
Ο ΕΦΕΤ κάνει γνωστό ότι με γνώμονα τη διάθεση ασφαλών τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής και παρέχει χρήσιμες συμβουλές για συγκεκριμένα είδη.
Αναλυτικότερα:
Κεφαλόποδα (πχ χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να δίνεται προσοχή:
- Στην οσμή > να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν
- Στην επιφάνεια του σώματος > να είναι υγρή και γυαλιστερή
- Στα πλοκάμια και τις βεντούζες > να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα
- Στη σάρκα > να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή
- Στα μάτια > να είναι γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κρίνεται αναγκαίο να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι αυτά δεν πρέπει να έχουν αλλοιώσεις στη χροιά τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη, το περιεχόμενο να διατηρεί το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος και στη συσκευασία να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Για τα αποψυγμένα αλιεύματα υπογραμμίζεται ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους, χρειάζεται υποχρεωτικά να σημειώνεται εμφανώς η ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ταμπέλα πώλησης, όσο και στις ετικέτες επί της συσκευασίας τους.
Οστρακοειδή (πχ μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
- Τα κλειστά κελύφη που ανοίγουν πολύ δύσκολα ή σε περίπτωση που είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά
- Το υγρό, καθαρό και άοσμο περιεχόμενο
- Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος)
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Μαλακόστρακα (πχ γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Διατίθενται στην αγορά ως νωπά, ως κατεψυγμένα ή ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει:
- Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας) και τα πόδια τους στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά
- Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής
- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες
- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τις κεραίες και τα πόδια όταν είναι ζωντανά
Γενικά, οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Αχινοί
Kατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές χρειάζεται να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά και να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, κρίνεται προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.
Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Άτομα με ευαισθησία στο στομάχι παροτρύνονται να καταναλώνουν τουρσί με φειδώ.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες, στη σήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν τύπο που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
ΕΦΕΤ
Κηφισίας 124 και Ιατρίδου 2, 11526 Αθήνα
τηλ: 2132 145 800, fax: 2132 145 860
email: info@efet.gr