BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Η κάθετη γεωργία σύμμαχος στην κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης ανθεκτικών καλλιεργειών που θα μπορούν να αντέξουν τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας ώστε να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια. Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνουν οι επιστήμονες βρίσκεται και η κάθετη γεωργία με το βρετανικό πανεπιστήμιο του Έσεξ να διαθέτει ήδη εγκατάσταση κόστους 3 εκατομμυρίων λιρών για έρευνα.

Agritech_Feb_0003

48
0

Καθώς ο πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια έως το 2050 και τα 11,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100, τα σημερινά επίπεδα παραγωγής τροφίμων δεν θα ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες απαιτήσεις. Ήδη η επισιτιστική κρίση μαστίζει, με περίπου 735 εκατ. ανθρώπων – σύμφωνα με έκθεση του 2023 από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) – να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, σε σύγκριση με τα 613 εκατ. του 2019.

Οι διαθέσιμες εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν για την καλλιέργεια τροφίμων έχουν περιοριστεί, επομένως θα σημειωθεί αύξηση της ζήτησης προϊόντων, τα οποία θα πρέπει να παραχθούν με βιώσιμους τρόπους ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το περιβάλλον.

Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνουν οι επιστήμονες είναι και οι κάθετες καλλιέργειες όπως αυτή που πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC στόχος των ειδικών είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών φυτών στην κλιματική αλλαγή ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια.Η εγκατάσταση κόστους 3 εκατομμυρίων λιρών στο ανώτατο βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα διαθέτει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου αναπαράγονται πραγματικές περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά το ιδιαίτερο αυτής της κάθετης καλλιέργειας είναι ότι οι επιστήμονες θα μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία και τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα.

Την προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας θα ενισχύσει η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική – στο πλαίσιο της Smart Technology Experimental Plant Suite (Steps) -, χάρη στις οποίες θα είναι δυνατή η παρατήρηση της πορείας των φυτών όσο μεγαλώνουν, αλλά και η ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα συμβαδίζουν με τις αλλαγές, οι οποίες παρατηρούνται στη γεωργία και στον κόσμο.

Η καθηγήτρια βιολογίας Τρέισι Λόσον μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μοναδική θέση να μπορεί να «αναπτύξει και να επιλέξει φυτά για την ατμόσφαιρα του αύριο, σήμερα».

Όπως είπε, η «αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση θα βοηθήσει τον κόσμο να διαχειριστεί τον αυξανόμενο πληθυσμό διασφαλίζοντας τη μελλοντική επισιτιστική ασφάλεια με την ανάπτυξη φυτών ανθεκτικών στο κλίμα».Ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Πολ Ραμσμπότομ, επισήμανε: «Δίνουμε μάχη με το χρόνο για τη δημιουργία μίας γεωργίας του μέλλοντος ενάντια στην κλιματική αλλαγή, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παγκοσμίως. Το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ πρωτοστατεί στην κρίσιμη έρευνα και ανάπτυξη για την υποστήριξη της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στην παραγωγή τροφίμων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το πρώτο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτει κάθετη φάρμα εμπορικών προδιαγραφών και το εργαστήριο είναι το μοναδικό στη χώρα που συνδυάζει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται με την Innovation Agritech Group, η εκπρόσωπος της οποίας, Κέιτ Μπρανσγουίκ, εξήγησε ότι τεχνολογία GrowFrame360 που χρησιμοποιήθηκε θα δώσει τη δυνατότητα σε επιστήμονες και φοιτητές να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα ενός μεταβαλλόμενου κλίματος στη μελλοντική παραγωγή καλλιεργειών, με στόχο τη μελλοντική επισιτιστική ασφάλεια.

Όπως είπε, αναμένεται με ανυπομονησία ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η καινοτομία στην αγροτική ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία