει κανείς µια βδοµάδα ποιος είναι ο µέσος όρος ηλικίας αυτών που µπαινοβγαίνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, προκειµένου να γίνει κατανοητή η δυσαρµονία που υπάρχει ανάµεσα στους πραγµατικούς συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στην ελληνική ύπαιθρο και στους αυτόκλητους (πολλές φορές) συνοµιλητές της εξουσίας που διατηρούν δικαιωµατικά τον πρώτο λόγο.

Μπορεί αυτή η δυσαρµονία να ξεκινάει από µια συντηρητική ή και απαρχαιωµένη πολλές φορές αντίληψη των παλιότερων στα επαγγελµατικά δρώµενα αγροτών, που θέλουν να τα ξέρουν όλα και να δυσκολεύονται στους νεωτερισµούς και τις αλλαγές, είναι όµως βέβαιο ότι το όλο κλίµα επιβαρύνεται και από τη στάση των θεσµικών αρχών. Ίσως δεν είναι λάθος να υποστηριχθεί ότι το υπάρχον πελατειακό σύστηµα, ανεξαρτήτως µάλιστα κοµµατικής προσέγγισης, αρέσκεται να συνοµιλεί και να συναλλάσσεται µε τους µεγαλύτερους ηλικιακά αγρότες. Πρώτον, γιατί είναι πιο επιρρεπείς στο ρουσφετολογικό κράτος και δεύτερον, γιατί διακρίνονται από µικρότερη διάθεση για διεκδικήσεις.

Επιπλέον, όπως έγραφε και σε προηγούµενο φύλο η Agrenda, το λεγόµενο κίνηµα των µπλόκων έχει παίξει τον δικό του καταλυτικό ρόλο στο χάσµα των γενεών του αγροτικού χώρου. Ο επαναστατικός τρόπος διεκδικήσεων που επέβαλε το κίνηµα της «Βιοκαρπέτ» σε συνδυασµό µε το πέρασµα του ελέγχου -του εν λόγω κινήµατος- στους αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, «παρέδωσε» τη θεσµική εκπροσώπηση του αγροτικού χώρου στους εναποµείναντες της προηγούµενης γενιάς. Κάπως έτσι «έφραξε», θα µπορούσε να πει κανείς, ο δρόµος της ανανέωσης του δυναµικού στα όργανα εκπροσώπησης των αγροτών, κάτι που περιόρισε και τις ανανεωτικές φωνές στα κέντρα άσκησης της πολιτικής εξουσίας, επηρεάζοντας ανάλογα και τις αποφάσεις για τα αγροτικά ζητήµατα.

Θα µπορούσε να πει κανείς ότι η τελευταία κυβερνητική επιλογή για τα ιστορικά δικαιώµατα και η παράταση ζωής στις εν λόγω παρωχηµένες κοινοτικές ενισχύσεις, αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου. Είναι µια ακόµα απόφαση που επιµένει να διατηρεί τα πράγµατα ως έχουν, ακόµα κι αν αυτό αποβαίνει σε βάρος της αγροτικής ανάπτυξης και της απελευθέρωσης δυνάµεων για την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας στον αγροτικό χώρο. Αρκεί να αναφερθεί ότι ένα πολύ µεγάλο µέρος από τα λεγόµενα ιστορικά δικαιώµατα ανήκει σήµερα σε ανθρώπους που ηλικιακά βρίσκονται εκτός επαγγελµατικής δράσης, ενώ ένα σηµαντικό µέρος αυτών των ενισχύσεων αποδίδεται σε επαγγελµατίες που υποστηρίζουν άλλες καλλιέργειες απ’ αυτές για τις οποίες έχουν εξασφαλίσει «ιστορικό δικαίωµα».

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

05-03-2021 09:48Κολυδακης κων/νος

Ο άνθρωπος πολύ απλά λέει ότι τα ιστορικά δικαιώματα δημιουργούν στρεβλώσεις και αδικίες γιατί παραχωρήθηκαν ώστε να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή. Τι πάει να πει καλλιεργούσα (κάποια στιγμή) και ήμουν παραγωγικός και κατοχυρωνω για μια ζωή επιδότηση του καναπέ επειδή είμαι ιδιοκτήτης γης?Τι είναι τα δικαιώματα?Σύνταξη γήρατος? Θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένα με την παραγωγή και θα πρέπει επίσης κάθε νεοεισερχόμενος στο Ο.Σ.Δ.Ε ,ανεξάρτητος ηλικίας,να έχει μια ώθηση από κοινοτικά κονδύλια για να ξεκινήσει. Επίσης λέει ότι όσοι αγροτοσυνδικαλιστες διαπραγματευονται τις διεκδικήσεις του κλάδου στα υπουργεία είναι είτε συνταξιούχοι,είτε στα όρια,οπότε πως αυτοί θα θίξουν ως ζήτημα τα (ιστορικά δικαιώματα) που έχουν κατοχυρωθεί στους ίδιους προς όφελος της παραγωγής,των νέων και του δικαίου? Με άλλα λογια δεν καταλαβαίνω γιατί ψεγετε τον αρθρογράφο?

Απάντηση

03-03-2021 03:31Αρισταρχος

Αυτος που ειπε οτι η Ελλαδα βγαζει ελιες και ρουφιανους μαλλον ειχε δικιο εγω θα προσθετα και κομματοσκυλα. Ενας λαος που δεν ξερει τι θα πει αξιοκρατια ειναι καταδικασμενος να ειναι εσαει ξεφτυλισμενος.

Απάντηση

01-03-2021 23:17ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τα καλύτερα κίνητρα για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να γίνει αγρότης και να ριζωσει στο επάγγελμα και που δεν κοστιζουν κατι είναι τα αυλα προνόμια!! Ο μονος επαγγελματικος κλάδος χωρίς προνόμια είναι ο κλάδος της αγροτιας και της εργατιας.

Απάντηση

01-03-2021 15:11Kαραγγελιδου Ελπίδα

Τέλος πάντων όλοι γνωρίζουμε τα λαθοι και δεν θέλουν να χάσουν τη μαρμότα ντροπή τους Φτάνει πια οι νηστικοι γέμισαν λεύγα με ξένες περιουσίες νοικιαζανε τα χωράφια μας για ένα κομμάτι ψωμί ούτε τα ενοίκια δεν μας δίνανε Όλοι οι αμόρφωτοι έγιναν ξερολες. Που σπουδάσαμε τι γεωργική Θά μάθουν καί οι νέοι αυτά τα βόδια που μάθανε Δώστε κίνητρα στα νέα παιδιά η Ελλάδα μας θα μείνει με την Γερουσία τα παιδιά φεύγουν στην Γερμανία καί όπου βρούνε δουλειά

Απάντηση

01-03-2021 12:38Γιαννης

Βαρεθηκαμε να ακουμε την καραμελα για τους νεους αγροτες οτι δεν δουλευουν , οτι φυτευουν σπαραγγια , μελιτζανες πιπεριες και αρχιδιες τετοιου τυπου, οτι διαμαρτυρονται για τα ιστορικα δικαιωματα ζητωντας ΣΥΓΛΙΣΗ!! Πολλοι ειναι αυτοι που μπηκαν και τα λεφτα πολυ απλα τα εφαγαν. Υπαρχουν και αλλοι ομως που δουλευουν και δε μπορει η καθε κατινα , η καθε Τατιανα Στεφανιδου να τους προσβαλει και να λεει την κουτση του και την στραβη του. Πολυ απλα να γινει ΣΥΓΛΙΣΗ και να τελειωνουμε να ξεκαθαρισουμε ποιος φυτευει σπαραγγια και ποιος παραγει πραγματικα. Και ασε τις μαλακιες Παναγο επιτελους μεγαλος ανθρωπος τωρα. Δεν εχεις τι να πεις αφου ξερεις οτι η συγκλιση θα γινει ο κοσμος να χαλασει.

Απάντηση

01-03-2021 12:12Μαριο

k. Πανάγο, Καλύτερα να σταματησεται να αρθρογραφειται διότι διαπιστώνεται πολύ εύκολα ότι κανεται των ειδημων χωρίς να είστε. Για ποιους νέους μιλάτε , οι οποίοι γίνανε όλοι νέοι δήθεν σπέρνοντας σπανακια χωρίς να όχι μόνο να ξέρουν το σπανάκι αλλά ούτε και τα χωράφια τους προς τα που πέφτουν. Στους περισσότερους από τους νέους αγρότες βρίσκονται οι φουκαραδες γονείς τους οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία. Το μόνο που διαπιστώνω εδώ και χρόνια από τους νέους είναι η συνεχής κλαψα και αδικία κατανομής δικαιωμάτων. Μείνετε λοιπόν, ότι για να σταθούν αυτοί οι νέοι δίπλα στους παλιούς πρέπει να αποκτήσουν εμπειρία, στοιχείο δηλ. που δεν το έχουν. Ας, συνεχίσουν να κλαίγονται σ αυτό είναι καλοί, έτσι έχουν μάθει.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία