BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Βιωματική σχέση με τους αμπελώνες της Αιγιαλείας τα Οινοξένεια

Κάθε χρόνο, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, η Αιγιάλεια δημιουργεί ένα ξεχωριστό φεστιβάλ «τα Οινοξένεια» για να προσφέρει την χαρά της ανακάλυψης και της βιωματικής σχέσης με τον Οίνο, τα αμπελουργικά της Τοπία, την γαστρονομία, τον Πολιτισμό καθώς και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή.

Oinoxeneia-873x432

156
0

Από την Πέμπτη 18 Αυγούστου μέχρι την Τετάρτη 31 Αυγούστου, πλήθος εκδηλώσεων θα γεμίσουν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, αναδεικνύοντας όπως κάθε χρόνο τα Τοπία και τις Γεύσεις της Αιγιάλειας. Συναυλίες, κινηματογράφος, παιδικά workshops, γαστρονομικά και οινικά events θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια του δήμου Αιγιαλείας, από το Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» και τον κήπου του Πολύκεντρου στη Μυρτιά, τις πλατείες ημιορεινών οικισμών, τα οινοποιεία και τα εστιατόρια μέχρι τις γειτονιές του Συνοικισμού!

Η φετινή θεματική του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης. Η Αιγιάλεια πρωτοστάτησε στην εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 (20% του πληθυσμού της) οι οποίοι μετέφεραν μαζί τους μια τεράστια γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά! Αυτή την κληρονομιά επιδιώκει να αναδείξει ο φετινός θεσμός, δίνοντας έμφαση στους ανθρώπους, στα βιώματα, στα υλικά που μέχρι σήμερα – μπλεγμένα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής – επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία.

Το Οινοξένεια γεννήθηκαν από τις λέξεις «οίνος» και «φιλοξενία». Έννοιες που χαρακτηρίζουν την Αιγιάλεια, αφού είναι γνωστή για τα κρασιά της, αλλά και τους προορισμούς της.

Δώδεκα οινοποιεία και επαγγελματίες εστίασης, φιλοξενίας, τουρισμού και άλλων δραστηριοτήτων με τη βοήθεια της Δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού οργανώνουν κάθε χρόνο μια γιορτή γεύσης και πολιτισμού. Το φεστιβάλ κάθε φορά έχει και μια νέα θεματική. Φέτος είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, τιμώντας έτσι τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί με τεράστια γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά που επηρέασε την περιοχή.

Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δρώμενα του καλοκαιριού στην Πελοπόννησο κι όχι άδικα, αφού προσφέρει στους επισκέπτες μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων με στόχο να αναδείξει τα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας. Τα Οινοξένεια έχουν στο επίκεντρό τους τον οίνο και τα αμπελουργικά τοπία, αλλά και τη μεσογειακή διατροφή, την ιστορία, τον πολιτισμός, καθώς και τη γαστρονομία της περιοχής. Έτσι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε γευστικές δοκιμές επώνυμων οίνων, σεμινάρια γευσιγνωσίας, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και εκθέσεις σχετικές με το θεματικό πλαίσιο της γιορτής. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν εκλεκτά εδέσματα στις ανοιχτές κουζίνες και να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής κρασιού στα ανοιχτά, επισκέψιμα οινοποιεία. Ακόμα περισσότερο, θα γίνουν οι ίδιοι μέρος της αρχαίας και τόσο διαδεδομένης διαδικασίας μέσα από εκπαιδευτικές βόλτες στους αμπελώνες, λαχταριστά πικ νικ αλλά και διάφορες φυσιολατρικές δραστηριότητες στον ελληνικό «δρόμο του κρασιού» του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια. Και το καλύτερο; Όλα τα παραπάνω θα τα απολαύσουν δωρεάν! Επειδή όμως η απόλαυση δεν σταματά εκεί, στα σημεία εστίασης «Οινοξένεια» οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ζήσουν μια πλήρη γαστρονομική εμπειρία γεμάτη από τα ιδιαίτερα προϊόντα των μελών του Δικτύου, σε ειδικές τιμές, για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία