BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Έως 26 Οκτωβρίου το 70% του τσεκ λέει ο Αραχωβίτης

Για το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, ήτοι μέχρι τις 26 του μήνα, προγραμματίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την προκαταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης του 2018, με βάση τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου.

Έως 26 Οκτωβρίου το 70% του τσεκ λέει ο Αραχωβίτης

9
0

Παράλληλα ανέφερε ότι θα γίνει μία ανασκόπηση της ενιαίας ενίσχυσης για τα ΟΣΔΕ των ετών 2011 και 2012, που θα συμπαρασύρει και άλλες πληρωμές Προγραμμάτων (εξισωτικές, Βιολογικά, Δασώσεις κλπ), υποστηρίζοντας ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τελειώσει με το κομμάτι των πληρωμών».

Στο χρόνο που απομένει

Στόχος στον πολιτικό χρόνο που έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τις εκλογές, που τις προσδιορίζει σε περίπου ένα χρόνο,  σύμφωνα με τον Σταύρο Αραχωβίτη είναι η απλοποίηση των διαδικασιών τον αγρότη κατά τομέα και η βελτίωση του εισοδήματος τους. «Θα κινηθούμε τομεακά κατά κλάδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Βέβαια, όπως παραδέχθηκε, παρότι διερχόμαστε από μια μνημονιακή περίοδο, εντούτοις το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό και απαιτεί στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, για στοχοθετημένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε στην διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, μιλώντας για την «κρυφή πληγή» των αγροτικών δανείων και για την εμπέδωση του νέου μοντέλου στον πρωτογενή τομέα δίνοντας τον παράδειγμα του υγιή συνεργατισμού που καταργεί τον αγροτικό συνδικαλισμό και την εκπαίδευση.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου, ειδικές αναφορές

έγιναν στα εξής:

- Στην κατ’ προτεραιότητα αξιοποίηση των συνεταιριστικών περιουσιακών στοιχείων ανενεργών και υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών. Το θέμα το χειρίζεται ο εκκαθαριστής, εντούτοις υπάρχουν σκέψεις με σχετικό νομοσχέδιο, όπου δύναται (γιατί υπάρχει άλλο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς βάση καταστατικού νόμου)  τα παραγωγικά ακίνητα να δίνονται κατά προτεραιότητα με σχέση μίσθωσης στους υγιής συνεταιρισμούς.

-  Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για τον έλεγχο της παραγωγής και εμπορίας γάλακτος, για μηνιαία ισοζύγια όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σύνδεση με το «Άρτεμις».

- Σε διαδικασία τροπολογία για ακατάσχετο των αγροτών στις 15.000 ευρώ μία φόρα το χρόνο.

- Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει το πρώτο διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης στην Ήπειρο.

- Ο ΕΛΓΑ θα διατηρήσει το δημόσιο και ακέραιο χαρακτήρα του, εντούτοις δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής που θα περιλαμβάνει καλύψεις με ορίζοντα 10ετίας, αφού το σημερινό πλαίσιο θεωρείται παρωχημένο και δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.

Το πλάνο πληρωμών που ανακοίνωσε ο υπουργός

O υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ παρουσίασε το πλάνο των πληρωμών των αγροτών για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα βασικά σημεία, που προέκυψαν από τις απαντήσεις του υπουργού, είναι τα εξής:

• Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017.

• Σχετικά με τη μετεξέλιξη του Οργανισμού, θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του και με αλληλέγγυο σύστημα θα γίνει ο εκσυγχρονισμός του.

• Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης των αγροτών. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

• Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κλπ.).

• Μειώνονται κατά το 1/3 οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και περνάμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των συνεταιρισμένων αγροτών και την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων.

• Οι φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών ξεκίνησαν πρώτα από τους μικρομεσαίους αγρότες με τη θέσπιση των 3 αφορολόγητων το 2016. Πλέον από το 2019 θα βοηθήσουμε στην ελάφρυνση των μεσαίων και ανώτερων εισοδηματικά αγροτών.

Το δελτίο τύπου του υπουργείου

Ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών

Την πολιτική βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών με μία σειρά πιο εξειδικευμένα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη σημερινή του πρώτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ, με τη συμμετοχή των υφυπουργών, Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το εισόδημα του αγρότη. Γι’ αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων και πολιτικών. Αυτές τις δράσεις θα τις δείτε να εξαπλώνονται κατά τομέα. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα διαφορετικές παρεμβάσεις για ζωική παραγωγή, αλιεία, φυτική παραγωγή και τρόφιμα.»

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που είτε βρίσκονται σε επεξεργασία είτε θεσπίζονται άμεσα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

-Είμαστε πανέτοιμοι να πληρώσουμε το 70% της βασικής ενίσχυσης μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

-Γίνεται ανασκόπηση πληρωμών του 2011 και του 2012, ώστε να εκκαθαριστούν μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και των επόμενων ετών (2013-2015)

-Είναι σε επεξεργασία το μέτρο για το ακατάσχετο των αγροτών. Ουσιαστικά, αυτό που ο κάθε πολίτης έχει στην πραγματικότητα κατοχυρωμένο είναι το ακατάσχετο 1.250 ευρώ το μήνα. Θέλουμε αυτό το ποσό να ισχύει σωρευτικά για τους αγρότες για έναν χρόνο.

-Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο πρόκειται να ενεργοποιηθούν και να διευκολυνθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες, που εντάσσονται σε προγράμματα, είτε αυτό αφορά την έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής είτε την εγγυητική επιστολή προς τις τράπεζες.

-Ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα. Αυτό θα δώσει στις οργανώσεις των παραγωγών τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις

-Αναζητούνται όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για να προκηρύξουμε το νέο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμα 100 εκατ. ευρώ και θέλουμε να το αυξήσουμε όσο είναι δυνατόν περισσότερο.

-Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης. Η Ήπειρος βρίσκεται σε προτεραιότητα.

-Βρισκόμαστε στην επεξεργασία υπουργικής απόφασης για την παραγωγή και διακίνηση του γάλακτος. Κεντρικό στοιχείο θα είναι η υποχρέωση τήρησης ισοζυγίου γάλακτος και από τους παραγωγούς.

-Η παραγωγή ελαιολάδου φέτος μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με το 2016, που ήταν μια καταστροφική χρονιά, όμως, υπάρχει αυξημένη παραγωγή. Γι’ αυτό το θέμα, της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών που προκύπτουν από αυτήν, έχει ανοίξει μια συζήτηση σε επίπεδο Κομισιόν και καταθέτουμε τεκμηριωμένες απόψεις, κλιματολογικά δεδομένα κ.ά.

-Προωθείται η μεσογειακή διατροφή και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, μέσω του τουρισμού

-Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την αλιεία με κεντρικό πυρήνα τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων που αποτελούν την «τράπεζα» της αλιευτικής δραστηριότητας. Όσον αφορά το εργαλείο της βιντζότρατας, θα εφαρμοστεί αυστηρά το θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει.

-Η ορθή εφαρμογή των σκευασμάτων φυτοπροστασίας είναι το πρώτο και πιο σημαντικό. Με θέματα δημόσιας υγείας δεν παίζουμε. Τόσο η πολιτεία όσο και οι παραγωγοί έχουν ευθύνη για το τελικό προϊόν που παράγεται. Η πολιτική μας θα είναι, πρώτον, η ενημέρωση των αγροτών διαμέσου των γεωπόνων και, δεύτερον, η έρευνα για νέες μεθόδους αντιμετώπισης κυρίως του δάκου μειώνοντας το κόστος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία