BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Προκήρυξη πριμ 21 ευρώ το στρέμμα στο ρύζι για μηχανική ζιζανιοκτονία

Την επαναπροκήρυξη του μέτρου 10.1.7, που αφορά στην εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες, φέρεται να προετοιμάζει, για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο του 2025, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ryzi_site-epidothseis

Λεωνίδας Λιάμης

150
1

Νέα προκήρυξη πριμ 21 ευρώ ανά στρέμμα για τη μηχανική ζιζανιοκτονία στο ρύζι


Η συζήτηση για τη συνέχιση εφαρμογής του μέτρου, που εξασφαλίζει στον παραγωγό ενίσχυση 21 ευρώ το στρέμμα, άνοιξε στο πρόσφατο συνέδριο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού και όπως όλα δείχνουν οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν εξελίσσονται θετικά.

«Κάναμε προ ημερών μια δεύτερη συνάντηση με τη διαχειριστική, τους ΤΟΕΒ και το ΓΟΕΒ, ώστε να δούμε πώς θα ξανατρέξουμε το μέτρο και πώς θα προετοιμάσουμε σωστά το τεχνικό δελτίο, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για να το εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε στην Agrenda ο Κώστας Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως «μέχρι στιγμής οι συζητήσεις που έχουν γίνει, είναι σε καλό δρόμο».

Στην προκήρυξη του 2025, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υπάρξει μια ουσιώδης διαφορά, σε σχέση με το χρόνο που προβλεπόταν για την παροχή νερών από τους ΤΟΕΒ και το ΓΟΕΒ, ώστε να γίνεται η κατάκλυση των χωραφιών και κατόπιν η μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων.

Όπως μας εξηγήθηκε, επειδή πλέον η σπορά του ρυζιού, λόγω αλλαγής των κλιματικών δεδομένων, έχει μεταφερθεί, κατά περίπου 10 έως 15 ημέρες, πιο πίσω στο χρόνο, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει συγχρονισμός στις ημερομηνίες που θα προβλέπονται στο τεχνικό δελτίο, με εκείνες που τα ΤΟΕΒ δίνουν τα νερά στους ορυζοκαλλιεργητές. Και αυτό για να επιτυγχάνεται σωστή εφαρμογή του μέτρου και να διασφαλίζεται πως δεν θα υπάρχουν ασυμβατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να εγείρουν ζήτημα απώλειας της ενίσχυσης σε περίπτωση δορυφορικών ελέγχων από τον οργανισμό πληρωμών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Φύλλο 957 της Agrenda


Απώλειες από τις «ανορθογραφίες» της νέας ΚΑΠ

Η επαναπροκήρυξη του μέτρου 10.1.7 αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την ΕΔΟΡΕΛ, την ΕΑΣΘ και τις υπόλοιποες οργανώσεις παραγωγών του κλάδου, ιδιαιτέρως μετά τις «ανορθογραφίες» και την άγαρμπη, όπως χαρακτηρίζεται, εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αφού οι απώλειες μέχρι στιγμής που είχαν οι ορυζοκαλλιεργητές μεταξύ του προηγούμενου και του νέου καθεστώτος σε επιδοτήσεις είναι σημαντικές κι είναι άγνωστο, ακόμη, κατά πόσο θα βελτιωθεί η κατάσταση με τις πληρωμές από τα οικολογικά σχήματα.

«Ένας ορυζοπαραγωγός το 2022, κατά μέσο όρο, ελάμβανε βασική ενίσχυση περίπου 28 ευρώ το στρέμμα, πράσινη ενίσχυση 14 ευρώ το στρέμμα και συνδεδεμένη -εφόσον πληρούσε τις προϋποθέσεις- 30 ευρώ το στρέμμα, ενώ όσοι συμμετείχαν στο αγρο-περιβαλλοντικό μέτρο 10.7.1, έπαιρναν άλλα 21  ευρώ το στρέμμα. Σύνολο, δηλαδή περίπου 93 ευρώ το στρέμμα. Τί παίρνει ο παραγωγός, με τη νέα ΚΑΠ; Για το 2023 που είχαμε ήδη δύο πληρωμές, πήρε βασική ενίσχυση 22 ευρώ το στρέμμα, συνδεδεμένη 30 ευρώ το στρέμμα και αν είχε κάτω από 110 στρέμματα, δικαιούται αναδιανεμητική ενίσχυση 13,8 ευρώ το στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι στους μικρούς παραγωγούς η συνολική ενίσχυση ήταν 65,8 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι υπόλοιποι που αποτελούν την πλειονότητα στην ορυζοκαλλιέργεια, πήραν 52 ευρώ το στρέμμα. Εκ των πραγμάτων, μια που για φέτος δεν θα πληρωθεί και η εναλλακτική καταπολέμηση των ζιζανίων, γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα, μιλάμε για μια μείωση, μεταξύ 2023 και 2024, περίπου 41 ευρώ το στρέμμα, αν πρόκειται για ορυζοπαραγωγό με μεγάλη εκμετάλλευση και περίπου 28 ευρώ το στρέμμα για παραγωγό με μικρότερη» τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος, επικαλούμενος υπολογισμούς της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Σε συνάρτηση με τις αιτήσεις το ποσό από τα οικολογικά σχήματα

Παράλληλα, βέβαια, δίδεται η δυνατότητα στους ορυζοπαραγωγούς να εκμεταλλευτούν τα οικολογικά σχήματα για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Κάνοντας χρήση το οικολογικό σχήμα 4, για την κυκλική οικονομία ο παραγωγός διεκδικεί έως 9 ευρώ το στρέμμα, από το σχήμα 3 για την εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η ενίσχυση είναι έως 5 ευρώ το στρέμμα, από το σχήμα 6 για την ευφυή γεωργία, με ένα συνδυασμό επιλογών μπορεί να διεκδικήσει από 6 έως 14,5 ευρώ ανά στρέμμα και από το οικολογικό σχήμα 9 για την ετήσια ενίσχυση βιολογικής γεωργίας το ποσό είναι έως 44,6 ευρώ το στρέμμα. «Αναφέρω σε όλα τη λέξη διεκδικεί, γιατί έχει προσδιοριστεί μια ενδεικτική αξία την οποία θα πάρει ένας παραγωγός, από το οικολογικό σχήμα, πάντα όμως σε συνάρτηση με τον αριθμό των αιτήσεων και το προσδιορισθέν ποσό. Άρα λοιπόν αυτό το ποσό είναι υπό καθορισμό», ανέφερε το στέλεχος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία