Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις διατήρησης του ζωικού κεφαλαίου επιβαρύνουν το κλίμα

Τα συστήματα εκτροφής θα πρέπει να γίνουν βιώσιμα, ανθεκτικά και ανταγωνιστικά, τονίζει ο καθηγητής της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γεώργιος Αρσένος, προσθέτοντας πως το ζωικό κεφάλαιο πρέπει να εξυγιανθεί, να βελτιωθεί και θα πρέπει και να οριοθετηθεί το κόστος παραγωγής ανά σύστημα.

deutero_4

Λεωνίδας Λιάμης

3597
0

Μάλιστα, με βάση τα όσα είπε, στην εκδήλωση του ΥπΑΑΤ στην 84η ΔΕΘ, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, ο καθηγητής: «Το να κλαιγόμαστε για τις τιμές κάθε ημέρα, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε. Θα πρέπει να ορίσουμε μια βάση, για το ποιο είναι το κόστος παραγωγής ανά σύστημα εκτροφής και με γνώμονα αυτό το κόστος να γίνει μια συμφωνία Κυρίων και με τον τομέα της μεταποίησης, ώστε όλοι να κερδίσουν. Αυτό είναι το στοίχημα και σε αυτό το στοίχημα θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι, διότι διαφορετικά δεν θα υπάρχει κανένας σε δέκα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας πως συνεπεία της κλιματικής αλλαγής η γαλακτοπαραγωγή θα μειωθεί έως 30% λόγω της θερμικής καταπόνησης, ενώ θα έχουμε ταυτόχρονα και μεταφορές ιών και ασθενειών που έως τώρα δεν είχαμε στη χώρα.

Επικαλούμενος ερευνητικά δεδομένα πολλών ετών, αλλά και πρόσφατη εμπειρία και αποτελέσματα από τη συμμετοχή της επιστημονικής του ομάδας σε δύο ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, το iSAGE και το Smarter, ο κ. Αρσένος σημείωσε πως η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρήση νέων τεχνολογιών και στην τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής, ιδίως σε τομείς όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία, όπου η παρουσία τους είναι σχεδόν μηδενική σήμερα.

«Προτείνουμε, επίσης, την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας που διακρίνει την ελληνική παραγωγή, αλλά και του φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, η οποία ευθύνεται με πολύ μικρό ποσοστό (μόλις 7,4%, σε σχέση με το 62,2% των βοοειδών) στο 15,51% με το οποίο συμμετέχει το ζωικό κεφάλαιο στη συνολική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με αέρια του θερμοκηπίου», επισήμανε ο ομιλητής. Πρόσθεσε, δε, πως «το θεωρούμε συντριπτικό πλεονέκτημα και πρέπει να το αξιοποιήσουμε». Στην ίδια λογική πρότεινε να αξιοποιηθούν και πρώτες ύλες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσθετικά ζωοτροφών, όπως κάποια είδη φυκιών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οποία μειώνουν έως και 90% την παραγωγή αερίων από την πέψη.

Καταλήγοντας ο κ. Αρσένος διατύπωσε και μια πιο ανατρεπτική άποψη, αφού, όπως σημείωσε, «οι επιδοτήσεις για απλή διατήρηση του ζωικού υλικού, έχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα των ζώων, αλλά και με την ενσωμάτωση καινοτομίας σε επίπεδο εκτροφής».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την πολιτεία «να προχωρήσει σε αξιολόγηση των χρηματοδοτικών ροών για τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στη κλιματική αλλαγή και στη διάβρωση του εδάφους των ορεινών βοσκοτόπων. Αν πάμε και δούμε τους αριθμούς των βοοειδών και την παραγωγή κρέατός τους, θα απογοητευτούμε. Είναι μια σκληρή απόφαση, αλλά αν μας ενδιαφέρει η κλιματική αλλαγή και να έχουμε και ένα καλό πρόσωπο στην Ευρώπη, είναι μια απόφαση που πρέπει να τη λάβουμε», υποστήριξε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία