BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία PlantHealth4Life επιστρέφει μεγαλύτερη, με σταθερή παρουσία της Ελλάδας και του ΥπΑΑΤ

Ένας ευρύς συνασπισμός εταίρων από ολόκληρη την Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους για τα σημερινά εγκαίνια της δεύτερης χρονιάς της εκστρατείας #PlantHealth4Life, στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος με το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ως Αρμόδια Αρχή για τα θέματα Υγείας των Φυτών (National Plant Protection Organization).

plant-health-campaign

27
0

Η εκστρατεία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους βαθύτερους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην υγεία των φυτών και την καθημερινή μας ζωή, ενισχύοντας τη δράση των πολιτών για την προστασία της υγείας των φυτών.

Η εκστρατεία #PlantHealth4Life διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς επηρεάζει η υγεία των φυτών τη ζωή μας;

Τα φυτά αποτελούν το 80% των τροφίμων που καταναλώνουμε, καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε και όχι μόνο: Υγιή φυτά σημαίνει καλή γεωργική απόδοση, η οποία επηρεάζει τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο και τα ταξίδια, ασκούν μεγάλη πίεση στα φυτά ενώ η εξάπλωση οργανισμών και ασθενειών επιβλαβών για τα φυτά μπορεί να έχει καταστροφικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Σκεφτείτε τον περονόσπορο των γεωμήλων, ο οποίος στα μέσα του 19ου αιώνα οδήγησε σε καταστροφική απώλεια καλλιεργειών αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα για τον ιρλανδικό λιμό της πατάτας.

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η υγεία των φυτών.

Η εκστρατεία #PlantHealth4Life αποσκοπεί στην αύξηση της συλλογικής ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την υγεία των φυτών και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο καθένας από εμάς για την προστασία των φυτών.

«Η υγεία των φυτών δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον, την οικονομία και την ευρωπαϊκή τροφική αλυσίδα, αλλά και το παρόν και το μέλλον μας – διατηρώντας τα φυτά υγιή, προστατεύουμε τη ζωή. Επομένως, με υπερηφάνεια παρατηρούμε το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ευρωπαίοι σχετικά με το θέμα, όπως αποδεικνύεται από την πρωτοφανή συμμετοχή των κρατών μελών στην εκστρατεία #PlantHealth4Life», δήλωσε ο Tobin Robinson, επικεφαλής της Μονάδας της EFSA για τα φυτά, ο οποίος θα παρουσιάσει την εκστρατεία κατά τη διάρκεια του συμποσίου «Υγεία των φυτών χωρίς σύνορα» που διοργανώνει σήμερα στις Βρυξέλλες η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Οι ενημερωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες, οπλισμένοι με ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία των φυτών, μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μας», δήλωσε η Claire Bury, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τη βιωσιμότητα των τροφίμων της ΓΔ SANTE.

«Η υγεία των φυτών αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προσέγγισης ‘’Μία υγεία’’. Ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με τη σημασία της μη εισαγωγής επιβλαβών οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέχοντάς τους τις γνώσεις για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», συμπλήρωσε.

«Η χλωρίδα του τόπου μας είναι αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η διασφάλιση της υγείας των δασών της Κύπρου, του αστικού πρασίνου, της γεωργίας μας, δεν αποτελεί απλά ευθύνη αλλά καθήκον όλων μας» δήλωσε η Δρ Άνθεμις Μελιφρονίδου – Παντελίδου, Ανώτερη Λειτουργός Επιθεώρησης Προϊόντων και υπεύθυνη στα θέματα Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωργίας.

Συμμετέχετε!

Οι ενέργειες κάθε Ευρωπαίου έχουν καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της υγείας των φυτών. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας #PlantHealth4Life και ανακαλύψτε με ποιους τρόπους μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία των φυτών.

Θα βρείτε διαθέσιμους πόρους σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, όπως δελτία Τύπου, αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που μπορείτε να μοιραστείτε στα κανάλια σας, καθώς και βίντεο.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να σας φανούν χρήσιμα, ιδίως εάν είστε:

  • Ταξιδιώτης γεμάτος περιέργεια, που αγαπά να εξερευνά τον κόσμο και τη φύση·
  • Κηπουρός που καλλιεργεί και φροντίζει τα λαχανικά, τα λουλούδια και τα δέντρα στο σπίτι, στην αυλή ή στο μπαλκόνι του·
  • Γονέας που ανησυχεί για τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά του και επιθυμεί να προστατεύσει τις αγροτικές κοινότητες, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα για τις μελλοντικές γενιές.

Φέτος, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συμμετοχής στην εκστρατεία, η οποία θα περιοδεύσει σε εμπορικές και άλλες εκθέσεις καθώς και σε σχολεία στις συμμετέχουσες χώρες. Συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις στη χώρα σας και μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες!

Λίγα λόγια για την εκστρατεία

Η #PlantHealth4Life είναι μια πολυετής και πολυεθνική εκστρατεία που αναπτύχθηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασίζεται σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς σχετικά με την υγεία των φυτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Φέτος, στην εκστρατεία συμμετέχουν 21 κράτη μέλη και μια υποψήφια χώρα, αριθμός διπλάσιος από το προηγούμενο έτος: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία και Μαυροβούνιο.

Σχετικά με την EFSA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2002 και λειτουργεί ως αμερόληπτη πηγή επιστημονικών συμβουλών προς τους διαχειριστές κινδύνου και με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα.

Συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη με σκοπό την προαγωγή της συνοχής των επιστημονικών συμβουλών σε επίπεδο ΕΕ και παρέχει την επιστημονική βάση για τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που αποσκοπούν στην προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από τους κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα – «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • Τμήμα Γεωργίας, Κλάδος Φυτοϋγείας και Εμπορικών Προδιαγραφών Γεωργικών Προϊόντων
  • inspection@da.moa.gov.cy
  • Υπεύθυνους Τύπου της ΕΑΑ-Τμήμα Γεωργίας, Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: Ελένη Μιλή, Λειτουργός Γεωργίας Α’-Κλάδος Γεωργικών Εφαρμογών (ηλ. διεύθυνση: emili@da.moa.gov.cy, τηλ. γραφείου: +357 22408599, Αριθ. τηλεομοιότυπου: +357 22771385).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία