
Το κολοσσιαίο τετραώροφο αποστακτήριο άνοιξε τις πόρτες του την περασμένη εβδομάδα για να γίνει το πρώτο νόμιμο αποστακτήριο ουίσκι στο Μανχάταν για περισσότερο από έναν αιώνα.
Με έκταση 28.000 πόδια και καμάρι με εστιατόριο, τέσσερα μπαρ και κατάστημα δώρων, το Great Jones Distilling Co. είναι το αποτέλεσμα ενός εξαετούς έργου με επικεφαλής το Proximo Spirits με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.
Το αποστακτήριο εμπνευσμένο από την εποχή της τζαζ, που βρέθηκε στη γειτονιά NoHo, αποδίδει φόρο τιμής στη συνταγματική απαγόρευση του αλκοόλ, γνωστή ως ποτοαπαγόρευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1920 και απαγόρευσε την παραγωγή, εισαγωγή ή πώληση αλκοολούχων ποτών.
Και ενώ η επίσημη εποχή της απαγόρευσης έχει περάσει πολύ καιρό, οι περίπλοκοι τοπικοί νόμοι δεν έχουν κάνει την κατάσταση εύκολη. Ένας νόμος που απαγόρευε την απόσταξη αλκοόλ πάνω από το ύψος του δεύτερου ορόφου σήμαινε ότι η ομάδα έπρεπε να κατεβάσει έναν από τους ορόφους του κτιρίου κατά πέντε πόδια. Επιπλέον, καθώς η οδός Great Jones, στην οποία βρίσκεται το αποστακτήριο, είναι κλειστή για τα φορτηγά παράδοσης, βαρέλια ουίσκι πρέπει να μεταφέρονται με περονοφόρο όχημα σε οχήματα που περιμένουν σε ξεχωριστό δρόμο.
Κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων στο κτίριο του Great Jones, το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά κατά την εποχή της απαγόρευσης, αποκαλύφθηκε μια υπόγεια σήραγγα, που πιστεύεται ότι ήταν τα απομεινάρια μιας παλιάς διαδρομής ρούμι από τη δεκαετία του 1920.
Ως αποτέλεσμα του ευρήματος, ένα μπαρ τύπου speakeasy προστέθηκε στο υπόγειο του νέου οινοπνευματοποιείου προς τιμήν της παράνομης ιστορίας του.
Το αποστακτήριο θα παράγει τρία οινοπνευματώδη ποτά. Ένα straight-up bourbon, ένα bourbon τεσσάρων σιτηρών και ένα ουίσκι σίκαλης, όλα φτιαγμένα από 100 % δημητριακά που προέρχονται από τη Νέα Υόρκη από την περιοχή Black Dirt στο νότιο Orange County.
Ο Juan Domingo Beckmann, ένας από τους ιδρυτές της Proximo Spirits, είπε ότι το άνοιγμα «αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο για τα οινοπνεύματα και την ιστορία της πόλης της Νέας Υόρκης, φέρνοντας την τέχνη της απόσταξης ουίσκι πίσω στο Μανχάταν μετά από 100 χρόνια».
Πηγή: www.thedrinksbusiness.com