BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Οι νικητές των βραβείων Natura για το 2020

Τους νικητές των Βραβείων Natura 2000 για το 2020 ανακοίνωσε ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία. Στους έξι νικητές περιλαμβάνονται έργα από τη Φινλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και ένα διασυνοριακό έργο στο οποίο συμμετέχουν εταίροι στη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.

1_4d8a9996

15
0

Τα βραβεία Natura 2000 αναγνωρίζουν τις ιστορίες επιτυχίας όσον αφορά τη διατήρηση της φύσης σε ολόκληρη την ΕΕ και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για ένα από τα εξαιρετικά επιτεύγματα της Ευρώπης - το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Ο επίτροπος Sinkevičius δήλωσε: «Η πανδημία της νόσου COVID έφερε στο φως τη σύνδεση μεταξύ υγιών, ανθεκτικών κοινωνιών και της διατήρησης του φυσικού μας περιβάλλοντος σε καλή κατάσταση. Οι φετινοί νικητές αποδεικνύουν ότι η επένδυση χρόνου, ενέργειας και πόρων στην προστασία της φύσης προσφέρει μεγάλες ανταμοιβές για τη φύση αλλά και για εμάς. Δείχνουν πώς οι οικολόγοι, οι αγρότες, οι δασοπόνοι, οι τοπικές κοινότητες, οι εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα υποδομών και οι αρχές μπορούν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν απτά αποτελέσματα για τη φύση και τους ανθρώπους. Αυτά είναι τα μοντέλα συνεργασίας και λύσεων που πρέπει να αναβαθμιστούν, εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα.»


Το ειδικό Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη απονεμήθηκε στο έργο «Partnership for protection of Bulgarian old-growth forests in Natura 2000» (Συνεργασία για την προστασία των υπεραιωνόβιων δασών της Βουλγαρίας στο Natura 2000), με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Οργανισμό Δασών (EFA), το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας, το WWF Βουλγαρίας, την Ένωση Πάρκων στη Βουλγαρία και την Εταιρεία Άγριας Ζωής στα Βαλκάνια. Το έργο συνέβαλε στην εξισορρόπηση συγκρουόμενων συμφερόντων σχετικά με τον προσδιορισμό περιοχών Natura 2000 που σχετίζονται με δάση. Οι εταίροι πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες και χαρτογράφηση με GIS για να καταρτίσουν έναν κατάλογο των υπεραιωνόβιων δασών σε κρατικούς δασικούς οικοτόπους. Ο τελικός κατάλογος περιοχών συμφωνήθηκε μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαδικασίας ανταλλαγών και διαβουλεύσεων. Η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον 109 300 εκτάρια υπεραιωνόβιων δασών να χαρακτηριστούν προστατευόμενα και να αποκλειστούν από τη συγκομιδή.

Και οι νικητές στις άλλες πέντε κατηγορίες είναι…

Το Βραβείο Διατήρησης απονεμήθηκε στο έργο «Using underwater inventories for the conservation of marine areas in Finland» (Χρήση υποβρύχιων αποθεμάτων για τη διατήρηση των θαλάσσιων περιοχών στη Φινλανδία) με επικεφαλής το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος (SYKE).

Το γαλλικό έργο «Eau la la!!! Eco-tips for sea and shore!» (Οικολογικές συμβουλές για τις θάλασσες και τις ακτές) που υλοποιήθηκε από τη Lannion-Trégor Communauté, Guingamp-Paimpol Agglomération και PETR du Pays de Guingamp κέρδισε το Βραβείο Επικοινωνίας.

Το Βραβείο Κοινωνικοοικονομικών Οφελών, το οποίο αναγνωρίζει έργα που αποδεικνύουν ότι η διατήρηση της φύσης και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίζουν, απονεμήθηκε στο έργο «Pro-Biodiversidad: shepherds as biodiversity conservators in Natura 2000» (Pro-Biodiversidad: οι βοσκοί διατηρητές της βιοποικιλότητας στο Natura 2000), Ισπανία.

Το Βραβείο Εξισορρόπησης Συμφερόντων/Αντιλήψεων απονεμήθηκε στο έργο «Ten keys to co-ownership for nature projects» (Δέκα βασικά σημεία όσον αφορά τη συνευθύνη για έργα που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον), που υλοποιήθηκε στο Βέλγιο από την Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg, Gemeente Kruibeke και vzw Kruibeeks Natuurbehoud.

Το έργο «Joint efforts for safe and wildlife-friendly transportation networks in the Carpathians» (Κοινές προσπάθειες για ασφαλή και φιλικά προς την άγρια ζωή δίκτυα μεταφορών στα Καρπάθια) με επικεφαλής την Υπηρεσία Διατήρησης της Φύσης της Τσεχικής Δημοκρατίας και εταίρους σε Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουκρανία κέρδισε το Βραβείο Διασυνοριακής Συνεργασίας και Δικτύωσης.

Γενικό πλαίσιο

Το Natura 2000 είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο με περίπου 27 000 προστατευόμενες τοποθεσίες που καλύπτει πάνω από το 18 % των χερσαίων περιοχών της ΕΕ και περίπου το 9 % των θαλάσσιων περιοχών της. Αυτό το δίκτυο στοχεύει στην προστασία και ενίσχυση της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης και στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών της Ευρώπης, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη χρήση γης και την οικονομική δραστηριότητα.

Το βραβείο απευθύνεται σε οποιονδήποτε συμμετέχει άμεσα στη διαχείριση ή στην επικοινωνία σχετικά με το δίκτυο Natura 2000 της ΕΕ - επιχειρήσεις, κυβερνητικά όργανα, ΜΚΟ, εθελοντές, ιδιοκτήτες γης, εκπαιδευτικά ιδρύματα ή ιδιώτες. Φέτος, ελήφθησαν 85 αιτήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, από τις οποίες επελέγησαν 27. Στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου επέλεξε τους νικητές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία