BACK TO
TOP
Κοινωνία

Το Γυμνάσιο Χασιώτη στην αλυσίδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Τον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να πάρει τη θέση του στην αλυσίδα εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και ο τελευταίος «χαμένος κρίκος», που θα της επιτρέψει να δημιουργήσει ένα πλήρες και αδιαίρετο «μπουκέτο» παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

sxoli

Λεωνίδας Λιάμης

175
0

Το μοναδικό Γυμνάσιο βιωματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως το χαρακτήρισαν στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη διάρκεια  παρουσίασής του σε δημοσιογράφους, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2019, με το όνομα «Γυμνάσιο Χασιώτη», προς τιμήν της ομώνυμης ελληνοαμερικανικής οικογένειας Χασιώτη, ιδιοκτήτρια της Cumberland Farms, μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων στην Αμερική.



Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι μεν βασισμένο σε αυτό του υπουργείου Παιδείας, πλην, όμως, θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις φυσικές επιστήμες, τα αγγλικά και το περιβάλλον, με βιωματικές εμπειρίες γύρω από την κυκλική οικονομία και εν γένει την αειφορία, ενώ θα έχει και ενότητες που θα συνδέουν τη μάθηση με την επιχειρηματικότητα, φέρνοντας τους μαθητές, μέσω ειδικών project του Career Learning Academy, σε επαφή με επαγγελματίες διαφόρων επαγγελμάτων, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις της κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας. Ο χώρος, επίσης, θα είναι εξοπλισμένος με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία σε επίπεδο ηλεκτρονικών υπολογιστών και 3D printers.



Στην παρούσα φάση το πλάνο της δημιουργίας του Γυμνασίου Χασιώτη είναι στο στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών και της αδειοδότησης. Σε πλήρη ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο ορόφους περίπου 495 τ.μ. έκαστος, με έξι αίθουσες διδασκαλίας, τρία υπερσύγχρονα εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, γραφεία καθηγητών, κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους. Ο αύλειος χώρος, επιφάνειας περίπου 4 στρ., θα είναι εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον της Σχολής και με στοιχεία φιλικά προς το περιβάλλον, όπως συλλογή ομβρίων υδάτων του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου σε δεξαμενή και επανάχρησή του στην άρδευση.



Οι μαθητές - απόφοιτοι άλλων δημοτικών σχολείων, προκειμένου να γίνουν δεκτοί στο Γυμνάσιο της ΑΓΣ πρέπει να λάβουν μέρος σε μια γραπτή αξιολογική διαδικασία. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα κριτήριο για την απονομή των διαθέσιμων υποτροφιών στους μαθητές που διαγωνίζονται για αυτές.

Σε αυτή τη γραπτή δοκιμασία, που φέτος θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 5ης Μαΐου, μπορούν να λάβουν μέρος και μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού της ΑΓΣ, οι οποίοι θέλουν να διεκδικήσουν μια υποτροφία για το Γυμνάσιο, διαγωνιζόμενοι σε τρία διδακτικά αντικείμενα και πιο συγκεκριμένα σε Ελληνικά, Μαθηματικά και Αγγλικά.



Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην καθοριστική σημασία που έχουν για τη λειτουργία της ΑΓΣ οι δωρεές που δίδονται κάθε χρόνο, καθώς σε μεγάλο ποσοστό στηρίζουν το πρόγραμμα υποτροφιών της Σχολής. Όπως αναφέρθηκε, περισσότεροι από 600 δωρητές, επιχειρήσεις, ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, μέσα από τις δωρεές του καλύπτουν περί το 34% των ετήσιων εξόδων της Σχολής. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα απηύθυναν και χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του Γυμνασίου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχουν αποφασίσει να στέκονται ενεργά και έμπρακτα δίπλα στην ΑΓΣ.

Όσον αφορά στην οικογένεια Χασιώτη, που δώρισε το όνομά της στο νέο απόκτημα της Σχολής, αναφέρθηκε πως η ιστορία της ξεκίνησε όταν ο Βασίλης κι η Αφροδίτη Χασιώτη, Έλληνες μετανάστες απέκτησαν το 1939 ένα αγρόκτημα στο Cumberland, Rhode Island και το μετέτρεψαν σε μία τεράστια φάρμα. Το 1958 άνοιξαν το πρώτο κατάστημα εμπορίας γαλακτοκομικών τους και με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός τους έχει πολλαπλασιαστεί. Σήμερα στην ιδιoκτησία της Cumberland Farms, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Άρης Χασιώτης, βρίσκονται 600 μίνι μάρκετ και 2.000 βενζινάδικα. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η οικογένεια Χασιώτη καταλαμβάνει την 108η θέση στη λίστα με τις πλουσιότερες οικογένειες της Αμερική με περιουσία ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία