Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Θρύλοι, μύθοι και φανταστικές ιστορίες στο moonGarden του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος

Αυτές τις ημέρες που τα συναισθήματα εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός, ο Περουβιανός Ρένζο Β. Λαριβιερέ και η Αυστραλή Σιμόν Τσούα, ιδρυτές του γνωστού γραφείου φωτιστικού σχεδιασμού «amigo & amigo», προτείνουν μια φωταγώγηση των συναισθημάτων με τη φωτιστική εγκατάσταση «Parabolic Light Cloud» στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι δύο καλλιτέχνες βασίστηκαν στη γνωστή ακολουθία Φιμπονάτσι για να δημιουργήσουν μια σπείρα χιλίων φώτων, που με διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς αποτυπώνει τα έντονα συναισθήματα. Η εγκατάσταση που βρίσκεται στον Θόλο του Λαβύρινθου φωτίστηκε χθες μαζί με τον εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Κέντρου και τα υπόλοιπα φωτιστικά γλυπτά του Πάρκου.

DOC-20201201-9107403

44
0

Θρύλους, μύθους και φανταστικές ιστορίες κρύβουν μέσα τους οι σφαίρες του moonGarden που βρίσκονται διάσπαρτες στο Ξέφωτο. Οι φεγγαρόσχημες εγκαταστάσεις αλλάζουν φως και χρώμα και επιφυλάσσουν μιαν έκπληξη στους επισκέπτες που τις πλησιάζουν. Συνδυάζοντας θέατρο σκιών και τέχνες της Ινδίας και της Ασίας, οι σφαίρες ανάβουν και προβάλλουν ονειρικές ιστορίες σε μια αφηγηματική παιδική χαρά για μικρούς και μεγάλους.

Από τη Μεγάλη Βρετανία έρχονται οι πύργοι Halo στον Πευκώνα. Τα λαμπερά δαχτυλίδια των πύργων απαντούν με μουσική και μεταβολές στη φωτεινότητά τους κάθε φορά που κάποιος πλησιάζει κοντά τους ή τα αγγίζει. Μετά όμως βάλτε και λίγο αντισηπτικό. Οι πύργοι Halo είναι συντονισμένοι με τις νότες της πεντατονικής κλίμακας, οπότε οι εναλλαγές ακούγονται αρμονικά. Η γνωστή ελληνική ομάδα Beforelight παρουσιάζει φέτος τα χριστουγεννιάτικα Beacon Lights στο μονοπάτι του πάρκου που οδηγεί στον Φάρο. Και σε αυτή την εγκατάσταση συνδυάζεται η κίνηση με το φως και τον ήχο. Περπατώντας στο μονοπάτι ενεργοποιούνται οι περιστρεφόμενοι φάροι που βρίσκονται ανάμεσα στα στάχυα και δημιουργούν ένα ηχητικό τοπίο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Φέτος, όμως, τα χριστουγεννιάτικα φώτα του Κέντρου μπορεί να είναι κοντά, γεωγραφικά, για τους Αθηναίους, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μακριά για τους περισσότερους εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών στη μετακίνηση. Γι’ αυτό και η χθεσινή γιορτή με τη φωταγώγηση και τη συμμετοχή των Φοίβου Δεληβοριά, Vassilikos, Θανάση Αλευρά, Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και Νεφέλης Φασουλή μεταδόθηκε ζωντανά αλλά χωρίς κοινό. Το παρήγορο, πάντως, είναι ότι το Πάρκο είναι εκεί και θα μας περιμένει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ένα δώρο φωτός στη σκοτεινιά των καιρών, εν αναμονή.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία