BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Υπό συζήτηση de minimis το 2021 στους καστανοκαλλιεργητές Μαγνησίας

Το ενδεχόμενο αποζημίωσης των καλλιεργητών κάστανου στη Μαγνησία για την απώλεια της παραγωγής μέσω κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) το 2021 διερευνά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την απάντηση Βορίδη σε ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Θανάση Λιούπη.

unnamed__1__8

1
0

Σημειώνεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, καλλιεργούνται 6.802,50 στρέμματα καστανιάς σε σύνολο 89.943,40 στρεμμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά. Κατόπιν επικοινωνίας της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) με την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Μαγνησίας, επιβεβαιώθηκε το φαινόμενο της μικροκαρπίας στο Νομό Μαγνησίας όπως στα δημοτικά διαμερίσματα Ξουριχτίου και Τσαγκαράδας, όπου η καστανιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια.

Ολόκληρη η απάντηση διαθέσιμη εδώ

Επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Ινστιτούτων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρευνες που θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τον περιορισμό διάδοσης και αντιμετώπισης των ασθενειών στην καστανοκαλλιέργεια.

Επισημαίνεται ότι ο ΕΛΓΑ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, έχει πραγματοποιήσει επισημάνσεις στις καστανοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, μέσω των αρμόδιων γεωπόνων του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας. Ωστόσο, αναφέρεται ότι οι ζημιές από μικροκαρπία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής. Οι εν λόγω ζημιές θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. 

Πλέον των ανωτέρω, σημειώνεται ότι στις 10.11.2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξειδικευμένα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη πρακτική για την ανάπτυξη και επέκταση της καστανοκαλλιέργειας καθώς και, τη διερεύνηση ένταξης των καστανοπαραγωγών σε ειδικό καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να ισοσκελίσουν τις απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα, λόγω της ασθένειας που έπληξε τις φυτείες τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία