
Μετά από έναν αγώνα δέκα χρόνων και από µία πολύωρη διαβούλευση µε 154 µέλη από όλο τον κόσµο, στη Μπογκοτά της Κολοµβίας αποφασίστηκε η Μετακινούµενη Κτηνοτροφία να µπει στην παγκόσµια πολιτιστική κληρονοµιά.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτιστικό γεγονός, για το οποίο Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία και Ισπανία έδωσαν τη µεγάλη µάχη. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι οι µεγάλοι πρωταγωνιστές, είναι αυτοί που φυλάττουν Θερµοπύλες, διατηρούν την πολιτισµική κληρονοµιά του τόπου µας και παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Ο όρος «µετακινούµενη κτηνοτροφία» δηλώνει την ετήσια µετακίνηση των κοπαδιών αιγοπροβάτων µεταξύ θερινών και χειµερινών βοσκοτόπων, ανεξάρτητα από το µέσο και την απόσταση που διανύουν. Η πρακτική της µετακίνησης βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτισµικής και κοινωνικής συγκρότησης των ορεινών κτηνοτροφικών κοινοτήτων, ενώ έχει συµβάλει σε µεγάλο βαθµό στη διαµόρφωση του τοπίου των περιοχών που αναπτύχθηκε ιστορικά. Οι µετακινούµενοι κτηνοτρόφοι είναι φορείς γνώσεων και πρακτικών, που σχετίζονται αφενός µε τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιµων φυσικών πόρων (λιβάδια, υδάτινες πηγές κ.ά.) και των κλιµατικών δεδοµένων, και αφετέρου µε την παραγωγή ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς το 2017. Το σύντοµο φιλµ για την Mετακινούµενη Κτηνοτροφία που περιλαµβάνεται στον φάκελο υποψηφιότητας εγγραφής του στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας (Unesco, 2003), ο οποίος κατατέθηκε από κοινού µε την Αυστρία και την Ιταλία, µπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόµενοι στον ακόλουθο σύνδεσµο: Μετακινούµενη Κτηνοτροφία_ ICH_Unesco.