Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Πρώτη προσφυγή για το κλίμα στη βάση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ιθαγενείς της Αυστραλίας προσέφυγαν στον ΟΗΕ κατά της κυβέρνησης της Αυστραλίας, εγκαλώντας την ότι παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μία εξέλιξη- ορόσημο, αφού συνιστά την πρώτη παγκοσμίως προσφυγή για το κλίμα, που έχει ως βάση της την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

australia-broxi

21
0

Πρόκειται για οχτώ κατοίκους των Νήσων Πορθμού Τόρες στη βορειανατολική ακτή της Αυστραλιάς, οι οποίοι κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα, την προσφυγή τους στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. 

Όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροί τους η άνοδος της στάθμης των υδάτων της θάλασσας, η οποία είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απειλεί την γενέτειρά τους και την κουλτούρα τους. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει θέσει εφαρμογή καμία πολιτική, ώστε να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, αντιθέτως προωθεί τα συμφέροντα των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων. 

Η ClientEarth, μία περιβαλλοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που στηρίζει την υπόθεση, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά συνδέεται η αδράνεια μίας κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή με παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στην προσφυγή τους, οι νησιώτες των Τόρες ζητούν από τον ΟΗΕ να υποχρεώσει. στη βάση του πλαισίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Αυστραλία να μειώσει τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων τουλάχιστον κατά 65% σε σχέση με το 2005 έως το 2030, αλλά και να σταματήσει εντελώς τη χρήση και εξαγωγή άνθρακα έως το 2050. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία