BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Η Xylella απειλεί το ένα τέταρτο παραγωγής ελαιολάδου στη Γαλλία

Οι αρχές έχουν εφαρμόσει πρωτόκολλα περιορισμού αφού ανακάλυψαν μολυσμένο φυτό λεβάντας σε ένα κατάστημα κηπουρικής στο Occitanie. Η νότια περιοχή φιλοξενεί περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής ελαιολάδου της Γαλλίας.

olive-tree

26
0

Xylella fastidiosa εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια γαλλική και συγκεκριμένα στην περιοχή Occitanie, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικών Τροφίμων και Δασών της χώρας.

Το καταστρεπτικό φυτοπαθογόνο ανακαλύφθηκε σε ένα καλλωπιστικό φυτό λεβάντας που πωλούταν σε ένα κατάστημα κηπουρικής. Η ασθένεια εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια τακτικών ελέγχων που διενήργησαν οι αρχές τον Αύγουστο.

«Ελήφθησαν αμέσως προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της εμπορίας φυτών από αυτό το ίδρυμα, ενώ η φυτοϋγειονομική θεραπεία εφαρμόστηκε σε ολόκληρη την τοποθεσία », ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο τύπου. «Έχει καθιερωθεί μια περίμετρος με ακτίνα 2.5 χιλιομέτρων (1.5 μίλια) γύρω από την τοποθεσία, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξάπλωση της νόσου».

«Η έρευνα ιχνιλάτησης βρίσκεται σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό της προέλευσης της λοίμωξης », πρόσθεσε το υπουργείο. «Λαμβάνεται μια σειρά δειγμάτων από όλα τα άλλα φυτά που είναι ευαίσθητα στο βακτήριο που βρίσκονται στη μολυσμένη περιοχή για να προσδιοριστεί η έκταση της μόλυνσης».

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 200 δείγματα έχουν συλλεχθεί από την περιοχή και έχουν σταλεί σε κρατικά εργαστήρια για δοκιμή.

Οι τοπικές αρχές του νομού Aude, όπου βρέθηκε η μολυσμένη λεβάντα, κάλεσαν επίσης τους κατοίκους να αναφέρουν εάν είχαν αγοράσει οποιοδήποτε φυτικό υλικό από το κατάστημα κηπουρικής τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε επίσης ότι ενεργοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρωτόκολλο περιορισμού της Xylella. Αυτό σημαίνει ότι στις δυνητικά μολυσμένες περιοχές, όλα τα φυτά που είναι ευάλωτα στην ασθένεια θα απομακρυνθούν και θα καταστραφούν μόνιμα.

Η Xylella fastidiosa είχε ανιχνευθεί πρώτα στο γαλλικό νησί της Κορσικής το 2015 και αργότερα ανακαλύφθηκε στη γαλλική ηπειρωτική χώρα, στη γειτονική περιοχή της Προβηγκίας-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Οι πολιτειακές και τοπικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτό το πρόσφατο ξέσπασμα, καθώς η Occitanie είναι ένας σημαντικός παραγωγός επιτραπέζιων ελιών, ελαιόλαδου, κρασιού και πολλών άλλων γεωργικών προϊόντων.

Το 2016, η περιοχή παρήγαγε περισσότερο από το 25% του ελαιολάδου που συγκομίστηκε στη Γαλλία και είναι υπεύθυνη για τη μισή παραγωγή επιτραπέζιων ελιών της χώρας.

«Όλοι οι τομείς της γεωργικής παραγωγής εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης - αμπέλια, ελιές, οπωροφόρα δένδρα του γένους Prunus, εσπεριδοειδή, αλφάλφα, καλλωπιστικά είδη κ.λπ.», ανέφερε το υπουργείο. "Τα βακτήρια αποτελούν επίσης κίνδυνο για τα ακαλλιέργητα φυτά, τα οποία μπορεί να έχουν ιδιαίτερο κοινωνικό, περιβαλλοντικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως τα ενδημικά είδη. "

 

Πηγή: oliveoiltimes.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία