Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινωνία

Πλήγμα στους Έλληνες αποσταγματοποιούς λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ

Βαρύ είναι το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των Ελλήνων αποσταγματοποιών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό συμβαίνει καθώς ο κλάδος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εστίαση, τους χώρους ψυχαγωγίας, με δραστηριότητες δηλαδή, που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας.

tsikoydiaapostasxi

152
0
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα για τις "Επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική ποτοποιία /αποσταγματοποιία" που διεξήγαγε ο ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) ανάμεσα σε παραγωγούς / αποσταγματοποιούς, από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως αν αποτελούν μέλη του Συνδέσμου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2020 και σ΄αυτήν συμμετείχαν 68 μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις με έδρα την ελληνική περιφέρεια.

Πιο αναλυτικά, στην εγχώρια αγορά, η επιτόπια κατανάλωση, που αποτελεί το 70% της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, είχε πρακτικά μηδενιστεί, καθώς το κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, bar, ξενοδοχεία κλπ), από το οποίο στηρίζονται κυρίως οι αποσταγματοποιοί, τέθηκε από την πρώτη στιγμή εκτός λειτουργίας, λόγω των μέτρων. Παράλληλα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και οι εξαγωγές, (οι οποίες μέχρι & το 2019 ακολουθούσαν ανοδική πορεία) καθώς, λόγω της πανδημίας, τα καταστήματα εστίασης και του εξωτερικού, όπως και κάθε είδους bar, club, café, υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

Οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, για τον κλάδο των Ελλήνων αποσταγματοποιών γίνονται αντιληπτές μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 54% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας ενώ 27% σε αναστολή λειτουργίας. Το 71% παρουσιάζει σημαντική πτώση τζίρου το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, λόγω των αναγκαστικών μέτρων που πάρθηκαν ενώ το 90% πιστεύει ότι το ίδιο θα συμβεί και τον Απρίλιο αλλά και το 64% στο σύνολο του έτους. Στο 69% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί η παραγωγή τους λόγω δυσκολιών στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης, ενώ το 73% επισημαίνει ότι έχει ανατιμηθεί ή προβλέπει ανατίμησή της. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να επηρεαστεί και η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων.

Ποσοστό 57% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε δυσκολίες στην προμήθεια υλικών συσκευασίας ενώ το 49% επισημαίνει ότι παρουσιάζεται πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό. Το 34% των επιχειρήσεων έδειξαν προσαρμοστικότητα και χρησιμοποίησαν την τηλεργασία ή/και την εργασία εκ περιτροπής. Ποσοστό 63% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα οδηγηθούν σε μείωση των μονίμων θέσεων εργασίας εξ αιτίας της κατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία