BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Διεθνές Έτος Οπωροκηπευτικών ανακηρύσσει το 2021 ο FAO

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε το 2021 το Διεθνές Έτος Οπωροκηπευτικών (IYFV).

Καλλιεργεια-Μαρουλιου

1
0

Το Διεθνές Έτος Οπωροκηπευτικών (IYFV) 2021 είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των φρούτων και λαχανικών στην ανθρώπινη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία, καθώς και στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Γραμμές δράσης του IYFV 2021

Αύξηση της ευαισθητοποίησης

  • Να καλλιεργηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πώς τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν ποικιλία στην καθημερινή διατροφή και συμβάλλουν στη βελτίωση της θρέψης και της υγείας, ενώ παράλληλα έχουν γενικότερο αντίκτυπο στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη.
  • Να προωθήσει τους στόχους του έτους και να ενθαρρύνει την ένταξή του σε εθνικά, περιφερειακά και παγκόσμια αναπτυξιακά προγράμματα ·
  • Να ενθαρρυνθεί παγκόσμιος διάλογος σχετικά

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΓΝΩΣΗΣ

  • Να βελτιώσει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διάφορες πτυχές των συστημάτων διατροφής των οπωροκηπευτικών συμβάλλουν στην κοινωνία, την οικονομία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες και στη δημιουργία τεκμηριωμένων επικοινωνιακών μηνυμάτων.
  • Προώθηση εργαλείων και μηχανισμών παρακολούθησης και μέτρησης των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων των διαφόρων πτυχών του IYFV 2021.

ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • Να προωθήσει τεκμηριωμένες πολιτικές, νόμους και κανονισμούς και ανταλλαγή ορθών πρακτικών που προωθούν και μεγιστοποιούν τη συμβολή των οπωροκηπευτικών στη βιώσιμη ανάπτυξη, την αγροτική οικονομική ανάπτυξη και τα μέσα διαβίωσης, την ασφάλεια των τροφίμων και την προώθηση  ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής με ποικιλία στα συστατικά της.
  • Να ενθαρρύνει ολοκληρωμένες και ολιστικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση συστημάτων τροφίμων και λαχανικών μέσω οριζόντιων εθνικών πολιτικών που συμβάλλουν στην επίτευξη των ΣΒΑ (στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης) και στους στόχους των σχετικών παγκόσμιων συμβάσεων και κατευθυντήριων γραμμών.
  • Να ενθαρρύνει τη συνεργασία δημόσιου / ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με διάφορες πτυχές του IYFV 2021, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας.
  • Να προωθήσει τις επενδύσεις σε καινοτομία και ανάπτυξη υποδομών για την προώθηση της κατανάλωσης και της βιώσιμης παραγωγής φρούτων και λαχανικών και να μειώσει τις απώλειες και τα απόβλητά τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

  • Υποστήριξη της διαμόρφωσης και εφαρμογής εκπαιδευτικών πολιτικών και προγραμμάτων (όπως προγράμματα σχολικής σίτισης, σχολικοί και αστικοί κήποι, κήποι σε οροφές, διαμόρφωσης υγιεινών χώρων εργασίας, κοινοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μείωση απωλειών και σπατάλης τροφίμων) και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για την προώθηση των οφελών της παραγωγής και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, των επιπτώσεών του στην υγεία και τη διατροφή και άλλα σχετικά θέματα του IYFV 2021 ·
  • Να ενισχυθεί η ενσωμάτωση της διατροφικής εκπαίδευσης, τονίζοντας τη σημασία των φρούτων και λαχανικών, στην ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με την Ατζέντα του 2030 και τους ΣΒΑ ·
  • Να ενδυναμώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως τις γυναίκες και τους νέους, μέσω της ανάπτυξης γνώσεων και δεξιοτήτων στον χειρισμό, την επεξεργασία, την προετοιμασία, την εμπορία και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην παραγωγή και μετά τη συγκομιδή.

Πηγή: fao.org

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία